PCF82.... efekt mizerny. Duże szumy - trioda dobra jako heterodyna a nie wzmacniacz w.cz. a pentoda ma stosunkowo duże szumy własne - ta laap pracował w stopniu przemiany częstotliwości i to tam gdzie był wzmacniacz w .cz. o dużym wzmocnieniu. Lepiej uzyć ECC88, albo pary 6S3P + 6S4P, warto poszukać EC900 (rewelka jedna trioda a wzmocnienie porównywalne z kaskodą na ECC88) lub EC2000. Ponadto ruskie nuwistory jak 6C52N lub 6C51N. Kaskoda na niskoszumnych triodach - tego szukaj. Wtedy opłaci się wzmacniacz antenowy.komornik12 pisze:Cześć
Nie chcę pisać kolejnego wątku, ale to też związane ze światowidem. Mianowicie moje radyjko potrzbuje bardzo dużej i dobrej anteny. Pomyślałem, aby złozyć mu przedwzmacniacz antenowy np. na PCF82Czy ktoś składał szerokopasmowy wzmacniacz w. cz. na jakiejś lampie?
Widziałem konwerter i zastosowanie w głowicy TV PCF82, więc o niej pomyślałem.
Pozdro
Aby był skuteczny powinien być przy antenie. Wiesz co to oznacza dla konstrukcji lampowych? Zasilanie przez kabel - ale napięciem 6,3VAC. Potem we wzmacniaczu trafo 6.3/220V i zasilacz anodowy. Zabezpieczenie przed czynnikami atmosferycznymi ale musi być przepływ powietrza.
W praktyce radzę zamontować nowczesny wzmacniacz o małym wzmocnieniu (6 - 10 dB -najlepiej z regulowanym wzmocnieniem) przy samym dipolu.
Głowica UKF na ECC85 ma naprawdę dobra czułość. Przynajmniej te produkcji zza Łaby na zachód.... Niestety są czułe na wszelkie śmieci od konwerterów - dlatego odradzam konwerter - bowiem zadowalający odbiór będzie możliwy tylko niektórych stacji , słabsze znikną w sieczce, a najsilniejsze będą zakłócone.
Konwerter - szumy stopnia przemiany ograniczą czułość użytkową - wzmocni głównie własny szum. Produkty przemiany tylko zapaskudza pracę głowicy UKF.