Pierwszy wzmacniacz na lampach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Re: Pierwszy wzmacniacz na lampach
Dzięki za pomoc.Pozatym przegrzewaniem jestem zadowolony z wzmacniacza.Zostawie tak jak jest .Jeżeli się coś spali to to będzie doping do dalszej pracy.Zostało mi tylko zrównanie prądów anodowych(jest różnica2mA).No i sprawdzić jak by pracował z płytszym sprzężeniem zwrotnym?.
-
- 50...74 posty
Piotr w jakiś czas temu napisał- ,,Do tego wybrałeś baaaardzo dziwny punkt pracy dla ECC83.
Ua powinno być mniejsze, w okolicach 100-150V, a Ia ok 1mA. Wtedy otrzymasz sensownie dużą dostępną amplitudę na wyjściu przy niskich zniekształceniach. Ra wypadnie około 100k. Wzmocnienie znacznie się powiększy, a to dobrze wróży w tym układzie, gdyż trzeba z czegoś wykroić sprzężenie zwrotne.'' -ja mam obecnie na ECC83 ok. 200V nap.zasilająceg(tz. na anodzie) przy prądzie ok.0,98mA(. Czy może tak zostać?A jażeli nie to czym może się objawia zły punkt pracy ECC83 w takim ukłądzie?.Z mocy wzmacniacza jestem zadowolony,szumu żadnego nie ma ,brumnienia też.Bardzo liczę na Wasze zdanie na ten temat.
Ua powinno być mniejsze, w okolicach 100-150V, a Ia ok 1mA. Wtedy otrzymasz sensownie dużą dostępną amplitudę na wyjściu przy niskich zniekształceniach. Ra wypadnie około 100k. Wzmocnienie znacznie się powiększy, a to dobrze wróży w tym układzie, gdyż trzeba z czegoś wykroić sprzężenie zwrotne.'' -ja mam obecnie na ECC83 ok. 200V nap.zasilająceg(tz. na anodzie) przy prądzie ok.0,98mA(. Czy może tak zostać?A jażeli nie to czym może się objawia zły punkt pracy ECC83 w takim ukłądzie?.Z mocy wzmacniacza jestem zadowolony,szumu żadnego nie ma ,brumnienia też.Bardzo liczę na Wasze zdanie na ten temat.
-
- moderator
-
- 50...74 posty
Ra w ECC83 -1,8 kOma.A dokładnie 1742 i 1745 Omów.
-
- 75...99 postów
To jest chyba Rk 

-
- 50...74 posty
browarinho- dziękuję za uwagę,rzeczywiście zagalopowałem się,Ra-5k.Za dużo o tym myślę 

-
- 1875...2499 postów
eee... 5k to nadal mało. 50k to już bardzej 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 75...99 postów
5K to pewnie Ra stopnia mocy 

-
- 50...74 posty
No tak ale namieszałem.Na swoje usprawiedliwiene mam to-właśnie uruchomiłem wzmacniacz BIS103 ale to ma MOC
.Ra to na 100procent - 22kOm plus 39 kOm razem 61kOm ,napięcie ok.200V na anodzie ,prąd ok 0,98mA.

-
- moderator
No to jest to trochę za mało. Przy takim Ia i ri wypadałoby dać ze 100k (samego Ra, nie wliczając ogniwa zasilacza!) dla większego wzmocnienia i dobrego ulokowania punktu paracy. To oczywiście będzie wymagało obniżenia Ua, ale wartość 150V jest zupełnie wystarczająca.
-
- 50...74 posty
Dzięki za pomoc .Piotr -czyli jak dam Ra 100k(R3 na schemacie) , napięcie obniżę za pomocą rezystora(R8) do 150V na anodzie,rezystor katodowy(R2) muszę tak dobrać by prąd wynosił mniej niż 1mA ,bedzie dobrze?Prosze o Wasze zdanie i pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Robi się to mniej więcej od tej strony:
1. Zakładasz punkt pracy, np Ua=150V, Ia=1mA. Albo dowolny inny, byle sensowny.
2. Patrzysz na charakterystyki jakiego -Ug potrzebujesz do ustalenia założonego punktu pracy.
3. Obliczasz Rk na którym przy przeplywie Ik {w tym przypadku równym Ia} spadnie Ug.
4. Zakładasz Ra i wyznaczasz potrzebne napięcie zasilania {Ub}, albo odwrotnie dla danego Ub obliczasz Ra tak aby napięcia się zgadzały.
Opisywałem to już parę razy, z resztą inni też, ale chyba forumowa poszukiwarka jest wciąż mało popularna, albo słabo działa
1. Zakładasz punkt pracy, np Ua=150V, Ia=1mA. Albo dowolny inny, byle sensowny.
2. Patrzysz na charakterystyki jakiego -Ug potrzebujesz do ustalenia założonego punktu pracy.
3. Obliczasz Rk na którym przy przeplywie Ik {w tym przypadku równym Ia} spadnie Ug.
4. Zakładasz Ra i wyznaczasz potrzebne napięcie zasilania {Ub}, albo odwrotnie dla danego Ub obliczasz Ra tak aby napięcia się zgadzały.
Opisywałem to już parę razy, z resztą inni też, ale chyba forumowa poszukiwarka jest wciąż mało popularna, albo słabo działa

-
- 50...74 posty
Dzięki Piotr za opisanie jak się oblicza Ra .Wyszukiwarka działa,ja zrozumniałem jak wiele muszę się nauczyć.I jescze jedno-wzmacniacze lampowe to nie jest prosta sprawa,noże dlatego praca nad nimi jest taka ciekawa.
-
- 50...74 posty
Po zamont. Ra 100k,wzmacniacz lepiej gra prawie w całym paśmie.Prawie dlatego ,że basy są zbyt dudniące( kolumny zasilane ze wzmaka na LM3886 nie mniały z basem problemu).Czu oprócz zwiększenia sprzężenia zwrotnego jest jeszcze jakiś sposób?Podłączyłem generator 1kHz i podałem sygnał prostokątny.Wzmacniacz obciążyłem rezystorami 8Om.Na przebiegach są znikształcenia,co onich możecie powiedzieć czy może to one są temy winne.Znie kształcenia te pojawiają się na wyjściu ECC83.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Odpowiedź znajdziesz tu - są przykładowe oscylogramy. Gdy zmierzysz tak jak autorzy to możesz porównywać z bardzo dobrym skutkiem http://ecclab.com/start.php3?ID=6 (wybierz link "oscylogramy typowych niedociągnięć wzmacniacza")
Mierzyłeś na samym rezystorze - pierwszy z Twoich oscylogramów jest nieco niepokojący - oscylacje są dosyć spore, i można się skłaniać ku temu, że wzmacniacz ma jakieś wzbudzenia.
Mierzyłeś na samym rezystorze - pierwszy z Twoich oscylogramów jest nieco niepokojący - oscylacje są dosyć spore, i można się skłaniać ku temu, że wzmacniacz ma jakieś wzbudzenia.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità