Stabilizator żarzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Beier
- 625...1249 postów

Kolego ZoltAn rozumiem że oglądając te zdjęcia poczułeś się tak jakbyś zobaczył kloszarda w eleganckiej restauracji, ale bez przesady. Powodem brumu okazał się nie uziemiony radiator stabilizatora - głupia wpadka ale zdarza się
Jest jeszcze ledwo słyszalny brum ale myślę ze po wpakowaniu do obudowy i uziemieniu tego co trzeba również zniknie 
-
ZoltAn
- 1250...1874 posty

No, to fajnie, ale składając "na czysto" wrzuć to na jakieś przyzwoite metalowe chassis (choćby z kwadratowej czy prostokątnej niedużej miski chińskiej z nierdzewki) a potem umieść w solidnie ekranującej całość obudowie.
Kabli sygnałowych ekranować nie trzeba - wzmacniacz nie jest wielostopniowy więc zakłócenia nie powinny w nim występować.
W moich hajgajnach nie ma ani 1 mm przewodu w ekranie i zakłóceń też nie ma.
Pzdr. Zoltan
Kabli sygnałowych ekranować nie trzeba - wzmacniacz nie jest wielostopniowy więc zakłócenia nie powinny w nim występować.
W moich hajgajnach nie ma ani 1 mm przewodu w ekranie i zakłóceń też nie ma.
Pzdr. Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
Jarosław
- 625...1249 postów

Witam.
A czy ten stabilizator (LT1084?) jest odizolowany elektrycznie od radiatora? Jeżeli nie, to mniej na względzie, że obudowa tego stabilizatora jest połączona z wyjściem Vout (końcówka w środku), także nigdzie indziej nie możesz podłączać obwodu żarzenia do masy.Beier pisze:Powodem brumu okazał się nie uziemiony radiator stabilizatora - głupia wpadka ale zdarza się![]()
-
Beier
- 625...1249 postów

-
kordek4
- 125...249 postów

Mimo, że obudowa do radiatora przykręcana jest śrubą to stosuje się między stabilizator a radiator przekładki mikowe albo z takiego jakby silikonowego materiału a pod śrubki są specjalne podkładki plastikowe.
A robi sie tak np. w zasilaczach do komputerów, gdzie na jednym radiatorze znajduje się kilka różnych elementów.
-
Beier
- 625...1249 postów

-
Pyra
- 625...1249 postów

A właśnie, że nie....
Poszperaj za jakimś uszkodzonym zasilaczem od komputra. Potem go rozbierz i znajdzesz tam:
1. Podkładki silikonowe pod tranzystor.
2. Tulejki plastykowe, które są połaczeniem cienkiej rurki odizolowującej otwór od śrubki, z podkładką izolacyjną.
3. Ładne śrubki pasujące do kompletu.
Spalony zasilacz dostaniesz za friko w większości serwisów komputerowych.
Poszperaj za jakimś uszkodzonym zasilaczem od komputra. Potem go rozbierz i znajdzesz tam:
1. Podkładki silikonowe pod tranzystor.
2. Tulejki plastykowe, które są połaczeniem cienkiej rurki odizolowującej otwór od śrubki, z podkładką izolacyjną.
3. Ładne śrubki pasujące do kompletu.
Spalony zasilacz dostaniesz za friko w większości serwisów komputerowych.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
kordek4
- 125...249 postów

Dobrze Pyra mówi, dać mu wódki
O to dokładnie mi chodziło.
Jak robiłem blok wodny do zasilacza ATX to musiałem z oryginalnego te przekładki izolujące przekładać i któraś mi się popsuła więc... zdobywałem stary spalony zasilacz.
Na forum ktoś oferował spalone zasilacze ATX uszkodzone, nawet chyba za free
O to dokładnie mi chodziło.
Jak robiłem blok wodny do zasilacza ATX to musiałem z oryginalnego te przekładki izolujące przekładać i któraś mi się popsuła więc... zdobywałem stary spalony zasilacz.
Na forum ktoś oferował spalone zasilacze ATX uszkodzone, nawet chyba za free
-
Beier
- 625...1249 postów

-
Beier
- 625...1249 postów

-
k4be
- 500...624 posty

-
Jarosław
- 625...1249 postów

Niepotrzebnie odizolowałeś, skoro wcześniej usunąłeś brumBeier pisze:Udało mi się odizolować stabilizator od radiatora jednakże tylko podłączenie obudowy stabilizatora do uziemienia likwiduje brum- więc wyszło na to samo
Zostaw tak jak było. Chciałem Cię tylko uczulić na to, że nie możesz teraz obwodu żarzenia podłączać w innym punkcie jak tylko przez radiator (np. "masy" obwodu żarzenia do masy całości - bo wtedy zwara będzie, albo wyprowadzenia środkowego uzwojenia żarzenia do masy całości).
-
Beier
- 625...1249 postów

A co pasta tu da jak niby stabilizator ma być odizolowany podkładką sylikonową. Odizolowałem stabilizator tylko dwiema mikowymi podkładkami i już się przegrzewał. Radiator nagrzewa się do 76 stopni a jak na taki stabilizatorek jest dosyć duży. Odizolowywanie nie ma sensu gdyż i tak muszę podłączyć stabilizator do uziemienia.
-
k4be
- 500...624 posty

-
Romekd
- moderator
To który biegun stabilizatora zostanie podłączony do masy, nie ma większego znaczenia. Dlatego można nie stosować podkładki izolacyjnej pod stabilizatorem, oraz przyjąć, że to biegun dodatni będzie stanowił masę. Aby uniknąć brumu po zastosowaniu podkładki pod stabilizatorem należało uziemić ujemne wyjście stabilizatora napięcia.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .