transformator do 6n13s

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Mirek_mi
15...19 postów
15...19 postów

transformator do 6n13s

Post autor: Mirek_mi »

Witam
Który z podanych niżej transformatorów lepiej się nada do wzmacniacza na 2 lampach 6n13s (schemat EP08/2005):
http://www.telto.i365.pl/sklep/product_ ... 5935bef812
czy
http://www.telto.i365.pl/sklep/product_ ... 5935bef812

Koledzy, którzy zbudowali ten wzmacniacz (jantu, gsmok) używali trafo na kształtkach EI i byli zadowoleni. Ale nie wiem czy toroid nie byłby lepszy?
A może transformatory od p. Ogonowskiego? Zbudował ktoś ten wzmacniacz na nich?
Pozdrawiam
Mirek
Mirek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: transformator do 6n13s

Post autor: Piotr »

Ja zdecydowanie wolę toroidy.
Z resztą sam mam je w ofercie {jak ktoś pyta to tak, to jest reklama ;) }

Mam nadzieję, że wiesz jakie błędy zawiera wzmacniacz, który chcesz zbudować i godzisz się na nie, lub wiesz jak je wyeliminować. Moim zdaniem to wyjątkowy niewypał, ale cóż, siła słowa pisanego :roll:
Mirek_mi
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Mirek_mi »

Witam ponownie.
Zmartwiłeś mnie Piotrze!!! Robiąc rozeznanie w sprawie trafo dla tego projektu napatoczyłem się na stronę p. Floriana i w odpowiedzi dostałem informację, że jest to gniot. No, ale wiadomo, p. Florian.... Ale teraz Ty to potwierdzasz. Więc może jest coś na rzeczy?
Miałem zamiar wykonać go jak w EP plus dorobić oddzielne sterowanie siatek lamp mocy. O innych błędach nie wiem, a już jak je ominąć pojęcia nie mam. Wiem, że ten wzmacniacz zbudowali jantu, Wojtek i qsmok. Wprawdzie dwaj ostatni koledzy nie wypowiadali się na temat tego wzmacniacza, ale jantu był bardzo zadowolony.
Chyba będę się musiał rozejrzeć za inną konstrukcją.
Pozdrawiam
Mirek
PS A gdzie mogę znaleźć Twoją ofertę na transformatory?
Mirek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Mirek_mi pisze:Zmartwiłeś mnie Piotrze!!! Robiąc rozeznanie w sprawie trafo dla tego projektu napatoczyłem się na stronę p. Floriana i w odpowiedzi dostałem informację, że jest to gniot. No, ale wiadomo, p. Florian.... Ale teraz Ty to potwierdzasz. Więc może jest coś na rzeczy?
Możliwe że dla Florka wszystko jest gniotem, ale ten układ rzeczywiście do najbardziej udanych nie należy.
Nie zamierzam oczywiście rzucać oskarżeń bez uzasadnienia:
1. Podstawowym błędem jest użyte tam "źródło prądowe". Specjalnie w cudzysłowie, gdyż trioda ma mniejszą rezystancję wewnętrzną niż rezystor o takim samym spadku napięcia.
Proponuję usunąć i zastąpić rezystorem, lub dla jeszcze lepszej symetrii pentodą choćby z ECF82, której trioda obsłuży pierwszy stopień.
2. Odwracacz różnicowy na 6SN7 to też słaby pomysł, gdyż ta lampa ma niskie wzmocnienie, kiedy w tego typu stopniu trzeba wysokiego dla dobrej symetrii.
Tu sugeruję po przeliczeniu elementów wstawić 6SL7 (6N9S), lub ECC83.
3. Łączenie równoległe 6N13S to też sprawa dla optymistów. Bardzo ciężko dobrać coś o zbliżonych parametrach.
Moja sugestia to użycie tylko jednej duotriody na kanał, gdyż moc i tak będzie wystarczająca. Ale można też dobierać.
Mirek_mi pisze:PS A gdzie mogę znaleźć Twoją ofertę na transformatory?
Do momentu najbliższej aktualizacji mojej strony jedynie na PW lub mail (adres na stronie).
kozioł
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: kozioł »

Witam,
ja także popełniłem ten wzmacniacz ok rok temu na trafach od Pana Ogonowskiego i jak na razie jestem zaowolony.
porównywałem go z 2a3 i pp na kt88 i naprawdę, jak na konstrukcję z gazety, nie ma się czego wstydzić.
oczywiście sterowanie prądem ujemnym jest rozdzielone i każde jest osobno, nie trzeba się bawić w parowanie.W zasadzie nie znam się na budowie
wzmacniaczy, więc skorzystałem z gotowca i poza jednym moim błędem, nie miałem problemu z odpaleniem
Podrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

kozioł pisze:oczywiście sterowanie prądem ujemnym jest rozdzielone i każde jest osobno, nie trzeba się bawić w parowanie.
Domyślam się, że chodzi o układ polaryzacji.
Niestety, zbyt pięknie by było. Co z tego, że ustawisz w lampach taki sam punkt pracy, skoro przy wysterowaniu każda lampa działa inaczej, bo ma inne charakterystyki. To generuje bonusowe zniekształcenia :|
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Piotrze, z lampami jak z ludżmi, niema identycznych, nawet blizniaki się róznią
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Boguś pisze:Piotrze, z lampami jak z ludżmi, niema identycznych, nawet blizniaki się róznią
Jasne, ale nie mówiłem tego jako matematyk. Tzn, można znaleźć lampy mniej i bardziej różne, nawet wśród bliźniaków jednobaniecznych ;)
Te mniej różne dadzą mniejsze zniekształcenia.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

:D
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!
No ten slynny juz wzmacniacz gra u mnie juz dobrze ponad dwa lata,gra intensywnie.chwalic boga jeszcze od momentu zbudowania dziala bezawaryjnie,lampy te same ,nic nie regulowane.i dzwiek mu sie nie zmienil.Moze i ma te w/w niedociagniecia ,ale gra zadowalajaco.Nic w nim nie dymi,nie bulgocze,czyli dla mnie jako technicznego laika to itak duze osiagniecie.
Pozdrowienia.
Po pierwsze-nie nudzic sie......