Mój pierwszy wzmacniacz lampowy - krok po kroku

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

rvsh
20...24 posty
20...24 posty

Mój pierwszy wzmacniacz lampowy - krok po kroku

Post autor: rvsh »

Witam Wszystkich,

Zafascynowały mnie wzmacniacze lampowe i postanowiłem skonstruować coś ciekawego i w miarę prostego. Jako, że jestem wybredny chciałbym, żeby nie było najgorszej jakości.

Posiadam zestaw kolumn jbl northridge E-80 o mocy 80W. Jaką moc musi mieć wzmacniacz lampowy, żeby to napędzić? Przynajmniej, żeby wykorzystać połowę mocy tych głośników(na max. i tak nie będę nigdy słuchał)

Jako, że o lampach wiem mało :) liczę na pomoc. Myślę, że ten wątek mógłby pomóc wielu osobom w podobnym jak ja położeniu, które chciałyby coś stworzyć, ale nie wiedzą od czego zacząć.

Po pierwsze chciałbym pozyskać wiedzę, jakie elementy są potrzebne do budowy takiego wzmacniacza?

Jakie lampy wybrać dla pierwszej konstrukcji i żeby jakość dźwięku zadowalała?

Cena nie gra roli. Czasu mam wielu :-)
(Fajnie by było jakby powstał taki wątek o lampach, coś na wzór gainclone na innych forach, gdzie wszystko można zbudować krok po kroku i nauczyć się czegoś w praktyce)

Wszystkim chętnych do dyskusji zapraszam.
petersz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: petersz »

Nikt nie pod Ci gotowca na tacy. Wielu chciało tak jak Ty, aby było „krok po kroku”, bo nie znam się na lampach i w ogóle to jak wygląda lutownica? I wielu nie dostało oczekiwanej odpowiedzi, bo coś, o co pytasz, jest opisane tu i ówdzie, choćby na forum, wystarczy trochę poszperać.

Niemniej jednak zadajesz pytania zbyt ogólnikowe, tak jakby na forum motoryzacyjnym pytać: zrobiłem prawo jazdy i chcę kupić fajny samochód. Jaki?

Polecam Fonar, ECCLab... A w dziale „linki” znajdziesz wiele innych, ciekawych stron. Zobacz to koniecznie, a jeśl czegoś będziesz nierozumiał - wtedy pytaj.
Po pierwsze chciałbym pozyskać wiedzę, jakie elementy są potrzebne do budowy takiego wzmacniacza?
Lampy, transformatory, obudowa, elementy bierne... Mam nadzieję, że umiesz czytać schematy. Nie napisałeś nam, jaka jest Twoja wiedza elektroniczna, trudno cokolwiek nam oceniać czy polecać w tej chwili.

Pozdrawiam,
Piotr.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

ja się boję, że to jest post w stylu: "Dajta gotwoca, a najlepiej zróbta za mnie..."
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

kolego, to nie forum "dobre rady"! poszukaj, spróbuj coś samemu nakreślić a potem wrzuć to do oceny.
wiem, że to dla Ciebie trudne, ale nie możesz się wymawiać swoim niskim stopniem zaawansowania w tej dziedzinie.
nie udowadniaj forumowiczom, że jesteś leniem z alergią na wiedzę.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

painlust pisze:ja się boję, że to jest post w stylu: "Dajta gotwoca, a najlepiej zróbta za mnie..."
Jak ładnie "podzienguje" to może ktoś zrobi :wink:
rvsh
20...24 posty
20...24 posty

Zdecydowanie nie mam alergii na wiedzę dlatego też zadałem to pytanie. Cieszę się, że jest odzew :-) wprawdzie trochę negatywny, ale zawsze odzew...

Poszperałem troche na tym forum i rozmyślam o tej konstrukcji.
http://www.tube-amp.de/300b

Czy jest to dobry schemat dla początkującego w lampach?

Wyczytałem, że te lampy tak jakby są przereklamowane jako lampy do wzmacniacza, jak się do tego możecie ustosunkować? Czy warto zaczynać od tak drogich lamp?

Bardzo proszę o link do miejsca, w którym mógłbym się dowiedzieć jak rozszyfrować schemat lampy na schemacie(tzn. która nóżka symbolizuje co na schemacie i co to jest). Po prostu podstawy...

Z góry dziękuję.
rvsh
20...24 posty
20...24 posty

acha.. zapomniałem dodać...

Nadal nikt nie odpowiedział na moje dosyć proste pytanie, jaka moc wzmacniacza lampowego dla głośników o mocy 80W -100W(różne źródła różnie podają) i sprawności 91dB?

Co do pytania o moją wiedzę elektroniczną... umiem lutować(mogę lutować nawet BGA :-) ) i do tej pory zajmowałem się wyłącznie mikrokontrolerami (ogólnie cyfrówką). Coś mnie po prostu natchnęło (jakaś niewidzialna audiofilska ręka) i postanowiłem złożyć coś na lampach (jako, że gotowe wzmacniacze lampowe są zbyt drogie na mój budżet - przynajmniej patrząc na ceny na allegro). Przeglądając to forum zauważyłem, że jest tu wielu pasjonatów, którzy wiedzą o co chodzi i mają podejście "inżynieryjne", co mi się bardzo podoba i skłoniło mnie do ingerencji w to forum.

Mówią w skrócie chcę sprawdzić co potrafią lampy jako wzmacniacze :-) i dlaczego są takie drogie? :-)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

rvsh pisze:Mówią w skrócie chcę sprawdzić co potrafią lampy jako wzmacniacze :-) i dlaczego są takie drogie? :-)
Mówiąc w skrócie potrafią nieźle popieścić napięciem anodowym, jak się nie potrafi z nimi obchodzić. A są drogie, bo jest ich mało, a elementy (szczególnie transformatory) do najtańszych nie należą.

Do głośników 91dB, o ile rzeczywiście mają taką sprawność, spokojnie wystarczy 10W. Oczywiście w przeciętnej wielkości pomieszczniu.
Poszukaj na forum. Wala się mnóstwo opisanych i sprawdzonych układów.
Poz tym zapraszam do działu dla początkujących ;)
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Doładujesz mi komórkę za 20zł to pomogę w projektowaniu , doborze elementów , lamp i zaprojektowaniu ścieżek masy . Oblicze także dane transformatorów :D Dodatkowo jako gratis odpowiem na każde pytanie i powiem dlaczego tak a nie inaczej ;)
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

...:::SQL:::... pisze:Dodatkowo jako gratis odpowiem na każde pytanie i powiem dlaczego tak a nie inaczej ;)
A powiesz mi jak poprowadzić masę w czterostopniowym wzmacniaczu bez sprzężenia zwrotnego z lampami żarzonymi prądem zmiennym, w tym w stopniu mocy bezpośrednio? Tak prosto, w kilku słowach, ale żeby na pewno działało.
Albo jak i dlaczego nie inaczej będzie wyglądał prostokąt przepuszczony przez taki układ przed i po zapięciu sprzężenia?
Oj, chyba sobie nie podzwonisz :|
OTLamp

Post autor: OTLamp »

...:::SQL:::... pisze:Doładujesz mi komórkę za 20zł to pomogę w projektowaniu , doborze elementów , lamp i zaprojektowaniu ścieżek masy . Oblicze także dane transformatorów :D Dodatkowo jako gratis odpowiem na każde pytanie i powiem dlaczego tak a nie inaczej ;)
W zasadzie to ten post powinien zostać usunięty :!: Głównym założeniem tego forum jest bezpłatna rejestracja jak również bezpłatna pomoc. Takie teksty powinny się znaleźć (i to w "ostatecznej ostateczności") w dziale "Sprzedam" (zresztą już były, tego samego autora).
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

rvsh pisze: Poszperałem troche na tym forum i rozmyślam o tej konstrukcji.
http://www.tube-amp.de/300b

Czy jest to dobry schemat dla początkującego w lampach?
To jest kiepski schemat w ogóle (często pokazywany na forum i powszechnie krytykowany), a 300B dla początkującego...cóż.
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: elektro-nowy »

Jakimi wadami jest obarczony ten układ? Żałuję ale po tym co napisałeś, jethrotull. wklepałem zaraz w wyszukiwarkę forumową "http://www.tube-amp.de/300b" i rezultaty są takie, że adres ten wystepuje chyba w każdym temacie jaki istnieje na forum, w tym także o "barach mlecznych" przy czym tak naprawdę... nie ma go tam. Nie mam pomysłu na to jak odszukać dyskusję o tym układzie, więc może ktoś kto pamięta wymieni w paru podpunktach wady tego układu?
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Panowie, tak sobie czytam ten wątek i nasuwa mi się parę refleksji ... jest to dział dla początkujących w materii lampowej a ja zupełnie nie rozumiem podejścia do "świeżego" kolegi. Zamiast potraktować go z należytą dla tego działu anielską cierpliwością nie szczędzicie mu krytyki. W jednym z postów ukazał się materializm (za 20 zł pomogę we wszystkim i ze wszystkim), w kolejnym kontra na ów materializm ... Mam nieodparte wrażenie, że poziom obyczajowo-moralny dąży do ogólno pojętego dna. Kolego rvsh, zastanów się dobrze przed napisaniem kolejnego postu, co tak naprawdę chcesz w nim napisać i jakie reakcje może to wywołać. Co do wiedzy lampowej i Twego poziomu obycia. Zaopatrz się w książeczkę Alka Zawady - "Lampy elektronowe w aplikacjach audio" i przeczytaj ze zrozumieniem, pogłówkuj a wszystko przyjdzie samo z czasem. No chyba, że już masz książeczkę kolegi Alka :).

P.S. Życzę wszystkim miłego sobotniego, słonecznego (tak jak za moim oknem) popołudnia :).
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ponieważ entuzjazm założyciela tematu spotkał się z, powiedzmy, chłodem ze strony forumowiczów, to może ja pierwszy, chociaż kompetencje może najmniej mnie do tego zobowiązują spróbuję to zmienić.

Oto koniuszek nici Ariadny: pytałeś "która nóżka symbolizuje co na schemacie i co to jest" - o ile nie wiesz co to takiego siatka, katoda i anoda, to możesz przeczytać np. te artykuły dla "przedszkolaków":
http://fonar.com.pl/audio/teoria/lampy/ ... /lampy.htm
http://fonar.com.pl/audio/projekty/wzma ... m5/wzm.htm
http://www.audioton.republika.pl/lampy.htm
Jeżeli miałeś na myśli samo rozmieszczenie wyprowadzeń lampy 300B - odpowiedź na to i wiele innych pytań (dotyczących np. parametrów lamp) znajdziesz w tzw. katalogach lamp elektronowych w formie książkowej lub w internecie. Najpopularniejszy to chyba tzw. "strona Franka":
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/index.html
Na jednej ze stron serwisu znajdziesz dwie noty dotyczące triody 300B: firmy Western Electric (pierwotnego producenta): http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 3/300B.pdf i jedego z producentów "klonujących" tą lampę - JJ:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 3/300B.pdf
Z zamieszczonych tam rysunków, które przedstawiają (zawsze!) widok lampy widzianej od dołu wynika, że lampa posiada 4 nóżki z czego 2 grubsze, zgrupowane po 1 stronie podstawki prowadzą do włókna żarzenia a 2 cieńsze , odpowiednio, do siatki sterującej i anody.
O rozmieszczeniu wyprowadzeń pozostałych lamp zastosowanych w układzie który nam podsunąłeś dowiesz się w ten sam sposób. Dzięki temu mógłbyś już, o ile dysponuijesz wszystkimi elementami, połączyć je w układ na podstawie schematu ideowego. Ale są raczej małe szanse że w ten prosty sposób powstanie działający zgodnie z oczekiwaniami wzmacniacz. Sugeruję, tak jak moi poprzednicy - przyswojenie pewnej dozy teorii.
Możesz zacząć od stron: http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/index.htm (blok linków "Teoria "praktyczna" i podstawy dla początkujących i nie tylko" na dole strony); http://www.ecclab.com/ (dział "Co w środku" i "Laboratorium") i tutejszego działu "Linki i odnośniki" gdzie znajdziesz m.in. odsyłacze do elektronicznych wersji bardzo wartościowych książek. Warto poprzyglądać się zdjęciom zamieszczonym w dziale D.I.Y. na Fonarze, żeby zorientować się jak mechanicznie budowane są wzmacniacze lampowe (i zacząć odzwyczajać się od obwodów drukowanych).
Przedsmak tego co cię może czekać przy budowie pierwszego wzmacniacza znajdziesz tu: http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 52&start=0 . Autor wątku zaczynał, zdaje się, z podobnej pozycji jak ty.