komornik12 pisze:...:::SQL:::... pisze:Można ale jaki jest w tym sens
Pozdrawiam

Może to wg niektórych zawracanie Wisły kijem, ale ja widzę w tym sens. Wiem, że mozna przestroić głowicę, ale boję się, że coś popsuję (nigdy nie przestrajałem lampowej głowicy).
Pozdro
Pamiętaj ze konwerter będzie tylko źródłem problemów z silnymi sygnałami. Po pierwsze odbiór tzw. "lustra",
Po drugie mieszanie z harmonicznymi oscylatora konwertera oraz jego harmonicznymi plus harmoniczne mieszacza głowicy.
Po trzecie możliwe przesterowanie głowicy - więcej intermodulacji - czyli w efekcie końcowym sieczka....
Po czwarte - przełączanie zakresów w konwerterze.....
Po piąte - niestabilność termiczną głowicy pogarszasz niestablinością termiczną konwertera (pływanie częstotliwości) - tym bardziej zę od dość długiego czasu nie produkuje się kondesatorów o różnych współczynnikach temperaturowych zmian pojemności.
Pierwsze trzy przeciw nie są istotne jak mieszkasz daleko od nadajników radiowych UKF jak i TV.
Piąte przeciw - do eliminacji jeśłi stosujesz kwarce - ale jak zdobędziesz takie aby zrobić pokrycie całego zakresu CCIR na zakresie OIRT to pogratuluję
Zakładając zakres 65.5 - 73 MHz głowicy OIRT masz:
87,5 - 65,5 = 22,0MHz. Pierwszy kwarc dla dolnej części zakresu UKF.
108 - 73 = 35,0MHz - trzeci kwarc dla górnego zakresu...
Pozostaje luka = od (73.0 + 22.0 = 95.0MHz) do (65.5 + 35.0 = 100.5MHz). Jest węższa niż zakres OIRT - więc dla środka 97,75 MHz - 69.25MHz = 28.50 MHz. Można użyć popularnych 27.xx MHz.