Getter

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Getter

Post autor: Beier »

Czy takie zmiany w getterze są normalne? Kiedy kupowałem lampę nie było tego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Gdzie tu jakaś nieprawidłowość?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Rzeczywiście na tym zdjęciu nic ciekawego nie widać...
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Ta plama na środku o kształcie zbliżonym do Australii - jest to koloru jak podgrzejemy stal - od niebieskiego po grafitowy.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

:arrow: Beier
Jest taki dzial "Lampy dla poczatkujacych", moze z takimi pytaniami tam.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

proponuję zdjęcie zrobić przy świetle dziennym i ze statywu. Bo na tym to mi to australii nie przypomina.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Nic nie szkodzi, że się trochę przykopciła. Moja matsushita (odp. ECL82) w generatorze ma już "napylone" srebrne kółka przy otworach w anodzie, cała zasmolona w środku i hula aż miło ;)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Myślę, że plamką widoczną na zdjęciu nie ma się co przejmować. Niepokojące mogłyby być zmiany na brzegach getteru, gdzie jego grubość jest najmniejsza, gdyż świadczyłyby, że getter działa i pochłania gazy, których w nowej sprawnej lampie, w takiej ilości, być nie powinno.
Ta obwódka wokół plamy, zrobiona na szkle czarnym pisakiem, może wprowadzać w błąd (lepsza byłaby strzałka wykonana na zdjęciu, zrobionym oczywiście przy lepszym oświetleniu).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja nie robiłem żadnej obwódki pisakiem - to tak wygląda rzeczywiście...
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Beier pisze:Ja nie robiłem żadnej obwódki pisakiem - to tak wygląda rzeczywiście...
:shock:
Z Forum robi sie piaskownica, czas chyba stad wiac.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Po zwiększeniu gamma jednak cośtam widać. Ale wygląda jak faktycznie ubrudzone jakąś farbą.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Mam wiele lamp z podobnymi plamami, które były tam od zawsze i powstały pewnie podczas rozpylania getteru.
Alek

Post autor: Alek »

:arrow: macska

Nie stawiałbym sprawy zbyt stanowczo. Oto ktoś przejął się czarną plamą na getterze, psujacą estetyczny, audiofilski wygląd lampy.

Tymczasem można skorzystać z okazji i całą rzecz wyjaśnić rzeczowo, daj Bóg raz na zawsze.

Ostatnio wprowadziłem już na stale getter barowy do swoich lamp z katodą tlenkową. Jest to ni mniej, ni więcej ten sam getter, jaki wszyscy spotykacie w swoich lampach z bardziej wiodących wytwórni :wink: .

Chcąc otrzymywać lampy bardziej estetyczne, a zatem podobające się szerszemu a niezbyt zaznajomionemu z technologią gronu należałoby stosować getter przepięknie błyszczący. Nic to, że getter ten ma gorsze właściwości sorpcyjne; ważne, że jest ładny.

W celu otrzymania takiego pięknego, ale niezbyt dobrze pompującego getteru należy go starannie odgazować na pompie za pomoca prądów wirowych przy temperaturze niższej niż wynosi temperatura jego rozpylania. Jest to dla getteru BaAl koło 600-700 stopni. Traci on wtedy większość gazów, co dobrze widać na próżniomierzu. Dość rzec, że z próżni 10E-6 w przeciągu sekund robi się 5E-5 Tr, aby po paru minutach (!) próżnia się poprawiła do pierwotnej wartości. Potem, przy rozpyleniu (900 stopni) uzyskujemy piękne, błyszczące lustro.

Można postąpić też inaczej: od razu grzejemy do temperatury 900 stopni lub wyższej. Getter rozpyla się z wydzieleniem dużej ilości gazów. Otrzymujemy wtedy brzydkie kaczątko: tęczowe obwódki, okraszajace czarną niemal jak sadza powierzchnię getteru. To brzydkie kaczątko pompuje skutecznie, ale...jest brzydkie :wink: .

Można postapić wreszcie inaczej: czasem zdarzy się, że getter był odgazowany być może w nieco za małej temperaturze. Ogrzany do 900 stopni w pierwszym momencie utworzy naprzeciw miejsca, gdzie występowała wysoka temperatura "brzydkie kaczątko", gdyż następowała w tym czasie emisja gazów. Potem już gazów nie ma i getter, rozpylany dalej w dobrej próżni tworzy już piękne, audiofilskie srebrzyste lusterko.
Ten właśnie przypadek zaistniał w lampie pokazanej na moich fotografiach i zapewne i w lampie zapytującego.
Jeśli jest jak myślę, to "brzydkie kaczątko" powinno wystąpić z dala od miejsca gdzie znajduje się mocowanie kólka getteru.

Jest jeszcze inne wytłumaczenie: Jeśli w miejscu, które na zdjeciu wydaje się ciemną plamą getteru jest przezroczysta dziura, to w lampie miała miejsce dosć znaczna desorpcja, z którą getter sobie poradził, ulegając przy tym "zjedzeniu".