Informacja dla osób zainteresowanych techniką próżni
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Informacja dla osób zainteresowanych techniką próżni
Uprzejmie informujemy, że w niniejszym dziale można zadawać pytania odnośnie techniki próżni.
Dokumentacje techniczno-ruchowe pomp próżniowych (pompy dyfuzyjne i inne) , zaworów, próżniomierzy itd. starszej produkcji polskiej będą udostępniane na stronie http://www.trioda.com/alek
Dokumentacje techniczno-ruchowe pomp próżniowych (pompy dyfuzyjne i inne) , zaworów, próżniomierzy itd. starszej produkcji polskiej będą udostępniane na stronie http://www.trioda.com/alek
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
Zawsze jest allegroAlek pisze:Obrotową to raczej z Allegro.

Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- 1250...1874 posty
-
- 500...624 posty
-
- 375...499 postów
Kiadys najprostsze pompy "prozniowe" robilo sie ze szkla a napedzalo woda z kranu.
Dobra praktyka w zabawie z topieniem i laczeniem rurek szklanych.
Wielkiej prozni to to nie uzyskiwalo (max to temperatura wrzenia wody ktora to napedza) ale zabawa jest przednia.
Dobre to jest glownie do prozniowej destylacjii , nie musisz sie martwic o wilgoc itp.
Polecam jako zabawe ze szklem, a palnik na propan to chyba mozna kupic
za grosze.
Nie wiem jak w Polsce ale tutaj w hameryce to on kosztuje cos $5 razem z
mala butla.
Dobra praktyka w zabawie z topieniem i laczeniem rurek szklanych.
Wielkiej prozni to to nie uzyskiwalo (max to temperatura wrzenia wody ktora to napedza) ale zabawa jest przednia.
Dobre to jest glownie do prozniowej destylacjii , nie musisz sie martwic o wilgoc itp.
Polecam jako zabawe ze szklem, a palnik na propan to chyba mozna kupic
za grosze.
Nie wiem jak w Polsce ale tutaj w hameryce to on kosztuje cos $5 razem z
mala butla.
-
- 2500...3124 posty
Wiem o jakie chodzi, one miały jedną wadę- mogły się potłuc, dlatego obecnie częściej używa się plastikowych lub metalowych. No i trzeba uważać, żeby nie zakręcić wody przy podłączonej pompie, gdyż woda się prawie na pewno cofnie [pomaga albo zbiornik między pompą a układem, albo odłączanie próżni przed zakręceniem wody]. Ale przed pompą dyfuzyjną to bym raczej tego cacka nie wstawiał, wydaje mi się za słabe.alpher pisze:Kiadys najprostsze pompy "prozniowe" robilo sie ze szkla a napedzalo woda z kranu.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
no to klops... W jakiejś mądrej książce wyczytałem, że szkło labolatoryjne jest jednym z "najszybciej" się topiacych (topi się w najnizszej temperaturze z pośród szkieł). Czy to prawda, czy coś pokręciłem? Kupię parę probówek za 50gr i poprubuję nad kuchenkąAlek pisze:Praktycznie można zapomnieć, aby coś sensownego wyszło nad takim palnikiem.

Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- 125...249 postów
-
- 500...624 posty
Co do temperatury nie pamiętam dokładnie, ale nie była wysoka-strzelam, że coś koło 500 stopni C, a płomień zapałki ma troszkę więcej jak 400Airnox pisze:Ja się zawsze zastanawiałem nad granicą ''pęknięcia'' (nie wiem jak to się dokładnie nazywa), żeby taka probówka nie pękła w rękach podczas grzania nad palnikiem. Jaka jest więc ta temperatura? Bo probówki mam i się zastanawiałem właśnie co by tu z nimi zrobić
Pozdrowienia
Airnox

Co do tej granicy to podejżewam, że zależy od teperatury topnienia szkła i temperatury płomienia palnika

Muszę zebrać się w sobie i odpalić gaz

Pozdro
Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein