rdzeń C
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
rdzeń C
szukałem informacji dotyczących nawijania TG i trafiłem na taką stronę:
http://www.audiohobbyist.com/projects/diyopt.htm
zaciekawił mnie opisywany transformator bo do tej pory widziałem tylko takie na kształtkach ei.
można gdzieś dostać takie rdzenie w polsce? bo googlowanie kształtek C nie daje rezultatów a rdzeń C daje rekordy z dziedziny neurologii.
transformator z tej strony wyglada na malutki i chyba łatwy w wykonaniu(nie popelnilem w zyciu zadnego transformatora wiec moge sie mylic) wiec pomyslalem ze moglbym od czegos takiego zaczac. akurat przydalby mi sie jakiś 2W 4k:8R.
jestem w trakcie lektury artylulow z fonaru i zdaje sie ze sa tam wszystkie potrzebne informacje, tylko tych rdzeni nie moge znalezc.
z gory dzieki za pomoc,
m.
http://www.audiohobbyist.com/projects/diyopt.htm
zaciekawił mnie opisywany transformator bo do tej pory widziałem tylko takie na kształtkach ei.
można gdzieś dostać takie rdzenie w polsce? bo googlowanie kształtek C nie daje rezultatów a rdzeń C daje rekordy z dziedziny neurologii.
transformator z tej strony wyglada na malutki i chyba łatwy w wykonaniu(nie popelnilem w zyciu zadnego transformatora wiec moge sie mylic) wiec pomyslalem ze moglbym od czegos takiego zaczac. akurat przydalby mi sie jakiś 2W 4k:8R.
jestem w trakcie lektury artylulow z fonaru i zdaje sie ze sa tam wszystkie potrzebne informacje, tylko tych rdzeni nie moge znalezc.
z gory dzieki za pomoc,
m.
Ostatnio zmieniony sob, 22 grudnia 2007, 01:47 przez mkali, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytasz o wskazówki dotyczące nawijania transformatora na rdzeniu RZC ( zwijany cięty). Nic nowego, obowiązują takie same zasady jak i dla innych typów rdzeni. Jedyna różnica to, że można dopuścić większą indukcję w rdzeniu. Szybciej się to to składa niż E I .Wystarczy tylko ścisnąć połówki. Na początku (przed rozłożeniem), trzeba zaznaczyć fabryczne złożenie połówek. Szczelina miedzy nimi jest precyzyjnie szlifowana i odwrócenie ich przy składaniu, skutkuje zmniejszoną indukcyjnością uzwojenia. Uzwojenia można nawijać na jednej, lub obu kolumnach. W tym ostatnim przypadku, kierunek połączeń obu uzwojeń musi być odwrotny, tak by wywoływane strumienie magnetyczne w rdzeniu, nie znosiły się wzajemnie. Poza tym, łatwość wykonania ewentualnej szczeliny magnetycznej (dla układów SE). Wystarczy w miejscach styku połówek rdzenia, włożyć jakiś „papierek” o znanej grubości. Trzeba pamiętać, iż grubość ( długość) obu szczelin, sumuje się. Czyli wszystko po staremu, powodzenia w nawijaniu.
elegancko dziękuje,
po świętach pojade na giełde, może znajde jakiś mały rdzeń i zaczne nawijać.
powiedzcie mi jeszcze, ktoś składał taką nawijarkę? warte to coś?
http://cyfronika.com.pl/kityavt3/avt896pdf.pdf
po świętach pojade na giełde, może znajde jakiś mały rdzeń i zaczne nawijać.
powiedzcie mi jeszcze, ktoś składał taką nawijarkę? warte to coś?
http://cyfronika.com.pl/kityavt3/avt896pdf.pdf
Re: rdzeń C
Silniki nie będą problemem, bo sobie większe skombinowałem od starych napędów 8 cali.
Problem leży w buforach sterujących, trzeba by dobudować dodatkowe stopnie.
Problem leży w buforach sterujących, trzeba by dobudować dodatkowe stopnie.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Witam
Co do sterowania większymi silnikami to raczej nie będzie problemu poszukaj na początek większych silników, sprawdź ich dane, prąd, napięcie zasilania, krok najlepiej żeby był taki sam jak w projekcie AVT. Jak będziesz miał te dane to poszukaj układów do sterowników CNC, albo jak dawcą będzie np. drukarka to wylutuj sterownik z niej, na pewno będzie pasował. Dołożyć musisz oczywiście większy zasilacz aby wydolił prądowo.
Co do sterowania większymi silnikami to raczej nie będzie problemu poszukaj na początek większych silników, sprawdź ich dane, prąd, napięcie zasilania, krok najlepiej żeby był taki sam jak w projekcie AVT. Jak będziesz miał te dane to poszukaj układów do sterowników CNC, albo jak dawcą będzie np. drukarka to wylutuj sterownik z niej, na pewno będzie pasował. Dołożyć musisz oczywiście większy zasilacz aby wydolił prądowo.
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Potrzebowałem kiedyś nawinąć kilkanaście elektromagnesów.
Zbudowałem więc prostą nawijarkę na silniku krokowym z drukarki(od przesuwania głowicy) + licznik obrotów z magnetofonu.
Sterownik był na 89c2051 + darlingtony na wyjściu chyba Tip120.
była całkiem niezła ale przy większych średnicach drutu bardzo się męczyła.
ps. macie może wsad do procka z wspomnianego wyżej projektu avt896 ?
Pozdrawiam
Matizz
Zbudowałem więc prostą nawijarkę na silniku krokowym z drukarki(od przesuwania głowicy) + licznik obrotów z magnetofonu.
Sterownik był na 89c2051 + darlingtony na wyjściu chyba Tip120.
była całkiem niezła ale przy większych średnicach drutu bardzo się męczyła.
ps. macie może wsad do procka z wspomnianego wyżej projektu avt896 ?
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com