Piec indukcyjny na GU-81
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Piec indukcyjny na GU-81
Ma ktoś schemat takiego potworka?
-
- 100...124 posty
-
- 1250...1874 posty
-
- 25...49 postów
witam wszystkich
polecam przeczytać cały wątek:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... sc&start=0
Piroman1024 przeprowadzał udane próby na GM70 i podobno można zaadoptować GU81 do tego schematu. może sam konstruktor się wypowie. swoją drogą sam jestem ciekaw
pozdrawiam
polecam przeczytać cały wątek:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... sc&start=0
Piroman1024 przeprowadzał udane próby na GM70 i podobno można zaadoptować GU81 do tego schematu. może sam konstruktor się wypowie. swoją drogą sam jestem ciekaw
pozdrawiam
-
- 500...624 posty
Witam.
Osobiście nie przeprowadzałem jeszcze prób na GU-81 ale sądzę że układ powinien zadziałać(problemy miałem tylko z lampami od odchylania PL50x i 6P45C) bez zmiany wartości elementów.
Jedyne zmiany powinny dotyczyć rodzaju kondensatorów(najlepiej ruskie "mocne" ceramiczne kondensatory i rezystor siatkowy na sporą moc - na oko z 20-30W).
W załączniku umieszczam moje spostrzeżenia co do budowy pieca na lampach(uwaga sporo błędów ortograficznych).
Rozszerzenie pliku załącznika zmienić proszę na .txt.
Pozdrawiam.
Osobiście nie przeprowadzałem jeszcze prób na GU-81 ale sądzę że układ powinien zadziałać(problemy miałem tylko z lampami od odchylania PL50x i 6P45C) bez zmiany wartości elementów.
Jedyne zmiany powinny dotyczyć rodzaju kondensatorów(najlepiej ruskie "mocne" ceramiczne kondensatory i rezystor siatkowy na sporą moc - na oko z 20-30W).
W załączniku umieszczam moje spostrzeżenia co do budowy pieca na lampach(uwaga sporo błędów ortograficznych).
Rozszerzenie pliku załącznika zmienić proszę na .txt.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Mathematics is the language of nature"
-
- 500...624 posty
-
- 375...499 postów
Re: Piec indukcyjny na GU-81
Dodaję kilka skanów dotyczących grzejnictwa indukcyjnego. Wierzę, że będzie to z pożytkiem dla ogółu
.

i dalej...
A oto i fotka dla Krzkomara
.

-
- moderator
Miałem dziś styczność na praktykach z ciekawym piecem indukcyjnym angielskiej firmy Radyne. Jest to w zasadzie centralny generator (wprawdzie półprzewodnikowy) o mocy 100kW z którego można zasilać wybrany piec na hali . Obok jednostki centralnej znajduje się spory piec próżniowy wyposażony w komorę odlewniczą w której ustawia się formę, komorę zalewową, układy pomocnicze, itd. Komory są rozdzielone śluzami, próżnia jest utrzymywana przez dwie pompy rotacyjne wstępne i pokaźną pompę dyfuzyjną. Istnieje również możlwość aby za pomocą łańcucha wprowadzić przez śluzę termoparę. Ciekawe urządzenie, mając na uwadze że utrzymanie próżni w tak dużym obiekcie na pewno nie jest łatwe.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- moderator
Zapoznałem się z materiałem wrzuconym przez alka, ale intryguje mnie jedno. Czy nie dało by się zastosować w miniaturowym piecu niższej częstotliwości ? Wspomniany przeze mnie piec Radyne pracuje na częstotliwości 2-3 kHz (można to zresztą poznać po uciążliwym pisku na hali). Czy "piec" - absolutnie miniaturowy, nie interesuje mnie grzanie przedmiotów większych niż kilka, kilkanaście gramów nie mógłby pracować z taką częstotliwością ? Przy tak malej mocy dało by się bez problemów nawinąć odpowiednią cewkę, a sam generator był by o wiele łatwiejszy do zrobienia. Poza tym taki piec nie emitował by silnych zakłóceń w.cz.
wspominany przeze mnie piec prózniowy jest "zlepkiem" - komora próżniowa jest firmy Kopp, zaś aparatura próżniowa - Leybold-Heraeus. Pompa dyfuzyjna jest mniej więcej wielkości człowieka.
wspominany przeze mnie piec prózniowy jest "zlepkiem" - komora próżniowa jest firmy Kopp, zaś aparatura próżniowa - Leybold-Heraeus. Pompa dyfuzyjna jest mniej więcej wielkości człowieka.
Senza mai stancià nè mai rifiatà