Nietypowa ACH1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Nietypowa ACH1
Znalazłem taką lampę jak widać na załączonym zdjęciu. Nie wygląda na wtórnie przecokołowaną. Do tej pory byłem pewien, że te lampy były wykonywane z 7 pinowym cokołem nóżkowym. Tylko takie karty znalazłem w przedwojennym mierniku Funke i innych materiałach jakimi dysponuję. W związku z tym nurtuje mnie pytanie: co to za licho? Czy ktoś może zna model odbiornika ( zapewne Telefunkena )w którym ta odmiana była stosowana? Czy widział ktoś taką lampę w polskim Telefunkenie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Nietypowa ACH1
Witam
Na googlach można znaleść zdjęcia ACH1 z takim właśnie cokołem nie tylko produkcji Telefunkena

i na allegro leci właśnie taka lampka jak Twoja.
Widocznie były robione w 2 wersjach, ale niestety nie mam pojęcia w jakich radiach były wykorzystywane.
Na dokładkę mam zdjęcie ACH1 Telefunkena z normalnym cokołem:

Pozdrawiam
Matizz
Na googlach można znaleść zdjęcia ACH1 z takim właśnie cokołem nie tylko produkcji Telefunkena

i na allegro leci właśnie taka lampka jak Twoja.
Widocznie były robione w 2 wersjach, ale niestety nie mam pojęcia w jakich radiach były wykorzystywane.
Na dokładkę mam zdjęcie ACH1 Telefunkena z normalnym cokołem:

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Bocznostykowe ACH1 produkował też Tungsram, jeszcze przed przyjęciem standardowych oznaczeń (TACH1), a także już po, oraz po wojnie np. Tesla. Nie są one bezpośrednio zamienne, gdyż wszystkie mają różne wyprowadzenia elektrod na cokole: (T)ACH1 Tungsrama ma wyprowadzenia jak w ECH3, ACH1 Telefunkena ma wyprowadzenia jak w CCH1, a ACH1n Tesli ma wyprowadzenia jak w ECH4.
Bocznostykową ACH1 Telefunken wykorzystywał najprawdopodobniej w odbiornikach włoskich. Tungsram używał swojej wersji w swoich Orionach w sezonie 36/37 i 37/38.
Jest jeszcze wersja ACH1 z cokołem siedmiokołkowym brytyjskim.
O różnych dziwolągach trochę było też tutaj, a także
tutaj i jeszcze
tutaj.
A jak chcesz nietypowej ACH1, to poszukaj Philipsa (ale nie Valvo, bo istnienie tej już jest stwierdzone
).
Tak przy okazji, widział ktoś kiedyś AF2 Telefunkena? W sumie to Tungsrama też nie widziałem nigdy
Bocznostykową ACH1 Telefunken wykorzystywał najprawdopodobniej w odbiornikach włoskich. Tungsram używał swojej wersji w swoich Orionach w sezonie 36/37 i 37/38.
Jest jeszcze wersja ACH1 z cokołem siedmiokołkowym brytyjskim.
O różnych dziwolągach trochę było też tutaj, a także
tutaj i jeszcze
tutaj.
A jak chcesz nietypowej ACH1, to poszukaj Philipsa (ale nie Valvo, bo istnienie tej już jest stwierdzone

Tak przy okazji, widział ktoś kiedyś AF2 Telefunkena? W sumie to Tungsrama też nie widziałem nigdy

-
- moderator
Zdaje się, że nie było takiej lampy. AF2 to typ Philipsa, Tungsram tez ją robł, ale pod swoim oznaczeniem HP4115 (choć Mikołajczyk podaje, że też jako TAF2, ale mogło to być póżniejsze oznaczenie zapasów magazynowych). Oprócz tego kilka innych firm, głównie angielskich, ale też pod własnymi nazwami.OTLamp pisze:Tak przy okazji, widział ktoś kiedyś AF2 Telefunkena? W sumie to Tungsrama też nie widziałem nigdy
No mnie też się zdaje, ale w sumie nigdy nic nie wiadomo. Na stronie Franka jest skrócona karta katalogowa Telefunkena dla AF2.tszczesn pisze:
Zdaje się, że nie było takiej lampy.
Jak praktycznie większość europejskich lamptszczesn pisze: AF2 to typ Philipsa,

No właśnie o to mi chodzi, czy widział ktoś podpisaną jako TAF2.tszczesn pisze: Tungsram tez ją robł, ale pod swoim oznaczeniem HP4115 (choć Mikołajczyk podaje, że też jako TAF2, ale mogło to być póżniejsze oznaczenie zapasów magazynowych).
Ostatnio zmieniony pt, 28 grudnia 2007, 15:34 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
Bardzo mało jest lamp z oznaczeniem zaczynającym się na T, podejrzewam, że Tungsram jeszcze szybciej zrezygnował z tego pomysłu niż go wprowadził. W sumie to 'T' z przodu nic nie znaczyło.OTLamp pisze: No właśnie o to mi chodzi, czy widział ktoś podpisaną jako TAF2.
To T to tak jak literka P w symbolach naszych polskich połprzewodników jak BCP107, AAP119, BCAP07 itd....
Nie aż tak szybko, zrobił to dopiero jakoś koło 1937/38 r.tszczesn pisze: Bardzo mało jest lamp z oznaczeniem zaczynającym się na T, podejrzewam, że Tungsram jeszcze szybciej zrezygnował z tego pomysłu niż go wprowadził. W sumie to 'T' z przodu nic nie znaczyło.
Ostatnio zmieniony pt, 28 grudnia 2007, 16:15 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
To "P" miało oznaczać zastosowanie dla elektroniki profesjonalnej.STUDI pisze:To T to tak jak literka P w symbolach naszych polskich połprzewodników jak BCP107, AAP119, BCAP07 itd....
Nie - zastosowanie profesjonalne to litera X, Y oraz A na trzeciej pozycji i dwucyfrowa część oznaczenia zamiast trzy cyfrowej.
A chyba było czymś bardziej zaawansowanym do pracy w trudnych warunkach. Litera P oznaczała polski produkt.
Czyli profesjonalnymi był np. BCAP07 - czyli podrasowana wersja (miąły długie wyprowadzenia jak TG5.....) BCP107.
A chyba było czymś bardziej zaawansowanym do pracy w trudnych warunkach. Litera P oznaczała polski produkt.
Czyli profesjonalnymi był np. BCAP07 - czyli podrasowana wersja (miąły długie wyprowadzenia jak TG5.....) BCP107.
-
- 250...374 postów
Przeszukałem swoje zasoby i rzeczywiście żadnej takiej nie znalazłem.ACH1 tylko Telefunken, Tungsram i RFT, AF2 wyłącznie Philips. No ale może kidyś trafię, nie omieszkam poinformować. Za to Tungsramów oznacznych dodatkowo literką T znalazłem 7 typów w większości z dodatkowym oznaczeniem Elektrit, to chyba aż tak rzadko występujące nie są?Matizz pisze:A jak chcesz nietypowej ACH1, to poszukaj Philipsa (ale nie Valvo, bo istnienie tej już jest stwierdzone ). Tak przy okazji, widział ktoś kiedyś AF2 Telefunkena? W sumie to Tungsrama też nie widziałem nigdy
-
- moderator
A ile masz innych? Elektrit stosował w swoich odbiornikach lampy Tungsrama, więc i w odpowiednim okresie takie wsadzali. Też kilka takich mam, co nie zmienia faktu, że w ogólenj masie lamp tego typu (również Tungsrama) tych z literą T jest bardzo mało.Czujnik pisze:Za to Tungsramów oznacznych dodatkowo literką T znalazłem 7 typów w większości z dodatkowym oznaczeniem Elektrit, to chyba aż tak rzadko występujące nie są?
BTW - widział ktoś kiedyś lampę Firmy Vatea, Oxytron albo Thermion? Te ostatnie jeszcze się od biedy trafiają pozostałe są bardzo rzadko spotykane. Oxytrona mam tylko jednego, Vetea'i żadnej, a Thermionów raptem cztery (i piąty w drodze).
Właśnie, też szukam jakiejś produkcji Vatea, która podobnie jak Tungsram dodawała na początku literę V (VAZ1, VAF2, VAL1 itp.) Podobnie robił Ultron w przypadku niektórych lamp, np. UAF3, UAL1.tszczesn pisze: BTW - widział ktoś kiedyś lampę Firmy Vatea, Oxytron albo Thermion? Te ostatnie jeszcze się od biedy trafiają pozostałe są bardzo rzadko spotykane. Oxytrona mam tylko jednego, Vetea'i żadnej, a Thermionów raptem cztery (i piąty w drodze).
Jeśli chodzi o lampy z literką T, to początkowo myślałem, że zaniechano jej dodawania jakoś w 1936 r., (załapały się jeszcze pierwsze lampy czerwone, np. TEK2, TEBC3), aż wpadła mi TEH2 (1937 r.), a potem w jednym radiu zobaczyłem TCCH2 (1938 r.).
Lampy f-my Vatea czasami sa do kupienia na roznych gieldach na Wegrzech, ale ja jeszcze nie widzialem dzialajacego tym bardziej NOS-a.tszczesn pisze: BTW - widział ktoś kiedyś lampę Firmy Vatea, Oxytron albo Thermion? Te ostatnie jeszcze się od biedy trafiają pozostałe są bardzo rzadko spotykane. Oxytrona mam tylko jednego, Vetea'i żadnej, a Thermionów raptem cztery (i piąty w drodze).
Mam troche materialu na temat firmy, produktow, moge zeskanowac jak ktos bedzie zainteresowany.
-
- moderator
macska pisze:Lampy f-my Vatea czasami sa do kupienia na roznych gieldach na Wegrzech, ale ja jeszcze nie widzialem dzialajacego tym bardziej NOS-a. Mam troche materialu na temat firmy, produktow, moge zeskanowac jak ktos bedzie zainteresowany.
Poproszę, ale nie w węgierskim, bo jest dla mnie zrozumiały tak jak chiński

Jak trafisz na na takie lampy (ale tylko sprawne i dobrym stanie wizualnym) to proszę kup dla mnie (oczywiście oddam kasę, przesyłkę i bonus). Po uruchomieniu TeszVesz miałem nadzieję na jakieś lampy Vatea, ale albo tam praktycznie nic radiowo-lampowego nie ma, albo ja w tym pogańskim języku nie umiem na to trafić. Podobnie na http://www.vatera.hu