lew z cepelii pisze:Witam
Ja też złożyłem ten wzmacniaczyk i według mnie też gra za cicho z różnymi trafami wyjściowymi. Chyba taka już jego uroda. Ja sobie trochę poeksperymentowałem z EF86 na wejściu i muszę przyznać, że brzmi naprawdę fajnie i wydaje się, że dużo głośniej, no i przesteru jest duzo więcej
czyli ten typ tak ma...
Painlust widzisz ty nie jeździsz nie grasz a ja nie zajmuje sie elektroniką i po prostu mnie to zafascynowało i chciał bym sie czegoś w tym kierunku nauczyć i ni pisz w ten sposób ze jestem marudą ale poprostu sie nie znam tak jak Ty sie nie znasz na innych rzeczach i tyle
Ostatnio zmieniony śr, 28 listopada 2007, 20:32 przez kloslos, łącznie zmieniany 1 raz.
sprawdz napięcia anadowe i prądy katodowe na każdej lampie, możliwe że masz jakąś nie sprawną albo mocno użuwaną - raczej nie szukał bym przyczyn w poteciometrze - jak rozkrecasz go na maksa to zwierasz koncówke wejściową z suwakiem, a czy to jest A czy B to tylko wpływa na szybkość przerostu sygnału na suwaku w miare kręcenia
kloslos pisze:
Painlust widzisz ty nie jeździsz nie grasz a ja nie zajmuje sie elektroniką i po prostu mnie to zafascynowało i chciał bym sie czegoś w tym kierunku nauczyć i ni pisz w ten sposób ze jestem marudą ale poprostu sie nie znam tak jak Ty sie nie znasz na innych rzeczach i tyle
Mam nadzieję, że to te zafascynowanie niepozwala ci czytać ze zrozumieniem... bo inaczej to tylko mogę ubolewać.
Nie ma. Taki wzmacniacz jest głośny jak za przeproszeniem jasna cholera. Mówię całkowicie poważnie, mój egzemplarz słychać wyraźnie w parku Gagarina, który rozciąga się pod moim blokiem. Po prostu coś zepsułeś, ale zamiast zmierzyć napięcia w kluczowych elementach układu, jak ci przytomnie poradzili koledzy, wdajesz się w jakieś bezsensowne pyskówki, nie wspominając o tym, że twoich postów nie da się czytać w związku z brakiem jakichkolwiek znaków przestankowych.
kloslos - dziwne rzeczy opowiadasz... Mam wzmacniacz stereo na zwykłych ECL86 i trafach TG 2.5/1... Lampa oddaje około 4W na kanał, trafo teoretycznie przenosi moc max 2.5W. Mam kolumny Altus niskotonowy ma skuteczność 92dB - (Tonsil GDN25/40/3). Mieszkam na 3 piętrze w bloku z cegły z grubymi ścianami (lata 50-te miał wytrzymać wojnę atomową... ściany mają pół metra grubości).
Granie na 1/4 gwizdka dla wielu osób daje zbyt duża głośność - pokój ma 25m^2.
Słychać to na parterze na klatce schodowej. Więc sorry coś nie tak w Twoim opisie. Może masz głośniki dużej mocy od boom-box'a dla tuningowanego golfa cechujące się małą efektywnością.
witam tak mi sie zdaje że lampa ECC83 może być uszkodzona ponieważ anoda na pierwszej stopce daje prąd na pierwszy port do preampu i tam napięcie powinno być 150-160V a jest 50V czy może to być wina lampy?
Lampa ECC83 ma dwie Anody na 1 i na 6 stopce tak? i na tym schemacie jest pokazane że napięcie anody powinno wynosić 150-160V a jest 50V czyli lampa może być skopana... nie wiem może ja źle czytam schemat ale jest tam tak napisane
Może być skopana, a może byś za mały rezystor katodowy R4. Możliwe że się pomyliłeś i dałeś mniejszy niż trzeba, odtykając tym samym lampę. Inne możliwości: za duże R5, złe napięcie zasilające stopnień.
A po mojemu to bardziej wskazuje na zwarty Rk (np odwrotnie wpięty lub uszkodzony elektrolit C2). Jednak zacząłbym od sprawdzenia napięcia zasilania (R20, R6).