Nietypowa ACH1

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Re: Nietypowa ACH1

Post autor: OTLamp »

Czujnik pisze:zwróćcie tylko proszę uwagę, że bańki są zupełnie innego kształtu. Inna technika wykonania czy co?
Tungsram, a co za tym idzie Orion/Sator kombinował z kształtami baniek chyba jak żaden inny producent. Bywały bańki zupełnie kuliste u góry, jak również spłaszczone, niemal ścięte, w obrębie jednego typu.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

To wszystko tłumaczy i jest spójne logicznie. Ciekawe czy te różnice kształtów mogłyby pomóc w datowaniu lamp?
Tak żałośnie mało wiem. To ciągłe poruszanie się po omacku.
OTLamp

Czujnik pisze:Ciekawe czy te różnice kształtów mogłyby pomóc w datowaniu lamp?
Średnio. U Tungsrama to się zmieniało niemal z miesiąca na miesiąc i to nie tylko bańki.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

OTLamp pisze: Tungsram, a co za tym idzie Orion/Sator kombinował z kształtami baniek chyba jak żaden inny producent. Bywały bańki zupełnie kuliste u góry, jak również spłaszczone, niemal ścięte, w obrębie jednego typu.
Mysle ze to nie byla sztuka dla sztuki.
Majac fabryke swoja w innym kraju (Tungsram) watpie zeby caly park maszynowy targali z Wegier.
Raczej korzystali z tego co bylo na miejscu, stad moze roze ksztalty tych samych lamp.
OTLamp powiedz skad masz taka informacje ze Tungsram to Orion??
Troche do poczytania po angielsku:
http://www.zalaszam.hu/radio/docs/bevezete.htm
OTLamp

macska pisze: Mysle ze to nie byla sztuka dla sztuki.
Majac fabryke swoja w innym kraju (Tungsram) watpie zeby caly park maszynowy targali z Wegier.
To już zależy, ale np. Philips tak bardzo z bańkami nie kombinował, a występował pod wieloma innymi nazwami w różnych krajach i nie tylko europejskich. Np AF2 w zasadzie wyglądała tak samo w Holandii, Francji czy nawet Australii (tu różniła się cokołem), a np. jej odpowiednik Tungsrama - HP4115, widziałem w 4 wersjach bańki - globową zwykłą, globową spłaszczoną, gruszkową zwykłą i gruszkową spłaszczoną. Zwykłe wersje miały nabite logo z boku bańki i niskie oprawki z szeroką śrubką na zacisk anody, natomiast te spłaszczone miały logo u góry, w którym były umieszczone wysokie oprawki z wąską śrubką, jak w Telefunkenach. Tungsram w pewnym okresie (jakoś chyba w 1934 r.) mocno reklamował bańki gruszkowe, przyrównując je do rakiet. Wspominał (w zasadzie było w tym wiele prawdy) o lepszej stabilności systemu elektrod w takiej bańce, z czego miały wynikać mniejsze szumy, zakłócenia i mikrofonowanie i w ogóle większa żywotność (gdzieś mam tę reklamę z rakietą, jak znajdę to wrzucę) :)
macska pisze: OTLamp powiedz skad masz taka informacje ze Tungsram to Orion??
Czytałem gdzieś na radiomuseum, zresztą system oznaczeń jest identyczny jak Satora, którego właścicielem był Tungsram. Logo też jest bardzo podobne.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:Rzeczywiście. Teraz widzę, że nawet oznaczenia podobne. czyżby GL oznaczało Gleichrichter - prostownik? No tak , zwróćcie tylko proszę uwagę, że bańki są zupełnie innego kształtu. Inna technika wykonania czy co?
Te same typy lamp z różnych lat potrafiły się mocno różnić. Do tego lampy wcale nie musaiły być robione w tej samej fizycznie fabryce.
pierwszy

OTLamp pisze: Czytałem gdzieś na radiomuseum, zresztą system oznaczeń jest identyczny jak Satora, którego właścicielem był Tungsram. Logo też jest bardzo podobne.
No nie wiem, faktycznie byl krotki okres kiedy Orion na eksport produkowal lampy pod szyldem Tungsrama, ale w latach
`20 i `30-tych byly to raczej konkurujacy sie ze soba firmy.
Jak skoncze z tlumaczeniem tekstu n/t Vatea to vrzuce troche informacji o Orionie.
OTLamp

Ale mówisz o węgierskim Orionie produkującym radia? Ten austriacki Orion nie ma z nim nic wspólnego: http://www.radiomuseum.org/dsp_herstell ... ny_id=7025
Jest tu ktoś szprechający? http://www.radiomuseum.org/dsp_herstell ... any_id=842
OTLamp

Oto pocisk rakietowy Tungsrama :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

No więc z tego co zrozumiałem i przetłumaczyłem … wynika, że na początku produkowano, w firmie Orion również markę Eagle.
Później najprawdopodobniej ze względów ekonomicznych jeden dystrybutor(firma handlowa) sprzedawał marki Sator, Tungsram, Metallum raz Orion, były one produkowane zapewne jako modele różnych producentów z różnymi pudełkami przez pojedyncze fabryki. Ciężko jest mi się połapać, które marki są firmami a które jedynie znakami towarowymi.
W końcu tekstu jest wzmianka o przekazaniu przez Tungsrqam marki Sator dla Kremetzky’ego na rynek Austriacki. I coś o problemach jakości produktów. Ale wybaczcie nie używam tego języka na co dzień.
pierwszy

OTLamp pisze:Ale mówisz o węgierskim Orionie produkującym radia? Ten austriacki Orion nie ma z nim nic wspólnego: http://www.radiomuseum.org/dsp_herstell ... ny_id=7025
Jest tu ktoś szprechający? http://www.radiomuseum.org/dsp_herstell ... any_id=842
No niestety OTLamp tu sie mylisz i to bardzo :)
W 1913r powstaly w Budapeszcie Wegierskie Zaklady Lamp Wolframowych (Magyar Wolframlámpagyár).
Zalozycielem i wlascicielem byl nie kto inny jak fabrykant wiedenski Kremeneczky Johann (János).
Nic w tym nadzwyczajnego nie bylo, w koncu byla to jeszcze Monarchia Austro-Wegierska.
Nazwe Orion zarejestrowano na Wegrzech w 1924 r (Orion Villamossági RT, naturalnie to ten sam zaklad Kremeneczky`ego)
a od 1925 r pod ta nazwa zaczeto produkowac najpierw lampy radiowe, potem od ok 1930 r radia, glownie na eksport.
OTLamp

macska pisze: No niestety OTLamp tu sie mylisz i to bardzo :)
To nie ja, tylko radiomuseum :)

Nie wiem jednak, dlaczego akurat tam wyraźnie rozgraniczają te dwa Oriony, skoro (jak twierdzisz) to to samo? http://www.radiomuseum.org/dsp_herstell ... any_Id=690
Ostatnio zmieniony sob, 5 stycznia 2008, 14:32 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
pierwszy

Nie to samo,
Ale mówisz o węgierskim Orionie produkującym radia? Ten austriacki Orion nie ma z nim nic wspólnego
wspolna jest osoba zalozyciela i wlasciciela Kremeneczky`ego.
OTLamp

Właśnie trzymam w rękach coś takiego :)
Zdaje się, że ACMO4 = MO465 = AK1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Właśnie trzymam w rękach coś takiego :)
Zdaje się, że ACMO4 = MO465 = AK1
Z czego ją wyjąłeś? Ta 'Hymnia' nic mi nie mówi, a to powinna być nazwa producenta radyj lub innego sprzętu.