Nietypowa ACH1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Nietypowa ACH1
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 250...374 postów
Nie będę teraz liczył, ale na oko widać, że sporo. Więcej bez oznaczenia dodatkową literką T np. AZ1 tzw. globowe ( dlaczego do licha globowe kiedy one są gruszkowate, nijak globu nie przypominają). W ogóle to Tungsramów mam niewiele mniej niż Philipsa, dopiero potem Telefunken, jeszcze potem Valvo, Triotron Sator i inne niekiedy w pojedyńczych egzemplarzach. Wszystkie Tungsramy oznaczane dodatkowo T są serii A. Nie znalazlem żadnej serii czerwonej z dodatkową literką T. Naprawdę lamp Tungsram ( przedwojennych) jest u nas sporo, no prawie tyle co Philips. Może to taka specyfika Krakowa? No i muszę zaznaczyć, że ja nie kolekcjonuję lamp, traktuję je jako części zamienne do posiadanych odbiorników.tszczesn pisze:A ile masz innych? Elektrit stosował w swoich odbiornikach lampy Tungsrama, więc i w odpowiednim okresie takie wsadzali. Też kilka takich mam, co nie zmienia faktu, że w ogólenj masie lamp tego typu (również Tungsrama) tych z literą T jest bardzo mało.
-
- moderator
Może Kraków działa inaczej, kto go tam wie, w końcu to jedyne miasto, gdzie z domu się na pole wychodziCzujnik pisze:[quote="tszczesn"
Nie będę teraz liczył, ale na oko widać, że sporo. Więcej bez oznaczenia dodatkową literką T np. AZ1 tzw. globowe ( dlaczego do licha globowe kiedy one są gruszkowate, nijak globu nie przypominają). W ogóle to Tungsramów mam niewiele mniej niż Philipsa, dopiero potem Telefunken, jeszcze potem Valvo, Triotron Sator i inne niekiedy w pojedyńczych egzemplarzach. Wszystkie Tungsramy oznaczane dodatkowo T są serii A. Nie znalazlem żadnej serii czerwonej z dodatkową literką T. Naprawdę lamp Tungsram ( przedwojennych) jest u nas sporo, no prawie tyle co Philips. Może to taka specyfika Krakowa? No i muszę zaznaczyć, że ja nie kolekcjonuję lamp, traktuję je jako części zamienne do posiadanych odbiorników.

Ja mam z serii E TEBC3, widziałem tez TEBC33. A skoro lapy traktujesz tylko zamiennie to może chciałbyś się pozbyć drogą wymiany swoich Satorów, Triotronów (ale tylko z prywatnymi oznaczeniami Triotrona) i Tungsramów serii 'T'?
-
- 1250...1874 posty
Do tego od biedy mogę dorzucić TEZ2.Ja mam z serii E TEBC3, widziałem tez TEBC33. A skoro lapy traktujesz tylko zamiennie to może chciałbyś się pozbyć drogą wymiany swoich Satorów, Triotronów (ale tylko z prywatnymi oznaczeniami Triotrona) i Tungsramów serii 'T'?
SQ9KQZ
-
- 250...374 postów
To jeszcze nic. Gorzej gdybyśmy chcieli razem zamowić pewien rodzaj ciastka ( z kremem ), na pewno nie moglibyśmy się dogadaćCzujnik pisze:Może Kraków działa inaczej, kto go tam wie, w końcu to jedyne miasto, gdzie z domu się na pole wychodzi

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Czujnik pisze:A co do lamp to , to że ich nie kolekcjonuję oznacza, że po prostu nie mam ambicji budowania spójnej kolekcji ( chyba dobrze rozumiesz, co mam na myśli ), a wymienić zawsze można pomyśleć tylko na co? Zapasy lamp typowo spotykanych w polskich przedwojennych radiach mam dość obfite i nie bardzo wiem na co ewentualnie miałbym się wymieniać. Pisząc o Triotronach miałem na myśli takie jak w załączniku.
Triotron ładny, typ nie za bardzo widać, mój jedyny tak stary Triotron to ZD2. A powiedz co z lamp potrzebujesz, to może się znajdzie, a oprócz tego zawsze można się na walutę wymienić

-
- 250...374 postów
Ja raptem mam 4 takie stare Triotrony i wszystkie z prawie nieczytelnymi oznaczeniami ( albo akurat typ jest starty, albo zadrapanie na metalizacji ).Jak wygląda wewnątrz pokazuje załącznik. Nie ma typu lampy jakiego szczególnie poszukuję. Co do walut, dzięki Bogu jakoś je zarabiam, choć bywają okresy gorsze. Grzebiąc w tych swoich pudłach znalazłem lampę Orion typ GL4/080. Bardzo ładna, wygląda na prostownik. Czy wiesz coś może o tym producencie?
-
- moderator
Czujnik pisze:Ja raptem mam 4 takie stare Triotrony i wszystkie z prawie nieczytelnymi oznaczeniami ( albo akurat typ jest starty, albo zadrapanie na metalizacji ).Jak wygląda wewnątrz pokazuje załącznik. Nie ma typu lampy jakiego szczególnie poszukuję. Co do walut, dzięki Bogu jakoś je zarabiam, choć bywają okresy gorsze. Grzebiąc w tych swoich pudłach znalazłem lampę Orion typ GL4/080. Bardzo ładna, wygląda na prostownik. Czy wiesz coś może o tym producencie?
Orion - to węgierski producent, możliwe, że jakoś powiązany z Tungsramem. Była też niemiecka seria lamp Orion, ale nie było to chyba oznaczenie producenta.
-
- 250...374 postów
No właśnie, niemiecki. Tę lampę dostałem wraz z innymi akurat wszystkie były Telefunkeny i ta jedna. To oczywiście nic nie znaczy, no ale może to jakiś niemiecki Orion. W każdym razie lampa wygląda tak jak na załączniku.Czujnik pisze:Orion - to węgierski producent, możliwe, że jakoś powiązany z Tungsramem. Była też niemiecka seria lamp Orion, ale nie było to chyba oznaczenie producenta.
-
- moderator
Na zdjęciu nic nie widać, ale Mikołajczyk twierdzi, że jest to Sator. O tej firmie nic nie wiem, poza tym co w Mikołajczyku (czyli że należy do Tungsrama)Czujnik pisze:No właśnie, niemiecki. Tę lampę dostałem wraz z innymi akurat wszystkie były Telefunkeny i ta jedna. To oczywiście nic nie znaczy, no ale może to jakiś niemiecki Orion. W każdym razie lampa wygląda tak jak na załączniku.Czujnik pisze:Orion - to węgierski producent, możliwe, że jakoś powiązany z Tungsramem. Była też niemiecka seria lamp Orion, ale nie było to chyba oznaczenie producenta.
Pozwolilem sobie troche obrobic drugie zdjecie, zeby napisy byly widoczne.
Nie bardzo jest to lampa wegierska.
Edit: Tomku, pracuje nad artykulem odnosnie f-my Vatea.
Edit: Tomku, pracuje nad artykulem odnosnie f-my Vatea.
-
- moderator
A po czym to wnosisz? W każdym razie na temat producenta Orion nic nie jestem w stanie powiedzieć, ale może być tak, że był to Sator pod inna nazwą (tak jak Ostar sprzedwał też pod nazwami Restra, Hochwolt i paroma innymi).macska pisze:Pozwolilem sobie troche obrobic drugie zdjecie, zeby napisy byly widoczne.
Trafiony zatopiony:) To to samo co Sator, zresztą nawet oznaczenia się zgadzają. Lampy te były produkowane w Austrii. Ja mam GL4/1 (=RGN1054=506)tszczesn pisze: ale może być tak, że był to Sator pod inna nazwą
-
- 250...374 postów
Rzeczywiście. Teraz widzę, że nawet oznaczenia podobne. czyżby GL oznaczało Gleichrichter - prostownik? No tak , zwróćcie tylko proszę uwagę, że bańki są zupełnie innego kształtu. Inna technika wykonania czy co?