I ile ile metrów najwięcej mieści tak taśma 18 cm

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Nie - szpule 180mm założysz na ZK240/246.djdaroszmd pisze:Chciałbym się was spytać jakie szpule rozmiar maxymalnie wchodzą do magnetofonów szpulowych modele od 140 - 145.Ja w swoim zk 120T mam największą 15 .czy da się otwarzać szpule o 18cm średnicy ??
To się może zdarzyć, zwłaszcza jeśli jest to gruba (35 mikronów) taśma studyjna. Nawet między studyjnymi taśmami różnych producentów (ORWO i np. Stilon) są spore różnice- wiem, bo nagrywam często na magnetofonie studyjnym dostrojonym do tasiemek ORWO (takich mamy bardzo dużo i są używane do nagrywania audycji, jeśli prowadzący/ realizator nie może "jechać na żywca", lub jako ćwiczenia dla początkujących radiowców) serwisy informacyjne, a taśmy przeznaczone do tego celu są jakiegoś innego producenta (może stilonki, ale nie wiem). Efekt? Wycina dół (przy odsłuchu po magnetofonie trzeba na konsolecie podbić o 12dB by było tak jak przy odsłuchiwaniu z wyjścia stołu, ale bez korekcji) i niski środek, brzmienie strasznie "spłaszczone". Tak więc magnetofony studyjne się zazwyczaj reguluje pod kątem konkretnego rodzaju taśmy.Thereminator pisze:ewentualnie - aczkolwiek w to wątpię - jest to jakiś typ taśmy, który potrzebuje innej wartości prądu podkładu przy zapisie.