Mam takie pytanie odnośnie tej lampy. W internecie mozna znaleźć fotografie tej lampy i posiada ona siedmionóżkowy cokół, identyczny jak AK1 (i AK1 bywa podwana jako jej zamiennik). Natomiast w Mikołajczyku ma ona siedmionóżkowy cokół bocznostykowy (a więc mocno nietypowy). Poadiany przeze mnie katalog Tungsrama z lat 30-tych nie określa cokołu dla tej lampy (podany jest jego numer, ale cokołu o tym numerze w katalogu nie ma...)
Czy to jest (jak podejrzewam) kolejny błąd w Mikołajczyku, czy Tungsram zrobił jej dwie wersje cokołu?
MO465
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
-
- 250...374 postów
Myślę, że załączone zdjęcie rozwiewa wątpliwości. To miernik Funke z założoną odpowiednią kartą. Półokrągłe wycięcie w kartonie pokazuje gdzie umieścić tę lampę. Jako żywo taki sam cokół jak w znacznie częściej spotykanych AK1. Zresztą potwierdza to karta. Książeczka „Tabele lamp" niejakiego Bourdona też pokazuje taki cokół.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
To wiem, ale mnie interesuje, czy przypadkiem nie było innej wersji. Tak jak chyba większość kołkowych lamp Philipsa, która w Mikołajczyku ma podwójne cokołowanie - europejskie i amerykańskie. Długo myślałem, że to pomyłka, aż udało mi się kilka takich lamp kupić (nawet AK1 taka była).Czujnik pisze:Myślę, że załączone zdjęcie rozwiewa wątpliwości. To miernik Funke z założoną odpowiednią kartą. Półokrągłe wycięcie w kartonie pokazuje gdzie umieścić tę lampę. Jako żywo taki sam cokół jak w znacznie częściej spotykanych AK1. Zresztą potwierdza to karta. Książeczka „Tabele lamp" niejakiego Bourdona też pokazuje taki cokół.
A pomyłek w Mikołajczyku sporo jest - np. HP1118 ma tam cokół oktalowy, choć w naturze ma kołkowy, taki jak AK1, ale z jednym bolcem mniej.
-
- 250...374 postów
Oczywiście nie wiem jaki prospekt Tungsrama posiadasz. Ja mam polski, przedwojenny, liczący 27 stron. nic nie brakuje, a cokoły urywają się na nr 46. Za to znalazłem w nim jeszcze jedną lampę o takim samym cokole jak MO 465, to MH 1118. Sprawdzilem w kartach , ma taki sam cokół jak AK1. Oba przykłady w tym katalogu mają podany cokół nr 72 ( ten nienarysowany) Swoją drogą ciekawe, czy to niedopatrzenie, czy celowe działanie.
-
- moderator
Zapewne mam ten sam, bo i taki sam objaw - brak rysunku tego cokołu. Ale MH1118 ma zwykły cokół siedmionogowy.Czujnik pisze:Oczywiście nie wiem jaki prospekt Tungsrama posiadasz. Ja mam polski, przedwojenny, liczący 27 stron. nic nie brakuje, a cokoły urywają się na nr 46. Za to znalazłem w nim jeszcze jedną lampę o takim samym cokole jak MO 465, to MH 1118. Sprawdzilem w kartach , ma taki sam cokół jak AK1. Oba przykłady w tym katalogu mają podany cokół nr 72 ( ten nienarysowany) Swoją drogą ciekawe, czy to niedopatrzenie, czy celowe działanie.