Przedstawiam tutaj swoją konstrukcję (czysto tranzystorową, więc pasującą tylko do tego działu) - prosty wzmacniacz słuchawkowy pracujący w klasie A.
Założenia:
- prostota układu,
- niewielkie wzmocnienie napięciowe (używany on jest bardziej jako bufor do komputera czy odtwarzacza MP3)
- moc wyjściowa co najmniej 100mW dla impedancji 32Ohm.
- dostępność elementów.
Wynik:
Powstał układ jak na schemacie (patrz załącznik).
Parametry:
- wzmocnienie napięciowe około 2 - 3 razy, w zależności od wartości rezystora R3 (dla 75 Ohm ~ 2 razy, dla 51Ohm ~3 razy)
- moc wyjściowa około 110 mW przy 32 Ohmach i 75 mW przy 8 Ohm (może więc bez problemu napędzać słuchawki douszne o małych impedancjach),
Układ rzeczywisty:
Zastosowałem tranzystory BC107 i KD503, bo akurat takie miałem. Spowodowało to pewne przesunięcie punktu pracy ale nie powinno ono wpłynąć na moc układu.
Na wejściu zastosowałem potencjometr o dość niskiej rezystancji - 1kOhm - co nie jest problemem dla źródeł sygnału, dla jakich przewidziałem układ (komputer, MP3).
W zasilaniu zastosowałem stabilizator 7812, pobór prądu dla dwóch kanałów to około 400mA. Tranzystory mocy zostały przykręcone do wspólnego radiatora, a jako że kolektory mają takie same potencjały, nie trzeba ich od siebie izolować.
Wady:
- dość duże (niestety słyszalne w słuchawkach) szumy własne
- dość duży pobór prądu, co jednak nie powinno dziwić - w końcu to klasa A
Wrażenia słuchowe - układ gra

Chętnie wysłucham Waszych opinii i propozycji ulepszenia układu, bo do projektów Piotra bardzo mu daleko

Pozdrawiam