Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
175
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 258

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Może jakieś pojedyncze triody o ładnych bańkach do sterowania 300B?
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Alek pisze:
Napisałeś: "Alek obsadza na wg. technologii z epoki, dlatego jego lampka dla kolekcjonera ma 20 x wiekszą wartość niż miała by moja. "

W zasadzie masz rację, ale zero mnożone przez dwadzieścia jest ciągle zerem. Kolekcjoner może zbierać lampy z lat 30. czy 20. Taka współczesna nie przedstawia dla niego żadnej wartości.
Współczesna ale stara - przedstawia.
Na świecie jest sporo odbiorników takich jak ten:
http://www.aukro.cz/item267534655_truhl ... plion.html
albo ten:
http://www.aukro.cz/item268963538_radio_truhla.html
albo ten:
http://www.aukro.cz/item268396494_bater ... _1925.html

do których ożywienia trzeba sporo prostych lamp. Pośpiesznie rzuciłem okiem na Aukro i znalazłem 3 radia = 10 lamp. A każdy kraj ma swoje Aukro, Allegro, itp na których są stare radia tylko brakuje lamp...
A jestem przekonany, że każdy szanujacy się kolekcjoner zechce ożywić radio czymś pięknym, klasycznym robionym wg standardów z epoki. A jeszcze jak dostanie do lampki certyfikat... :wink:

Trzeba aby się wypowiedział kolekcjoner.
f.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

alpher pisze:Nadal uwazam ze katody tlenkowe a szczegolnie posrednio zazone to strata czasu.
Piszesz ze tylko "nowoczesna" lampa ie 300b ma szanse sie przebic.
Mam tylko 2 zastrzezenia:
1 "nowoczesna lampa" to juz jest oxymoron. :D
Zdziwił byś się, ale są jeszcze zastosowania gdzie lampy się świetnie sprawują i jeszcze długo żaden półprzewodnik ich nie będzie w stanie wyprzeć (choć są silnie nowoczesną elektroniką obudowane).
2 Przy calym podziwie i szacunku dla ogromnych umiejetnosci Alka uwazam
ze wyprodukowanie nawet minimalnej serii lamp porownywalnych z ta 300'ka, nie bedzie osiagalne przy tej aparaturze.
Wezmy chocby prosty wzmacniacz stereo PP, to juz 4 lampy, czy myslisz ze udalo by sie wyprodukowac 4 identyczne lampy, zachowujac wystarczajaco
maly rozrzut parametrow?
A o czym ja trąbię w poście wyżej ?
Co innego jak zaczniemy sie bawic w prawdziwe Retro, tu juz nie tyle liczy sie jakosc
co sam fakt ze uklad dziala.
Czy nie fajnie bylo by posluchac sobie radyja AM , ktore jednoczesnie robi
za oswietlenie? :D :D :D
AM to już niestety archaizm i odchodzi do lamusa. Ile masz stacji radiowych na AM ? Na długich ostała się jedna PR1 i to w zasadzie jedyna stacja którą słychać, choć nie zawsze dobrze. na średnich pustka, na krótkich sieczka z której i tak nic wyłowić nie można (no i nic polskiego). Zatem nie, nie fajnie byłoby takiego "radyja' posłuchać, bo do słuchania ciszy nie potrzeba mi żarówki.
Krzysztof Komarnicki
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Ten wątek przybiera zły kierunek. Tu jest na temat technologii lamp. Jezeli ktoś może pomóc Alkowi to niech pomoże i tyle a pisanie jałowych wpisów na temat branży motoryzacyjnej raczej mija się z celem bo tylko rozwadnia dość konkretny wątek. Ja wiem co mogę pomóc i staram się pomagać to samo wiem,że niektórzy koledzy mogą pomóc i pomagają konkretnie co widać w efektach pracy pracowni Alka. Tak więc jeżeli co poniektórzy koledzy nie są w stanie pomóc w sprawach technicznych to niech pomogą w sprawach marketingu, reklamy. Bo rozpisywanie się i ciągnięcie wątku w tej formie przywołuje mi na myśl stare przysłowie "Krowa, która głośno ryczy mało mleka daje", bez urazy dla nikogo ale pewnie wnioski z dziwiejszych postów tu same się nasuwają.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Frycz,to ja od innej strony.Do PWL potrzeba na teraz dobrej pompy(pomp),zatapiarki(samoróbka będzie powstawała miesiącami),palników(instalacja zasilana tlenem),pomieszczenia(to akurat mogę za 0PLN na początek)i parę jeszcze zabawek.To są normalia ,które trzeba kupić.Pytanie ZA CO.Inwestor w PWL jest be więc co w zamian,zabawa krok po kroku to LATA zabawy bez efektu finansowego a inwestycje kosztują.Co konkretnie byś zaproponował,kasa potrzebna już teraz,Alek(jak sadzę)nadzwyczajnej zdolności kredytowej nie posiada(ja też).Wskaż KONKRETNIE pierwszy krok,jesteś przy tablicy....
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Zgadzam sie z cirrostrato i z takim technicznym podejsciem do sprawy.
Z elektroniki wyzyc w Polsce coraz trudniej (mowa tu o wspolczesnej elektroniki).
A taka firma niszowa o jakiej pisal kol. frycz wymaga ogromnych nakladow finansowych.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Działalność produkcyjna zawsze wymaga sporych nakładów finansowych. O konkurowaniu z obecnymi na rynku producentami można zapomnieć. Tylko produkty niszowe dają szansę na powodzenie przedsięwzięcia. Muszą być efektowne i unikalne, żeby wysoka cena, gwarantująca opłacalność miała swe uzasadnienie.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Ja bym chciał tylko zwrócić uwagę na koszta samego CE... :oops:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Zibi pisze:Działalność produkcyjna zawsze wymaga sporych nakładów finansowych. O konkurowaniu z obecnymi na rynku producentami można zapomnieć. Tylko produkty niszowe dają szansę na powodzenie przedsięwzięcia. Muszą być efektowne i unikalne, żeby wysoka cena, gwarantująca opłacalność miała swe uzasadnienie.
I akurat IMO tu lampa do regulacji głosności ma cel. Czegos takiego do tej pory nie było, a rynek audiofilski jest prężny i bogaty. W końcu mozliwość zrobienia czysto lampowej regulacji wzmocnienia (tudzieś barwy, balasnu itp) umozliwia suzysaknie czysto lampowego toru audio sterowanego z np. z pilota. IMO jeżeli gdziekolwiek leżą pieniądze to w tego typu rozwiązaniach, robienie kolejnego klonuu 300B czy ECC83 raczej nie ma finansowego sensu.
Alek

Post autor: Alek »

Aby dać chwilę wytchnienia sprawom szeroko rozumianej przedsiębiorczości prezentuję wynik próby technologicznej na rurach fi 22 ( w miejsce dotychczasowych osiemnastek) i innym drucie miedziopłaszczowym. Ścianka rury jest grubsza, co pozwala łatwo uzyskiwac większe bańki (tu fi 62).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: alpher »

krzkomar pisze:
Co innego jak zaczniemy sie bawic w prawdziwe Retro, tu juz nie tyle liczy sie jakosc
co sam fakt ze uklad dziala.
Czy nie fajnie bylo by posluchac sobie radyja AM , ktore jednoczesnie robi
za oswietlenie? :D :D :D
AM to już niestety archaizm i odchodzi do lamusa. Ile masz stacji radiowych na AM ? Na długich ostała się jedna PR1 i to w zasadzie jedyna stacja którą słychać, choć nie zawsze dobrze. na średnich pustka, na krótkich sieczka z której i tak nic wyłowić nie można (no i nic polskiego). Zatem nie, nie fajnie byłoby takiego "radyja' posłuchać, bo do słuchania ciszy nie potrzeba mi żarówki.
Hehe, swiat nie konczy sie na Polsce, ja osobiscie slucham tylko CFRB1010 (1010 KHz , okolice toronto) i wcale nie zanosi sie by mialo
to sie skonczyc. Ale to tylko dygresja.

A co byscie powiedzieli naprzyklad na to:
http://cgi.ebay.ca/DE-FOREST-DEFOREST-R ... dZViewItem

Ewidetnie brakuje 2 lamp a i te co sa pewnie dawno juz puscily "ostatnia pare: :D
Ciekawe czy dalo by sie je dorobic?
Chociazby uzywajac starych cokolow?

Ps. Te 22mm balony wygladaja przednio.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Zibi pisze:Działalność produkcyjna zawsze wymaga sporych nakładów finansowych. O konkurowaniu z obecnymi na rynku producentami można zapomnieć. Tylko produkty niszowe dają szansę na powodzenie przedsięwzięcia. Muszą być efektowne i unikalne, żeby wysoka cena, gwarantująca opłacalność miała swe uzasadnienie.
:arrow: dokładnie tak! A co jest bardziej efektowne i unikalne AD 2007 niż np. replika lampy z lat '30 zrobiona przez inzyniera - pasjonata wg. technologii z epoki? :D Zresztą niezwykłe lampy dla audiofilów też są niszowe. A faktycznie tam leży spory pieniądz..... :wink:

W dzisiejszej POLITYCE jest zresztą znakomity artykuł "Siedem cnót winiarza", który jak wraz pasuje do sytuacji w której łączą się w spójną całość
pasjonat + niszowy produkt + rynek. Z pewnego punktu widzenia artykuł jest opisem zmagań i sukcesów Alka z materia techiczną.

Pozdrawiam serdecznie!

frycz.
The_chemik
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: The_chemik »

Mam pytanie dotyczące aspektów technologicznych:
1) Ciekawie rozwiązane mocowanie anody u góry lampy, również o nim myślałem, lecz czy nie nastręcza to dodatkowych trudności podczas zatapiania? Mam tu na myśli problem z właściwym ustawieniem pozostałego systemu lampy względem anody. Poprzednio wszystko było unieruchamiane względem siebie za pomocą szklanej kropli.

Materiał anody to tantal, tak? Ja w swoich próbnych diodach stosowałem na anody blachę stalową, okazała się trudna do odgazowania. Ponoć tantal najlepszy z tym, że drogi.

Getter przewidziany dla tej lampy? Magnez, Bar?
Czy lampa już odpompowana? Jeśli tak to jakie jest napięcie żarzenia oraz prąd emisji?

No to chyba tyle chciałem wiedzieć :D .
Alek

lampa nie była jeszcze pompowana. Poczekam aż będą 3 lampy do pompowania. Pozwala to oszczędzać mój czas, wodę chłodzącą i prąd.
Alek

Po wszystkim wyszło coś takiego :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.