rozłożenie elementów na chassis

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:arrow: jethrotull
Nie mówię, że filtry z dławikiem są bezwzględnie lepsze. Jak wszystko mają swoje wady i zalety. Oto plusy, które wciąż skłaniają mnie do ich stosowania:

-Filtr RC ma wysoką rezystancję szeregową, więc do zasilania stopni wychodzących z klasy A się nie nadaje. Zbudowanie filtra zawierającego sam kondensator o zadanych parametrach może wymagać bardzo wielkiej pojemności, co powoduje przeciążenie prostownika i wyłacznika przy właczaniu oraz problemy z bezpiecznikami (zaówno w urządzeniu, jak i w ścianie). Zastosowanie dławika w pewnej mierze rozwiązuje ten problem.

-Bardzo ważne jest to, że filtrowanie dławika jest tym skuteczniejsze im większy prąd pobieramy z zasilacza (oczywiście poniżej nasycenia dławika). Ta zaleta szczególnie ujawnia się przy zasilaniu układów o wysokim prądzie spoczynkowym, jak większość moich konstrukcji.
Odwrotnie sytuacja ma się w przypadku kondensatora, który najlepiej filtruje na biegu jałowym.
Stosując równocześnie dławik i kondensator można otrzymać filtr o dobrych własnościach przy szerokiej gamie obciążeń.

-Trochę oderwane od tematu, ale przy wyższych napięciach, gdzie nie można zastosować kondensatorów elektrolitycznych, albo jest to kłopotliwe, nie można uzyskać zadanej filtracji za pomocą samych pojemności.

To wszystko tyczy się zasilaczy półprzewodnikowych z filtrami o wejściu pojemnościowym (CLC).
Zalety filtrów o wejściu indukcyjnym ujawniają się wyraźnie w układach dużych mocy (przemysłowych), do tego stopnia, że innych praktycznie się nie stosuje, ale to już inna bajka...
geguś

Post autor: geguś »

Piotr pisze: Zbudowanie filtra zawierającego sam kondensator o zadanych parametrach może wymagać bardzo wielkiej pojemności, co powoduje przeciążenie prostownika i wyłacznika przy właczaniu oraz problemy z bezpiecznikami (zaówno w urządzeniu, jak i w ścianie). Zastosowanie dławika w pewnej mierze rozwiązuje ten problem.
Problem też może zostać rozwiązany za pomocą rezystora szeregowego i przekaźnika. Bez problemów nasycania rdzenia.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

geguś pisze:Problem też może zostać rozwiązany za pomocą rezystora szerewgowego i przekaźnika. Bez problemów nasycania rdzenia.
Tak też robię w jednym modelu (0,1F/63V), ale zostaje jeszcze zaleta lepszej filtracji przy dużych prądach.
Nasycanie rdzenia nie jest problemem, jeżeli się właściwie zaprojektuje dławik.
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: NeoNN »

Co do sporu z dławikiem i ogólnie sposobu na zasilacz, spójrzcie na moj schemat i ocencie to, czy aby na pewno jest dobrze, tzn czy dławik w tym przypadku przy tych pojemnościach jest potrzebny, czy wniesie coś tak bardzo przydatnego, czy tylko raczej zajmie mi miejsce? jeszcze nie mam możliwości sprawdzić jak jest z dławikiem, a jak bez, dopiero składam cały układ.
Zasilacz mam już gotowy, tylko nie jestem przekonany co do zastosowania dławika, a i też pojemność 100mikro nie jest w jakiś sposób szkodliwa dla AZ?
Pomóżcie, doradźcie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
gg: 8688403
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Z tego schematu nic nie wynika, bo nie podałeś indukcyjności dławika ani poboru prądu. Dodatkowo powinieneś podac rezystancję dławika, aby móc ocenić, na ile lepiej będzie on tłumił tętnienia w porównaniu z rezystorem o takiej samej rezystancji.
Jedyne co mogę powiedzieć to że pojemność pierwszego kondensatora filtru przekracza maksymalną wartość dopuszczalną dla AZ1.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

jethrotull pisze: Jedyne co mogę powiedzieć to że pojemność pierwszego kondensatora filtru przekracza maksymalną wartość dopuszczalną dla AZ1.
Co odbije się zapewne na żywotnosci tej lampy.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
NeoNN
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: NeoNN »

rezystancja 290 ohm to tyle, indukcyjności nie mam zbyt jak sprawdzić, czy maksymalna pojemnosc kondensatora to 47 mikro?
gg: 8688403
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

NeoNN pisze:rezystancja 290 ohm to tyle, indukcyjności nie mam zbyt jak sprawdzić, czy maksymalna pojemnosc kondensatora to 47 mikro?
Indukcyjność w obecności podmagnesowania prądem stałym zmienia się w zależności od poboru prądu. Sprawdż Rtr na obu połówkach uzwojenia wtórnego.
Sądząc po rezystancji uzwojenia dławika będzie to kilkanaście H. Możesz obciążyć wyjście filtru okreśonym rezystorem dużej mocy i sprawdzić napięcie zmienne na dławiku a wtedy da się wyznaczyć w przybliżeniu indukcyjność, jeżeli podasz napięcia na elektrolitach. Jak Ci się chce to pomierz.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
BoltreX
25...49 postów
25...49 postów

Re: rozłożenie elementów na chassis

Post autor: BoltreX »

Widze że już ktoś założył temat o rozmieszczeniu elementów na chassis, więc pomyślałem, że niebędzie potrzeba zakładać nowych tematów!!

i oto moje pytanie/zmartwienie (tak jak w temacie!), dla jasności to chassis pod combo gitarowe 5 -cio wattowe z tej stronki: http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html (Bardzo popularny xD)
chassis.jpg
...:::Human:::...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

po co w tym chassis otwory wentylacyjne? Zamień Treble z Bassem miejscami... jak spojrzysz na schemat dowiesz się dlaczego.
Awatar użytkownika
BoltreX
25...49 postów
25...49 postów

Aha mam jeszcze jedno pytanie! czy mógłbym w póżniejszym czasie do tego schematu z tej strony http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html dobudować do kanału czystego kanał przesterowany np taki soldano ??
przester soldano pre-amp.gif

i czy zmieścił bym tam jeszcze lampy na tamtym chassis ??
chassis.jpg
Czy trafo dałby rade unieść jeszcze przester trafo mam takie: trafo sieciowe z wtórnym 220V (odczepy 140V i 170V) ok. 0.1A i 6,3V ok. 1,5A...

Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc!!
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Widzisz wychodzi podstawowa wada PCB (no chyba ze nie robisz tego na plytce)

Jak robisz w pajaku to nie bedzie problemu, trafo tez starczy.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

dla mnie to rzeźbienie w gównie... a Soldano SLO bez modów przy tak niskich napieciach zasilania muli jak diabli...
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

I nie wiem gdzie Ty na tej szasce masz zamiar zmieścić jeszcze 3xECC83.
Awatar użytkownika
BoltreX
25...49 postów
25...49 postów

No więc tak rozmyślałem sprawe, lampy bym zmieści (3 X ecc) bo chassis ma wymiary 35cm szerokości ale po przemyśleniach, stwierdziłem że rzeczywiście to niema sensu dorabiać czegoś do tego schematu, bo póki co niębędzie mi to potrzebne do nauki;] (kanał przesterowany), Ale ponieważ jestem od urodzenia uparty jak diabli, to sobie pomyślałem, że następn a kolej to będzie zrobienia czegoś typu kanał czysty standartowo Fender, a przesterowany oczywiościue soldano , strasznie podoba mi sie jego brzemienie!! I rozmyślam nad tym opisanych w dziale diy headzie "snake" ;]] on będzie idealny! no więc ten schemat zostawiam tak jak jest pierwotnie!
A po drugie mam za mało doświadczenia!! wkońcu jestem dopiero na pierwszym roku w tehnikum elektronicznym;P

Pozdrawiam!

Ortografia, gramatyka, literówki!