Szpule

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djdaroszmd
75...99 postów
75...99 postów

Szpule

Post autor: djdaroszmd »

Chciałbym się was spytać jakie szpule rozmiar maxymalnie wchodzą do magnetofonów szpulowych modele od 140 - 145.Ja w swoim zk 120T mam największą 15 .czy da się otwarzać szpule o 18cm średnicy ??
I ile ile metrów najwięcej mieści tak taśma 18 cm :?:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Magnetofony
Radia
Gramofony
Jak muzy słuchać to z Zetki
-------------------------------------------------------
Djdaroszmd
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Szpule

Post autor: jdubowski »

djdaroszmd pisze:Chciałbym się was spytać jakie szpule rozmiar maxymalnie wchodzą do magnetofonów szpulowych modele od 140 - 145.Ja w swoim zk 120T mam największą 15 .czy da się otwarzać szpule o 18cm średnicy ??
Nie - szpule 180mm założysz na ZK240/246.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

ZK120, 140 i pokrewne, Uwertura M1417S- 15cm
ZK240, 246, M2403SD Dama Pik, 2404S, M2405S itp., Aria, Opus- 18cm
Koncert M3201SD i M3401SD- chyba już 26cm, poza tym miały możliwość zakładania NAB-adapterów.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
djdaroszmd
75...99 postów
75...99 postów

dzięki :D
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
Awatar użytkownika
djdaroszmd
75...99 postów
75...99 postów

Mam pytanie mam na mojej ulubionej szpuli Moder talking,Blue sytem.Nino de angelo i C.C.Catch moja pierwsza szpula ale jest jakaś dziwna :?: inne taśmy magnetofonowe Stilon grają czysto a ta jak na złość ta jest nagrana dobrze ale gra jakby jak ktoś ktory ją nagrywał miał wyłączone treble w radiu.A ja ją nagrywałem tak samo jak inne.Leżała trochę w piwnicy mże to tego wina.Może wy wiecie czego to wina.Sprawdziłem ją nagrywając kawałek piosenki i tak samo brzy jak przed tem.A nie wiem czemu inna szpula Stilon nagrana tak samo gra inaczej czyściej jest wielka róznica
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Może po prostu taśma się zestarzała lub leżała zbyt blisko źródła ciepła i pogorszyły się jej parametry, ewentualnie - aczkolwiek w to wątpię - jest to jakiś typ taśmy, który potrzebuje innej wartości prądu podkładu przy zapisie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Thereminator pisze:ewentualnie - aczkolwiek w to wątpię - jest to jakiś typ taśmy, który potrzebuje innej wartości prądu podkładu przy zapisie.
To się może zdarzyć, zwłaszcza jeśli jest to gruba (35 mikronów) taśma studyjna. Nawet między studyjnymi taśmami różnych producentów (ORWO i np. Stilon) są spore różnice- wiem, bo nagrywam często na magnetofonie studyjnym dostrojonym do tasiemek ORWO (takich mamy bardzo dużo i są używane do nagrywania audycji, jeśli prowadzący/ realizator nie może "jechać na żywca", lub jako ćwiczenia dla początkujących radiowców) serwisy informacyjne, a taśmy przeznaczone do tego celu są jakiegoś innego producenta (może stilonki, ale nie wiem). Efekt? Wycina dół (przy odsłuchu po magnetofonie trzeba na konsolecie podbić o 12dB by było tak jak przy odsłuchiwaniu z wyjścia stołu, ale bez korekcji) i niski środek, brzmienie strasznie "spłaszczone". Tak więc magnetofony studyjne się zazwyczaj reguluje pod kątem konkretnego rodzaju taśmy.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
wojtashekk
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: wojtashekk »

Jeśli chodzi o niszczenie taśm - nie wiem czy ktokolwiek z Was zauwazył, że magnetofony z mechanizmem M2405 aż do ARII MS 2411 (te przed poprawką) po kilku latach pracy niszczyły tasmy jak leci. Taśma zostaje łamana wręcz w pół, lub bliżej dolnego brzegu i tak jest na chama nawijana na krążek. Po takim wspaniałym odsłuchu nadaje się tylko na smietnik. Dlatego tez nie darzę sympatią MSów niższych niż 2411.
Jesli chodzi o pytanie na samym początku o długości taśm - nie zalezy ona jedynie od średnicy szpuli ale tez od grubości tasmy.
Grubości taśm sa takie:
-normalna - 50 mikrometrów (nie produkowana już nawet w latach 60tych)
-long play - 35 mikronów
-double play - 25 mikronów
-tripple play - 18 mikronów
W zależności z jaką taśmą mamy do czynienia mieści się jej rózna ilość na danej szpuli.
Dla ZK 140 i podobnych na szpuli 15 najwięcej mieści się 730 metrów taśmy Tripple Play, 540 metrów Double Play lub 360 metrów Long Play.
Rodzaj taśmy można odróżnić po kolorze końcówki strony 1 (za zwyczaj), aczkolwiek od tej reguły wyłamuje się ORWO, dając wszędzie końcówkę strony 1 zieloną.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
djdaroszmd
75...99 postów
75...99 postów

tripple play -Jakie firmy produkowały te taśmy.I czy da się je dzisiaj nabyć. Czym się rózni ta taśma od innych oprócz tego że ma mniej mikronów

ORTOGRAFIA!!!
Magnetofony
Radia
Gramofony
Djdaroszmd
Awatar użytkownika
wojtashekk
10...14 postów
10...14 postów

Taśmy tripple play produkowały takie firmy jak: ORWO, Permaton, EMI, Zonal, BASF, AGFA. Być może inni producenci też takie mieli w ofercie, ale ja spotkałem się z tymi które wymieniłem. Kupic można było na allegro całkiem niedawno taśme tripple firmy BASF.
Różni się ona po pierwsze tym, że więcej sie jej zmieści na szpuli, poza tym lepiej przylega do głowicy, ale tez nie nadaje się do takich niedelikatnych kobył jak ZK 246, MS 2405 bo one ją poprostu rozciągają.
Jest ona typowo do szpulowych dyktafonów, walkmanów czy delikatnych szpulowców domowych jak ZK/TK 1xx. Największa średnica szpuli z tasmą Trippple jaką dotychczas widziałem i posiadam to 15cm firmy Permaton. ORWO Tripple mam największą o średnicy 13 cm.
Wnioskuję, że pytanie zostało spowodowane nie rozumieniem skąd wzięły się nazwy taśm - long play to długogrająca ze względu na to, że gdy była ona nowością grała długo, a lepszych nie było :) Doubble play - czyli podwójnie grająca jest poprostu dwa razy ciensza od tasmy pierwotnej (najgrubszej -50 mikronów). Jak już się każdy domyśla tripple jest potrójnie grająca w stosunku do taśmy najgrubszej (50 mikronów).
Grubośc taśmy nie przesądza o jej typie ze wzgledu na rodzaj nośnika, stąd nie ma takiej reguły, że taśma ciensza zawsze jest lepsza.

Pozdrawiam.
Muzyki słucham tylko ze szpulowca ;)
Awatar użytkownika
Tommy Vercetti
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: Tommy Vercetti »

Co do zginania taśmy przy jednym z końców, to moja Aria M2408SD tak mi zrobiła z taśmą, którą najczęściej użytkuje, ma ktoś z was sposób na to by zapobiedz takim problemom ?
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Hmm mam M2405S i nic złego mi z taśmą nie robi :) :) :) a odtwarzanie ma świetne (bez polotu z np ZK140T i kasetowymi z wyższej półki) Myślę, że to psucie taśmy to była wada jednego egzemplarza :wink:
Awatar użytkownika
wojtashekk
10...14 postów
10...14 postów

Niestety, te które taśmy nie niszczą są w mniejszośći. Nie jest to wada mechanizmu jako takiego, bo jesli jest wyregulowany jak trzeba, to oczywiście tego nie robi.
Jesli ktos ma z tym problem, to wystarczy że weźmie instrukcję serwisową i wyreguluje na nowo tor taśmy, zwykle wystarczy tylko doregulować siłę ciągu sprzęgła służacego do napędu talerzyka prawego przy zwijaniu tasmy podczas STARTu.
Z tym, że nieraz wiąże sie z tym mycie filcu ciernego i na nowo sączenie go odpowiednim olejem. Bo cały problem tkwi w tym, ze z oleju tam stosowanego robi sie błoto (lub wysycha), które zamiast regulowac tarcie, powoduje wręcz przyklejanie sie lub zwiększnie tarcia do granic mozliwości. Jaki jest efekt - wiemy :)
Muzyki słucham tylko ze szpulowca ;)
Awatar użytkownika
Tommy Vercetti
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: Tommy Vercetti »

To niszczenie taśm może być też spowodowane złym ustawieniem gumowej rolki ?
Zauważyłem, że moja Aria każdą taśmę lekko podwijała z jednej strony, zanim ustawiłem tą rolkę, po ustawieniu taśma przesuwa się prawie że idealnie po środku prowadnic, ciekaw tylko jestem na jak długo to pomogło i czy to faktycznie to było przyczyną
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Gumowa rolka dociskająca ulega z czasem zużyciu - przeważnie robi się beczkowata i wtedy taśma zmienia położenie na czole głowicy w trakcie przesuwu. Na magnetofonie czterościeżkowym może się to objawiać okresowym przesłuchem z sąsiednich ścieżek.
Czasem rolka zniekształca sie poduszkowato (przez analogię z obrazem na ekranie kineskopu) i wtedy ściąga taśmę z czoła głowicy w dół lub górę. Powodować to może zaginanie krawędzi taśmy.