polska skala radiowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
polska skala radiowa
Zdobyłem takie sobie radyjko, wyraźnie amatorska , skladankowa konstrukcja reakcyjna. Jakie było moje zdumienie, gdy po oczyszczeniu prawie niewidocznej spod nalotu brudów skali pokazało się to co na załączniku
. Niestety akurat ten najważniejszy napis jest zamazany. Wydaje mi się, że jest tam napisane: RADJOFON, coś czego nieczytam i POZNAŃ. No i jak zwykle to samo pytanie: Czy ktoś coś wie o takiej firmie? Może w Poznaniu jeszcze coś niecoś wiedzą? Czy to warsztat naprawczy, czy też jakiś producent? W radiu było użyte sporo polskich części między innymi piękny elektrolit Filtrad z 1938 r.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: polska skala radiowa
Nie wiem nic, ale z rzadka pojawiają się takie odbiorniki. Zapewne (sądzac po wykonaniu) była to mały rzemieślniczy warsztat produkujący odbiorniki.Czujnik pisze:Zdobyłem takie sobie radyjko, wyraźnie amatorska , skladankowa konstrukcja reakcyjna. Jakie było moje zdumienie, gdy po oczyszczeniu prawie niewidocznej spod nalotu brudów skali pokazało się to co na załączniku. Niestety akurat ten najważniejszy napis jest zamazany. Wydaje mi się, że jest tam napisane: RADJOFON, coś czego nieczytam i POZNAŃ. No i jak zwykle to samo pytanie: Czy ktoś coś wie o takiej firmie? Może w Poznaniu jeszcze coś niecoś wiedzą? Czy to warsztat naprawczy, czy też jakiś producent? W radiu było użyte sporo polskich części między innymi piękny elektrolit Filtrad z 1938 r.
-
- 625...1249 postów
Czujnik, nie bądź taki i porób kilka fotek tego cuda. Każdy się pewnie skręca z ciekawości... A ja na pewno
Pozdrawiam!
f.

Pozdrawiam!
f.
Robert SP5RF
-
- 125...249 postów
Właśnie kupiłem kopertę z reklamą firmy Radjofon. Przesyłka ma dojść lada dzień. Na dzień dzisiejszy mam tylko takie zdjęcie owej koperty.
Paweł
-
- moderator
Gdzie? Bo na Allegro jakoś nie zauważyłem.pawfil pisze:Właśnie kupiłem kopertę z reklamą firmy Radjofon. Przesyłka ma dojść lada dzień. Na dzień dzisiejszy mam tylko takie zdjęcie owej koperty.
-
- 125...249 postów
No właśnie się zdziwiłem, że Pan nie licytował :) Ostatnio na większości aukcji z literaturą i innymi materiałami, to przeważnie z Panem przegrywam.
Paweł
-
- moderator
No cóż - zdarza mi się przeoczyć to i owo czasami, a jeszcze częściej zapomnieć o zalicytowaniu przed końcem aukcjipawfil pisze:No właśnie się zdziwiłem, że Pan nie licytowałOstatnio na większości aukcji z literaturą i innymi materiałami, to przeważnie z Panem przegrywam.

-
- 250...374 postów
Jasne, że mogę zrobić, ale tam nie ma za bardzo poza skalą nic ciekawego. Teraz już jestem mądrzejszy niż kilka dni temu. Radio zapewne było bateryjne. Części z niego zostały skompilowane z jakimś niemieckim chassis sieciowo zasilanego radia i tak powstała dziwna hybryda. No może skrzynka jeszcze cośkolwiek przypomina tę z reklamy na kopercie. Ja zaś znalazlem w swoich niestety mało uporządkowanych zasobach inną reklamę firmy Radjofon. Jest z tygodnika katolickiego z 1936 roku. I tam powtarza się asortyment odbiorników bateryjnych.frycz pisze:Czujnik, nie bądź taki i porób kilka fotek tego cuda. Każdy się pewnie skręca z ciekawości... A ja na pewno
-
- 500...624 posty
snajper.net Twoim przyjacielemtszczesn pisze:No cóż - zdarza mi się przeoczyć to i owo czasami, a jeszcze częściej zapomnieć o zalicytowaniu przed końcem aukcji

-
- moderator
Raczej buteleczka z lecytynąefekt02 pisze:snajper.net Twoim przyjacielemtszczesn pisze:No cóż - zdarza mi się przeoczyć to i owo czasami, a jeszcze częściej zapomnieć o zalicytowaniu przed końcem aukcji

-
- moderator
Interesująca informacja, pozwoliłem sobie ją wykorzystać na mojej stronie.Czujnik pisze: Jasne, że mogę zrobić, ale tam nie ma za bardzo poza skalą nic ciekawego. Teraz już jestem mądrzejszy niż kilka dni temu. Radio zapewne było bateryjne. Części z niego zostały skompilowane z jakimś niemieckim chassis sieciowo zasilanego radia i tak powstała dziwna hybryda. No może skrzynka jeszcze cośkolwiek przypomina tę z reklamy na kopercie. Ja zaś znalazlem w swoich niestety mało uporządkowanych zasobach inną reklamę firmy Radjofon. Jest z tygodnika katolickiego z 1936 roku. I tam powtarza się asortyment odbiorników bateryjnych.
-
- 10...14 postów
Witam,
Tak się składa, że akurat w starym roku zachciało mi się powspominać, poodkurzać stare fotografie i ...wdepnąć do internetu by wreszcie wklepać w wyszukiwarce Radjofon. W wynikach wyszukiwania ukazały się dwie pozycje, które mnie zaciekawiły, pierwszą była Wasza strona. Bardzo się cieszę, że trafiłem tutaj do Was, trafiłem uprzednio klikając jeszcze tę stronkę http://www.stareradia.pl/business.html.
Moje emocje wynikają z faktu, że właściciel i założyciel Radjofonu poznańskiego, Bolesław Konopiński, to po prostu mój dziadek. Zakład pierwotnie mieścił się w Poznaniu przy ul. Św Marcin 57, w podwórzu którym można było przejść do ul. Taczaka. Potem prawdopodobnie nastąpiła przeprowadzka na Skarbową, ale nie jestem pewien czy nie było to w odwrotnej kolejności.
Historia zakładu jest mi znana z przekazu ustnego przez mojego ojca. Dziadka nie poznałem nigdy, bo zmarł kilka lat po moim narodzeniu a mieszkał w Niemczech, w Moguncji, gdie tez został pochowany. Wojna zrujnowała plany dziadka, bo miał zamówienia nawet z klasztoru na Jasnej Górze, bądź to z Częstochowy dla szkół chyba, z tego co sobie przypominam, co mówił ojciec. Tak więc dziadek gdy wybuchła wojna i okupant splądrował zakład i rozkradziono zasoby magazynowe oraz wyposażenie zakładu, postanowił wyjechać i wojnę spędził prawdopodobnie w Szwajcarii.
Piszę prawdopodobnie, bo nie jest to informacja potwierdzona. W każdym bądź razie dziadek nie miał czego tu szukać, chodziło chyba o ocalenie kapitału. Innym czynnikiem z powodu którego polski biznes dość szeroką falą ulatniał się do Szwajcarii były słuszne obawy o dalsze losy kraju oraz wpływ sowietów.
Nie mam zbyt wielu pamiątek po dziadku, są jedynie strzępki jakichś informacji i nieco zdjęć i pamiątki tzw rodzinne oczywiście (obrazy, figurki itd) więc moim największym marzeniem byłoby zostać posiadaczem takiego odbiornika jak np Selektor BT 3.
Pozdrawiam składając przy okazji wszystkim najlepsze życzenia noworoczne.
Robert Konopiński
Tak się składa, że akurat w starym roku zachciało mi się powspominać, poodkurzać stare fotografie i ...wdepnąć do internetu by wreszcie wklepać w wyszukiwarce Radjofon. W wynikach wyszukiwania ukazały się dwie pozycje, które mnie zaciekawiły, pierwszą była Wasza strona. Bardzo się cieszę, że trafiłem tutaj do Was, trafiłem uprzednio klikając jeszcze tę stronkę http://www.stareradia.pl/business.html.
Moje emocje wynikają z faktu, że właściciel i założyciel Radjofonu poznańskiego, Bolesław Konopiński, to po prostu mój dziadek. Zakład pierwotnie mieścił się w Poznaniu przy ul. Św Marcin 57, w podwórzu którym można było przejść do ul. Taczaka. Potem prawdopodobnie nastąpiła przeprowadzka na Skarbową, ale nie jestem pewien czy nie było to w odwrotnej kolejności.
Historia zakładu jest mi znana z przekazu ustnego przez mojego ojca. Dziadka nie poznałem nigdy, bo zmarł kilka lat po moim narodzeniu a mieszkał w Niemczech, w Moguncji, gdie tez został pochowany. Wojna zrujnowała plany dziadka, bo miał zamówienia nawet z klasztoru na Jasnej Górze, bądź to z Częstochowy dla szkół chyba, z tego co sobie przypominam, co mówił ojciec. Tak więc dziadek gdy wybuchła wojna i okupant splądrował zakład i rozkradziono zasoby magazynowe oraz wyposażenie zakładu, postanowił wyjechać i wojnę spędził prawdopodobnie w Szwajcarii.
Piszę prawdopodobnie, bo nie jest to informacja potwierdzona. W każdym bądź razie dziadek nie miał czego tu szukać, chodziło chyba o ocalenie kapitału. Innym czynnikiem z powodu którego polski biznes dość szeroką falą ulatniał się do Szwajcarii były słuszne obawy o dalsze losy kraju oraz wpływ sowietów.
Nie mam zbyt wielu pamiątek po dziadku, są jedynie strzępki jakichś informacji i nieco zdjęć i pamiątki tzw rodzinne oczywiście (obrazy, figurki itd) więc moim największym marzeniem byłoby zostać posiadaczem takiego odbiornika jak np Selektor BT 3.
Pozdrawiam składając przy okazji wszystkim najlepsze życzenia noworoczne.
Robert Konopiński
-
- 75...99 postów
Mam nadzieję , że nastąpi jakas kontynuacja powyższej historii. Pozdrawiam życząc wszystkim Noworoczne Wszystkiego Najlepszego. Grzegorz
-
- 6250...9374 posty
Wielmożny pan... Miedźna, Górny Śląsk (czytaj pierwsza broszura).
Ta miejscowość leży niedaleko Częstochowy, Miedźno, jeśli to o nie chodzi... To bardzo ciekawe, to wioska, ciekawe gdzie by fabryka radioodbiorników tam miała być, chyba że o inne Miedźno chodzi
Ta miejscowość leży niedaleko Częstochowy, Miedźno, jeśli to o nie chodzi... To bardzo ciekawe, to wioska, ciekawe gdzie by fabryka radioodbiorników tam miała być, chyba że o inne Miedźno chodzi

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU