Loga producentów lamp

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Pi-Vo
75...99 postów
75...99 postów

Loga producentów lamp

Post autor: Pi-Vo »

Jakich producentów są te lampy?Mam ich sporo i loga nic mi nie mówią.
Link do skanu tych lamp:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=66376
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Loga producentów lamp

Post autor: tszczesn »

Pi-Vo pisze:Jakich producentów są te lampy?Mam ich sporo i loga nic mi nie mówią.
Link do skanu tych lamp:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=66376
Gdzie tam jest link? Ja nie widze nic poza takim samym pytaniem.
Pi-Vo
75...99 postów
75...99 postów

Link jest do postu a skan w załączniku.Nie jestem pewien (bo ja jak wchodzę na Elektrodę to loguje się automatycznie) ale aby otworzyć załącznik to chyba trzeba się zalogować.Brakuje załączników na Triodzie ale może kiedyś będą?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Pi-Vo pisze:Link jest do postu a skan w załączniku.Nie jestem pewien (bo ja jak wchodzę na Elektrodę to loguje się automatycznie) ale aby otworzyć załącznik to chyba trzeba się zalogować.Brakuje załączników na Triodzie ale może kiedyś będą?
To ja ich nie widzę. (załączników).
Pi-Vo
75...99 postów
75...99 postów

Faktycznie ,jak się wyloguję z Elektrody to załączników nie widać ,trzeba być zarejestrowanym użytkownikiem o czym się dopiero teraz przekonałem.Wysyłam więc skan na pocztę do tszczesn.
admin
administrator

logo - załączniki

Post autor: admin »

Witam
Nie odbywa się to na razie automatycznie, ale miejsce na serwerze trioda.com stoi do dyspozycji Forumowiczów. Jeśli ktoś nie może umieścić gdzieś rysunku, zawsze może go przesłać emailem i rysunek zostanie dodany do forum, a link odesłany zwrotnie do Użytkownika. Procedura jest opisana w dziale organizacji Forum. Codziennie wieczorem robię kopię zapasową zawartości forum, więc w najgorszym wypadku dodanie rysunku do serwera triody trwa 1 dzień. Zapraszam do korzystania z tej (rozumiem, że dla niektórych "upierdliwej" możliwości), ale na razie z przyczyn bezpieczeństwa automatycznego dodawania załączników nie ma :oops: .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

logo lamp

Post autor: gsmok »

Według mojej wiedzy wszystkie trzy oznaczenia dotyczą lamp RFT. Ten producent miał "zachwiania równowagi" i nie mógł się zdecydować jaki symbol dla siebie przyjąć. Mam lampy RFT w oryginalnych pudełkach a na bańkach lamp są wszystkie pokazane przez Ciebie oznaczenia. Stąd moja odpowiedź.
BTW: skorzystaj z możliwości przesłania rysunku do triody emailem. Na elektrodzie nawet zarejestrowany użytkownik aby obejrzeć załącznik musi za to "zapłacić" punktami.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: logo lamp

gsmok pisze:Według mojej wiedzy wszystkie trzy oznaczenia dotyczą lamp RFT. Ten producent miał "zachwiania równowagi" i nie mógł się zdecydować jaki symbol dla siebie przyjąć. Mam lampy RFT w oryginalnych pudełkach a na bańkach lamp są wszystkie pokazane przez Ciebie oznaczenia. Stąd moja odpowiedź.
BTW: skorzystaj z możliwości przesłania rysunku do triody emailem. Na elektrodzie nawet zarejestrowany użytkownik aby obejrzeć załącznik musi za to "zapłacić" punktami.
Bo to są lampy RFT, ale nie jestem pewien, czy z jednej fabryki czy kilku, podejrzewam, że każde z tyg log (logów ?) należało do innego zakładu, na tej zasadzoe jak u nas wszystko było Unitra.
Pi-Vo
75...99 postów
75...99 postów

Dziękuję za odpowiedzi.Tak sądziłem że są to lampy z DDR ale nie wiedziałem że to wszystko RFT.Ciekawe czy jeśli pochodzą z różnych fabryk to wykonanie ,parametry i jakość się różnią?Przecież lampy różnych producentów i tego samego typu nie są takie same ,ktoś podawał przykład że ECC83 Telefunken i Polam na pewno będą się różniły niuansami brzmieniowymi co zresztą widać gołym okiem bo np.ECC83 Telefunkena nawet na wielkość się różni (nawet wewnątrz ,anoda jest większa niż np.Tungsram czy RFT). A tak przy okazji trójkątny znaczek w którym czasami jest cyfra 1 a czasami nie ma w nim nic (właśnie w niektórych moich lampach RFT) oznacza jakość (gatunek czy klasę wyrobu)?Bo na wielu moich lampach ten trójkąt jest po prostu pusty.Czy to oznacza w przeciwieństwie do lampy gatunku 1 po prostu wyrób pozagatunkowy?Te ECC83 RFT kupiłem po 1,5zł w sklepie elektronicznym w Ostrołęce parę lat temu i po cenie (oraz braku 1 w trójkąciku) sądzę że może są pozagatunkowe.Facet w sklepie mówił mi że ma te lampy bo używają ich do jakichś urządzeń w miejscowej elektrowni i sporo ich biorą.