komornik12 pisze: Z tego co zrozumiałem, WN musi być koło 4kV. Teraz mam pytanie jak zmierzyć tak wysokie napiecie?
Sonda WN do miernika, do pomiarów może być "samoróbna" - odpowiedni dzielnik napięcia, przy jego budowie trzeba pamiętać o wytrzymałości napięciowej rezystorów.
A jaka musi być taka minima rezystancja tego dzielnika, aby nie zafałszować wyniku i nie obciażyć źródła? Mam kilka naście rezystorów 22M 2W.
Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
A jaka musi być taka minima rezystancja tego dzielnika, aby nie zafałszować wyniku i nie obciażyć źródła? Mam kilka naście rezystorów 22M 2W.
Moim zdanie nalepiej jest zrobić dzielnik 1:10 ,100, 1000 łatwo sie liczy. Obierz napięcie jakie chcesz mierzyć użyj prawo ohma zrób dzielnik i (tylko nie zrób sobie krzywdy) weź sie za mierzenie. Nie ma sie co łudzić każdy pomiar metodą pośrednią jest obarczony błędem najwyzej do odczytanego wyniku +-5% i będzie gitara . Pamietam na serwisie taką sonde WN Wyglądała jak lutownica "do rynien" mocy 100W
Moim zdanie nalepiej jest zrobić dzielnik 1:10 ,100, 1000 łatwo sie liczy. Obierz napięcie jakie chcesz mierzyć użyj prawo ohma zrób dzielnik i (tylko nie zrób sobie krzywdy) weź sie za mierzenie. Nie ma sie co łudzić każdy pomiar metodą pośrednią jest obarczony błędem najwyzej do odczytanego wyniku +-5% i będzie gitara . Pamietam na serwisie taką sonde WN Wyglądała jak lutownica "do rynien" mocy 100W
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Ile muszę dać tych rezystorów? Wiem, że jak bedzie za mała rezystancja, to obciąże źródło i wynik będzie zaniżony.
Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
To zależy od mocy P=I*U jeżeli U=4kV Pzas =? To I jaki bedzie przepływał musi spowodować spadek w stosunku 1 do 1000... Moim zdaniem R1= 22MOhm do R2=22kohm może być za mało ... Uwzględniając przepływ prądu który powoduje spadek na rezystancji skoro Pzas ma 20 W , Uwy 4000V to obciązenie rezystancyjne musi być znacznie wieksze od podanego ponieważ Iwy wyniesie podkreślam maksymalnie 20W/4000V =0.005A...
Ja zrobiłem sobie taką sondę 1:10. Dałem szeregowo 9 rezystorów 10M/0,6W/1% szeregowo do miernika cyfrowego. Jego Rwew (rezystancja wewnętrzna) to właśnie 10M na każdym zakresie woltomierza. Całość po zlutowaniu wstawiłem do rurki PCV. Rurkę zaślepiłem za pomocą krążków wyciętych z laminatu jednostronnego. W Jednym krążku wywierciłem otwór, w który wlutowałem igłę krawiecką, w drugim wlutowałem przewód, zakończony wtykiem bananowym. Całość zamknąłem przy pomocy dużej ilości sylikonu na gorąco. Na rezystory nałożyłem grubą koszulkę izolacyjną. Wygląd takiej sondy jest w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
...tudzież zwykłego elektrycznego, w którym mają 3-metrowe odcinki rurek o różnej średnicy. Można też zakręcić się koło jakichś monterów instalacji np. LAN czy kablówki, kiedy ci coś zakładają. Nie ma problemów ze zdobywaniem ścinek rur. Zazwyczaj kładą 13-tki i 15-tki.
macylapka pisze:Jeśli już myślimy o synonimach nazw sklepów ze sprzetęm wod.-kan.-gaz. to jeszcze chciałbym nadmienić nazwę sklepu z użadzeniami sanitarnymi...
Dlaczego,gdy czytam Twoje post przychodzi mi na myśl imię Paweł?