stopień wstępny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
stopień wstępny
Od wielu lat stosuję to rozwiązanie w konfiguracji z różnymi lampami wyjściowymi. Jest to układ zweryfikowany, o bardzo dobrych parametrach. Wtórnik powoduje, że impedancja wyjściowa jest poniżej 100 omów. To daje separację jak dobry transformator sprzęgający ale bez jego wszystkich wad. Układ ma parametry, które kwalifikują go do wzmacniaczy najwyższej jakości. Przy amplitudzie Uwy=40Vpp, THD=0,8%. Wzmocnienie Ku ok.60. Układ toleruje duże rozpiętości Ua (stosowałem go do 450V). Pasmo... cóż pełne - mój aktualny generator nie pozwala mi tego sprawdzić (jest do 100kHz). Polecam. Pokazany schemat proszę wykorzystywać do celów niekomercyjnych.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Ciekawie rozwiązane podłączenie siatki ekranującej
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
Zapali się jarzeniówka przy napięciu pięćdziesięciu paru woltów?tszczesn pisze:Tu jest błąd - zamiast diody Zenera powinna byc jarzeniówkamarekb pisze:Można spróbować zrobić na lampie 6f21p - będzie jedna bańka
Dioda Zenera ma stosunkowo małą rezystancję dynamiczną to kondensator chyba niewiele zmieni.
-
- moderator
Może szukam dziury w całym, ale jaka jest przewaga takiego układu z pendodą i niby-bootstrapem nad połączeniem triodowym pentody we wtórniku?
Ja zazwyczaj stosuję właśnie połączenie triodowe - zniekształcenia są niskie nawet przy dużych napięciach wyjściowych rzędu 50V. Ponadto używam trochę popularniejszych lamp (1/2 6N2P-EW + 6P1P).
Ja zazwyczaj stosuję właśnie połączenie triodowe - zniekształcenia są niskie nawet przy dużych napięciach wyjściowych rzędu 50V. Ponadto używam trochę popularniejszych lamp (1/2 6N2P-EW + 6P1P).
-
- 75...99 postów
-
- 625...1249 postów
Piotrze, robiłem stopnie wstępne na najróżniejszych lampach i, paradoksalnie, te dedykowane do audio zawsze wypadały najgorzej. Właśnie ECC83 omijam szerokim łukiem. Pod względem pasma, zniekształceń i szumów nie wytrzymuje konkurencji. Druga rzecz to upodobania. Po prostu bardzo lubię pojedyńcze triody i EC80 z jej niedużą rwew i sporą mocą sprawdziła się tu w stu procentach. Jeśli chodzi o pentodę, to ze względu na lepsze parametry reaktancyjne (a we wtórniku to bardzo ważny aspekt) jest wg mnie trochę lepsza od triody. Przekłada się to bezpośrednio na jakość brzmienia. S2 można oczywiście zasilić na wiele innych sposobów ale ten wydał mi się... elegancki 
Jestem ciekaw waszych pomysłów na dobry stopień sterujący.
W.

Jestem ciekaw waszych pomysłów na dobry stopień sterujący.
W.
-
- moderator
A to ciekawe. Zniekształcenia tych lamp w odpowiednim układzie są z reguły bardzo małe, szumy praktycznie niemierzalne.Waldemar Dekański pisze:Piotrze, robiłem stopnie wstępne na najróżniejszych lampach i, paradoksalnie, te dedykowane do audio zawsze wypadały najgorzej. Właśnie ECC83 omijam szerokim łukiem. Pod względem pasma, zniekształceń i szumów nie wytrzymuje konkurencji.
Oczywiście z lamp projektowanych jako radiowe można wycisnąć znacznie szersze pasmo, ale powstaje pytanie, czy przekraczanie powiedzmy 500kHz we wzmacniaczu audio jest komukolwiek do czegoś potrzebne?
Z tym oczywiście nie będę dyskutowałWaldemar Dekański pisze:Druga rzecz to upodobania. Po prostu bardzo lubię pojedyńcze triody i EC80 z jej niedużą rwew i sporą mocą sprawdziła się tu w stu procentach.

Czy możesz to rozwinąć?Waldemar Dekański pisze:Jeśli chodzi o pentodę, to ze względu na lepsze parametry reaktancyjne (a we wtórniku to bardzo ważny aspekt) jest wg mnie trochę lepsza od triody. Przekłada się to bezpośrednio na jakość brzmienia.
Zależy co jest do sterowania. Jeżeli coś bardzo wymagającego, jak MOSFET, wtedy stosuję właśnie 1/2 ECC83 i 6P1P lub EL84 we wtórniku, ale w połaczeniu triodowym.Waldemar Dekański pisze:Jestem ciekaw waszych pomysłów na dobry stopień sterujący.
Do sterowania klasycznych lamp mocy preferuję zdecydowanie stopień oporowy na 6SN7.
-
- 625...1249 postów
Pentoda jest wg mnie nieco lepsza ze względu na mniejszy efekt Millera w konfiguracji wtórnika. Ma, z tego punktu widzenia, korzystniejszy rozkład pojemności międzyelektrodowych w układzie zastępczym. Ale to naprawdę niuans...
Myślałem, że to będzie niewinna prezentacja. Nie wiedziałem, że was ten układ zainteresuje. Wczoraj, dla przypomnienia, pomierzyłem podstawowe rzeczy. Dziś sprawdziłem jeszcze, że maksymalna, nieprzesterowana amplituda napięcia wyjściowego wynosi ponad 160Vpp.
Myślałem, że to będzie niewinna prezentacja. Nie wiedziałem, że was ten układ zainteresuje. Wczoraj, dla przypomnienia, pomierzyłem podstawowe rzeczy. Dziś sprawdziłem jeszcze, że maksymalna, nieprzesterowana amplituda napięcia wyjściowego wynosi ponad 160Vpp.
-
- 250...374 postów
Jeśli autor tematu wiodącego się nie obrazi to mam pytanie o nieco inny układ, ale nadal pozostający w wątku "stopień wstępny". Wiem że było pisane o tym na forum, ale trochę mało. Czyli trioda obciążona pentoda, zwana dalej MuStage. Bardzo ten układ mi się podoba. "Podoba " to chyba najwłaściwsze słowo, ponieważ brak mi doświadczenia aby właściwie i obiektywnie ocenić wady i zalety tego stopnia wstępnego. Deklarowana poprawa liniowości triody itp. A jak to się ma do proponowanego schematu przez Waldemara ? Szukam optymalnego rozwiązania dla nowej konstrukcji. Widziałem perę schematów korzystających z tego rozwiązania, oczywiście oglądamy sam stopień wejściowy np.:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów