Ja chciałem tylko dodać ,że na szkicach nie ma nic o uzwojeniu ekranujacym -sieciowe od reszty -zasilających ten wzmacniacz.
Nie ma też nic o wtyku wzmacniacza -czy ma zerowanie i gdzie podłączone .
Dla mnie to cały wzmacniacz po właczeniu do sieci -przez upływności po izolacji transf . między sieciowym a wtórnymi -wykazywał potencjał jakiś -
aby to zobaczyć trzeba miec neonówke .
To dlatego -czego by twórca tego projektu nie dotknął to warczało -Po prostu prąd upływu dowolnym końcem chciał się dostać do zera fazy.
A że to po drodze sa elementy wzmacniacza i robi się BRUM -icałość szaleje -to wtedy właśnie tak jest .Gdy bedzie porządek od sieci -wtedy nie będzie płynięcia prądów upływu po obw, wejściowych wzmacniacza .
Trafo sieciowe nie jest ekranowane (oryginalnie też nie było - kilka lat temu odwinąłem z niego uzwojenia wtórne). Wzmacniacz jest uziemiony - przez masę sygnału - ale to nie ma wpływu na jego działanie - przy nieuziemionym źródle działa tak samo.
Włożyłem to do zdobycznej obudowy, i wyszło coś jak na zdjęciach.
p7060001.jpg
p7060002.jpg
Oczywiście to jeszcze nie koniec: nie podoba mi się sterczący potencjometr od głośności z brzydką gałką Wyłącznik sieciowy chyba już tak zostanie. Pytanie, co zrobić z wolnymi dziurami i czy wsadzić jeszcze EM84
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Potencjometr i przełącznik sieciowy nie montuje się bezpośrednio na panelu czołowym który ma wyglądać elegancko,ponieważ nie mogą wystawać na zewnątrz nakrętki. Moim zdaniem potencjometr można przenieść na prawą stronę panelu(więcej miejsca) i zamocować na dodatkowym uchwycie cofając do środka obudowy. Wówczas pozostawisz tylko potrzebną długość końcówki osi do zamocowania pokrętła,wtedy nie musisz skracać osi potencjometru.
Przełącznik radziłbym kupić hebelkowy dwubiegunowy(koszt ok. 5 zł) i zamocować w podobny sposób jak potencjometr,pozostawiając na zewnątrz tylko część przełączającą. Obok przełącznika możesz zamocować żarowkę lub diodę led, która będzie sygnalizowała włączenie i wyłączenie wzmacniacza.
Jeżeli chcesz zastosować magiczne oko np.EM-84 to zamocowanie zrób od wewnątrz starego panelu aby bańka lampy zbliżona była max do niego. Dokładnie trzeba wymierzyć i wyciąć z grubsza otwór,a później dopiłować.
Z tego powodu że masz dużo niepotrzebnych otworów na panelu czołowym,radzę wyciąć dokładnie dodatkowy panel czołowy z blachy stalowej o grubości 1.5mm o wymiarach dotychczasowego panelu.
Potem wykonać potrzebne otwory na potencjometr, przełącznik,oko mag. i kilka otworów 3.2mm do zamocowania panelu,następnie pomalować odpowiednim kolorem.
Dla magicznego oka potrzebny jest dodatkowy prosty układ np.zerknij do schematu magnetofonu ZK-120,Melodia,Tonetka.
Radzę jeszcze aby wszystkie przewody które są prowadzne blisko nagrzanych lamp (widoczne na zdjęciu)koniecznie należy odsunąć, lub zmienić ich położenie. Powodzenia.