Mój pomysł na przedni panel do wzmacniacza gitarowego

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Mój pomysł na przedni panel do wzmacniacza gitarowego

Post autor: popiol17 »

Z góry przepraszam za kiepskie zdjęcia, jutro postaram się dorzucić coś bardziej wyraźnego :oops: Uprzedzam, że te które zrobiłem w pełni nie oddają jakości wykonanego frontu :D .

Cały panel został wycięty na frezarce, w tzw. dibondzie (blacha aluminium, pianka, blacha aluminium). Napisy zostały wygrawerowane frezem stożkowym. Po przejechaniu papierem wodnym cały panel został pomalowany na czarno, po kilku minutach został przetarty papierowym ręcznikiem - farba jak nietrudno się domyślić, została w napisach. Potem delikatne polerowanie papierem wodnym (wygładzenie brzegów rowków) i wyczyszczenie denaturatem.

Tak wykonane napisy są trwałe i wyglądają całkiem estetycznie. Całkiem interesująca jest też wersja bez pomalowanych napisów (same grawerowanie).

Próbowałem też patentu odwrotnego - pomalowana blacha zostaje frezowana i mamy lśniące napisy na dowolnym tle - niestety nie wygląda to najlepiej z racji poszarpanych brzegów, które trzeba delikatnie przeczyścić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: masater »

wsadź jakieś gałki w te dziury i jakieś wyraźniejsze zdjęcia pokaż, bo teraz to zbyt ładnie nie wygląda. Co do pomysłu , to nienajgorszy, przećwiczone przeze mnie w kilku wariantach, łącznie z trawieniem galwaniczynym :). Mimo wszystko polecam popracować nad kształtem i wielkością literek oraz nad rozmieszczeniem napisów, mogłoby wyjść jeszcze "ładniej" pod względem estetycznym, ale mówię to jako grafik, więc możesz nie zwracać na krytykę tą uwagi :)
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Nowe, wyraźniejsze zdjęcia. panel po przejechaniu papierem wodnym troszkę, zmatowiał, spryskanie lakierem Positiv przywróciło mu poprzednią fakturę.

Niestety nie mam wszystkich pokręteł, czekam na przesyłkę "chickenheadów" z TME. Z racji trochę tępego frezu miałem problem z bardziej wyszukanymi czcionkami typu gothic. Całość jest taka surowa, bo projekt powstał w kilkadziesiąt minut i miał raczej charakter sprawdzenia, czy da się w ten sposób zrobić.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za krytyczne uwagi! :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pi-Vo
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Pi-Vo »

Ty frezowałeś panel a ja robiłem chassis z blachy aluminiowej i gotowych profili aluminiowych w kształcie litery L o raozmiarach 7cm dłuższy bok i 2cm krótszy.Docięte profile przynitowałem do krawędzi blachy i wyszło ładnie.Poleruje się nieźle mleczkiem cif albo papierem wodnym 1500.Wiem że chassis robi się gięciem ale bez giętarki tak łatwiej zrobić żeby było estetycznie.Profile i blacha do nabycia w hurtowni Tabal.Z blachą nie jest tak różowo bo trzeba kupić arkusz chyba 2x2.5m a to za dużo.2 metrowy profil może być ale tyle blachy to zbyt wiele jak dla mnie.Tu http://www.allegro.pl/item247639378_bla ... niowa.html jest dobra blacha w dobrej cenie i ilości ale trzeba by namówić gościa żeby pociął na żądany wymiar i wysłał kurierem.Co do liter i skali to może na Twoją metodę się zdecyduję?Myślę, żeby frezować przez szablon.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Pi-Vo pisze:Z blachą nie jest tak różowo bo trzeba kupić arkusz chyba 2x2.5m a to za dużo.2 metrowy profil może być ale tyle blachy to zbyt wiele jak dla mnie.
W krakowskich sklepach (mimo, że są to hurtownie) możesz sobie kupić nawet 10cm blachy z arkusza.
Może w Twioch okolicach też znajdzie się bardziej przyjazny sklep?
Pi-Vo
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Pi-Vo »

Szukam i na razie tylko Tabal znalazłem który nie ucina z arkusza.A może ktoś by mi kupił w Krakowie?Lepiej by było dopłacić kilka złotych za przesyłkę niż kupować cały arkusz.
mkali
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: mkali »

moge Ci kupic i wyslac, tylko po 3 pazdziernika.