Jak zamienić przełącznik zakresów Pionierka U3

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Marconi »

Dzięki :!: Lubię precyzyjną robotę. Kiedyś robiłem baterie słoneczne z uszkodzonych tranzystorów. Wycinałem brzeszczotem płytkę krzemową o wymiarach 2x2mm, potem je łączyłem. A wracając do tematu, mam kilka takich kompletów z przełącznikiem, ale ich stan nie jest najlepszy. Jeden jest dobry, ale ma tu zupełnie coś innego, również cewki. Mam chassis Mazura i tam jest identyczna płytka, cewki też wyglądają na sprawne, ale szkoda mi tego demontować, może uda się jednak nawinąć :?: Pozdrawiam serdecznie :D
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Lech Sołtysik pisze::arrow: macska. Zastanawia mnie co oznacza po węgiersku zawartość w podpisie. Czy mógłbyś przetłumaczyć ?. Mam tylko rozmówki polsko-węgierskie. :cry:
Pozdrawiam
Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal?
Tytul ksiazki, napisal niejaki Tom Wolfe w 1968 roku, w oryginale "The Electric Kool-Aid Acid Test",
po polsku "Próba Kwasu w Elektrycznej Oranżadzie"
Doslownie nie bardzo mozna przetlumaczyc, wychodzi raczej bzdura
Kandírozott - kandyzowany
mandarinzselészínű - w kolorze zelatyny z mandarynek
áramvonal - oplywowy, majacy aerodynamiczny ksztalt
Chyba chodzilo o sportowy samochod pomalowany na taki dziwny jaskrawy kolor, ale juz dokladnie nie pamietam, ksiazke czytalem w latach `70-tych.
Nic z lampami nie ma wspolnego ta ksiazka :)

Przepraszam za OT!
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Wosk

Post autor: Adam Myslinski »

Alek pisze:Te cewki były smarowane prawdopodobnie woskiem naturalnym. Zapewne to tak smakuje gryzoniom.
Trutki na szczury produkowane sa takze na bazie wosku naturalnego plus substancja likwidujaca krzepliwosc krwi. Szczury przepadaja za woskiem. Mialem kiedys szczura :shock: , ktory zanim zdechl, zezarl przeszlo cwierc kg trutki :(
Pozdrawiam

Adam
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Wosk w pasiece

Post autor: Marconi »

Wtedy myślełem, że chodzi im o coś słodkiego dla odmiany. Pamiętam naszą pasiekę w sadzie. Jednej zimy myszy potrafiły ją zniszczyć doszczętnie, ocalało kilka pni a w pozostałych pszczoły opadły i zamarzły. Nie wiedziałem, że tak bardzo lubią wosk :!: Wiem, że pszczelarze stawiają tego wroga pasiek na pierwszym miejscu. Pozdrawiam wszystkich na Triodzie. :D
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

macska pisze:
Lech Sołtysik pisze::arrow: macska. Zastanawia mnie co oznacza po węgiersku zawartość w podpisie. Czy mógłbyś przetłumaczyć ?. Mam tylko rozmówki polsko-węgierskie. :cry:
Pozdrawiam

Nic z lampami nie ma wspolnego ta ksiazka :)

Dziękuję.Moja ciekawość została zaspokojona - chociaż przyznaję , że spodziewałem się związku z tematyką forum. :cry:
Lech S.