transformator do 6n13s
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
transformator do 6n13s
Witam
Który z podanych niżej transformatorów lepiej się nada do wzmacniacza na 2 lampach 6n13s (schemat EP08/2005):
http://www.telto.i365.pl/sklep/product_ ... 5935bef812
czy
Koledzy, którzy zbudowali ten wzmacniacz (jantu, gsmok) używali trafo na kształtkach EI i byli zadowoleni. Ale nie wiem czy toroid nie byłby lepszy?
A może transformatory od p. Ogonowskiego? Zbudował ktoś ten wzmacniacz na nich?
Pozdrawiam
Mirek
Który z podanych niżej transformatorów lepiej się nada do wzmacniacza na 2 lampach 6n13s (schemat EP08/2005):
czy
Koledzy, którzy zbudowali ten wzmacniacz (jantu, gsmok) używali trafo na kształtkach EI i byli zadowoleni. Ale nie wiem czy toroid nie byłby lepszy?
A może transformatory od p. Ogonowskiego? Zbudował ktoś ten wzmacniacz na nich?
Pozdrawiam
Mirek
Mirek
-
- moderator
Re: transformator do 6n13s
Ja zdecydowanie wolę toroidy.
Z resztą sam mam je w ofercie {jak ktoś pyta to tak, to jest reklama
}
Mam nadzieję, że wiesz jakie błędy zawiera wzmacniacz, który chcesz zbudować i godzisz się na nie, lub wiesz jak je wyeliminować. Moim zdaniem to wyjątkowy niewypał, ale cóż, siła słowa pisanego
Z resztą sam mam je w ofercie {jak ktoś pyta to tak, to jest reklama

Mam nadzieję, że wiesz jakie błędy zawiera wzmacniacz, który chcesz zbudować i godzisz się na nie, lub wiesz jak je wyeliminować. Moim zdaniem to wyjątkowy niewypał, ale cóż, siła słowa pisanego

-
- 15...19 postów
Witam ponownie.
Zmartwiłeś mnie Piotrze!!! Robiąc rozeznanie w sprawie trafo dla tego projektu napatoczyłem się na stronę p. Floriana i w odpowiedzi dostałem informację, że jest to gniot. No, ale wiadomo, p. Florian.... Ale teraz Ty to potwierdzasz. Więc może jest coś na rzeczy?
Miałem zamiar wykonać go jak w EP plus dorobić oddzielne sterowanie siatek lamp mocy. O innych błędach nie wiem, a już jak je ominąć pojęcia nie mam. Wiem, że ten wzmacniacz zbudowali jantu, Wojtek i qsmok. Wprawdzie dwaj ostatni koledzy nie wypowiadali się na temat tego wzmacniacza, ale jantu był bardzo zadowolony.
Chyba będę się musiał rozejrzeć za inną konstrukcją.
Pozdrawiam
Mirek
PS A gdzie mogę znaleźć Twoją ofertę na transformatory?
Zmartwiłeś mnie Piotrze!!! Robiąc rozeznanie w sprawie trafo dla tego projektu napatoczyłem się na stronę p. Floriana i w odpowiedzi dostałem informację, że jest to gniot. No, ale wiadomo, p. Florian.... Ale teraz Ty to potwierdzasz. Więc może jest coś na rzeczy?
Miałem zamiar wykonać go jak w EP plus dorobić oddzielne sterowanie siatek lamp mocy. O innych błędach nie wiem, a już jak je ominąć pojęcia nie mam. Wiem, że ten wzmacniacz zbudowali jantu, Wojtek i qsmok. Wprawdzie dwaj ostatni koledzy nie wypowiadali się na temat tego wzmacniacza, ale jantu był bardzo zadowolony.
Chyba będę się musiał rozejrzeć za inną konstrukcją.
Pozdrawiam
Mirek
PS A gdzie mogę znaleźć Twoją ofertę na transformatory?
Mirek
-
- moderator
Możliwe że dla Florka wszystko jest gniotem, ale ten układ rzeczywiście do najbardziej udanych nie należy.Mirek_mi pisze:Zmartwiłeś mnie Piotrze!!! Robiąc rozeznanie w sprawie trafo dla tego projektu napatoczyłem się na stronę p. Floriana i w odpowiedzi dostałem informację, że jest to gniot. No, ale wiadomo, p. Florian.... Ale teraz Ty to potwierdzasz. Więc może jest coś na rzeczy?
Nie zamierzam oczywiście rzucać oskarżeń bez uzasadnienia:
1. Podstawowym błędem jest użyte tam "źródło prądowe". Specjalnie w cudzysłowie, gdyż trioda ma mniejszą rezystancję wewnętrzną niż rezystor o takim samym spadku napięcia.
Proponuję usunąć i zastąpić rezystorem, lub dla jeszcze lepszej symetrii pentodą choćby z ECF82, której trioda obsłuży pierwszy stopień.
2. Odwracacz różnicowy na 6SN7 to też słaby pomysł, gdyż ta lampa ma niskie wzmocnienie, kiedy w tego typu stopniu trzeba wysokiego dla dobrej symetrii.
Tu sugeruję po przeliczeniu elementów wstawić 6SL7 (6N9S), lub ECC83.
3. Łączenie równoległe 6N13S to też sprawa dla optymistów. Bardzo ciężko dobrać coś o zbliżonych parametrach.
Moja sugestia to użycie tylko jednej duotriody na kanał, gdyż moc i tak będzie wystarczająca. Ale można też dobierać.
Do momentu najbliższej aktualizacji mojej strony jedynie na PW lub mail (adres na stronie).Mirek_mi pisze:PS A gdzie mogę znaleźć Twoją ofertę na transformatory?
-
- 10...14 postów
Witam,
ja także popełniłem ten wzmacniacz ok rok temu na trafach od Pana Ogonowskiego i jak na razie jestem zaowolony.
porównywałem go z 2a3 i pp na kt88 i naprawdę, jak na konstrukcję z gazety, nie ma się czego wstydzić.
oczywiście sterowanie prądem ujemnym jest rozdzielone i każde jest osobno, nie trzeba się bawić w parowanie.W zasadzie nie znam się na budowie
wzmacniaczy, więc skorzystałem z gotowca i poza jednym moim błędem, nie miałem problemu z odpaleniem
Podrawiam
Rafał
ja także popełniłem ten wzmacniacz ok rok temu na trafach od Pana Ogonowskiego i jak na razie jestem zaowolony.
porównywałem go z 2a3 i pp na kt88 i naprawdę, jak na konstrukcję z gazety, nie ma się czego wstydzić.
oczywiście sterowanie prądem ujemnym jest rozdzielone i każde jest osobno, nie trzeba się bawić w parowanie.W zasadzie nie znam się na budowie
wzmacniaczy, więc skorzystałem z gotowca i poza jednym moim błędem, nie miałem problemu z odpaleniem
Podrawiam
Rafał
-
- moderator
Domyślam się, że chodzi o układ polaryzacji.kozioł pisze:oczywiście sterowanie prądem ujemnym jest rozdzielone i każde jest osobno, nie trzeba się bawić w parowanie.
Niestety, zbyt pięknie by było. Co z tego, że ustawisz w lampach taki sam punkt pracy, skoro przy wysterowaniu każda lampa działa inaczej, bo ma inne charakterystyki. To generuje bonusowe zniekształcenia

-
- 2500...3124 posty
Piotrze, z lampami jak z ludżmi, niema identycznych, nawet blizniaki się róznią
-
- moderator
Jasne, ale nie mówiłem tego jako matematyk. Tzn, można znaleźć lampy mniej i bardziej różne, nawet wśród bliźniaków jednobaniecznychBoguś pisze:Piotrze, z lampami jak z ludżmi, niema identycznych, nawet blizniaki się róznią

Te mniej różne dadzą mniejsze zniekształcenia.
-
- 2500...3124 posty
-
- 125...249 postów
Witam!
No ten slynny juz wzmacniacz gra u mnie juz dobrze ponad dwa lata,gra intensywnie.chwalic boga jeszcze od momentu zbudowania dziala bezawaryjnie,lampy te same ,nic nie regulowane.i dzwiek mu sie nie zmienil.Moze i ma te w/w niedociagniecia ,ale gra zadowalajaco.Nic w nim nie dymi,nie bulgocze,czyli dla mnie jako technicznego laika to itak duze osiagniecie.
Pozdrowienia.
No ten slynny juz wzmacniacz gra u mnie juz dobrze ponad dwa lata,gra intensywnie.chwalic boga jeszcze od momentu zbudowania dziala bezawaryjnie,lampy te same ,nic nie regulowane.i dzwiek mu sie nie zmienil.Moze i ma te w/w niedociagniecia ,ale gra zadowalajaco.Nic w nim nie dymi,nie bulgocze,czyli dla mnie jako technicznego laika to itak duze osiagniecie.
Pozdrowienia.
Po pierwsze-nie nudzic sie......