Witam! Popatrzcie koledzy na to: http://www.allegro.pl/item242849638__ra ... yjne_.html
Ciekaw jestem schematu tego wynalazku, może zrobiłbym coś takiego na ECH21 bo mam ich dużo. Jeśli ktoś się natknie na schemat takiego radyjka byłbym wdzięczny
Pozdrowienia!
Wszystkie rekacyjniaki działają tak samo, lub podobnie. Złożyłeś kiedyś ten wg. mojego schematu. Inne można zrobić w oparciu o niego. Może np. na PFL200 ?
Maciek dzięki za schemat tego spolszczonego "DKE"!!! Mam tą ksiązkę nawet na pułce...
Maciej_333 no właśnie myślałem o tym radiu co zmontowałem wg. Twojego schematu ale tam pracuje pentoda, ECH to triodo heptoda. O jedną siatkę więcej, i tu zaczynają się schody.
Zaczynam sie zastanawiać czy ten odbiornik z Allegro nie jest zmontowany wg. tego schematu który podał kolega Maciek. Ciekawi mnie lampa prostownicza, duodioda, AZ1 to nie jest a na AZ11 mnie to nie wygląda.
marcin_oizo pisze:Maciek dzięki za schemat tego spolszczonego "DKE"!!! Mam tą ksiązkę nawet na pułce...
Maciej_333 no właśnie myślałem o tym radiu co zmontowałem wg. Twojego schematu ale tam pracuje pentoda, ECH to triodo heptoda. O jedną siatkę więcej, i tu zaczynają się schody.
A co za problem połączyć heptodę w pentodę?
marcin_oizo pisze:
Ciekawi mnie lampa prostownicza, duodioda, AZ1 to nie jest a na AZ11 mnie to nie wygląda.
Przecież jest tam napisany typ: 1802 To pojedyncza dioda, ma dwie anody, ale są one połączone razem.
Widocznie nie doczytałem, ślepy jestem bez okularów Tak więc z heptody da się zrobić pentodę... A w jaki sposób? Przepraszam za takie pytania ale nigdy tego nie robiłem. Ze wzmacniaczem m.cz. na triodzie nie powinienem mieć problemu.
A co to za różnica ? Jak by było 1N4007 też by chodziło. To, że ECH21 ma więcej siatek to nic złego. Można z niej zrobić pentodę podłączając tą kolejną siatkę do anody. Wspólną katodę umasić. Wtedy trioda może być przedwzmacniaczem m.cz. Jednak już nie bardzo typowym. Będzie to w prawdzie WK, ale będzie trzeba spolaryzować siatkę napięciem ujemnym, pozyskanym np. poprzez prostowanie żarzenia (pewnie coś tak od -2V do -1V). Tak więc układ prosty. Trzeba dodać tylko jakąś lampę głośnikową np. EBL21. Jeszcze prostownik na AZ1 i piękne radio i to bardzo retro. A może tak odbiornik z szeregowym żarzeniem ? Taki "Pionier" reakcyjny. Wtedy dajesz UCH21, UBL21 i UY1N.
Ech OTLamp nie irytuj się, człowiek całę życie uczy się
Maciej_333 myślałem o samej UCH21 i UY1N. UCH21 ma 20V żarzenia natomiast UY1N 50V co daje 70V i spadek napięcia na rezystorze 160V. Będzie on wówczas wynosił 1600 ohm a moc jego 16W (myślałem że więcej wyjdzie )
UBL21 nie posiadam wolnej więc radio mogło by chodzić na słuchawki.
Pozostaje problem cewek to tego odbiornika. W książce wymienionej przez Maćka1 nie ma słowa o cewkach.
Może lepiej zamiast rezystora, który będzie się mocno grzał, dać w szereg z żarzeniem kondensator? Jeśli dobrze policzyłem to 2u powinien miec akurat reaktancję 1k6 dla 50Hz.
Pomyślałem że też dorzuce coś do dyskusji, więc w załączniku macie schemat firmowego (Kapsch) odbiornika na UCH4 i VY2. Co ciekawe, w porównaniu do poprzedniego lampy niejako zamieniono miejscami - trioda to wzmacniacz końcowy a heksoda (tu - pentoda) to wzmacniacz wstępny i detektor.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp pisze:
A o przesunięciu fazy zapomniał? Przy 2uF będą trochę przeżarzone.
Zapomniał, ale co zrobić. Ostatnio zapomniał przy liczeniu pojemności wejściowej stopnia, że lampa wzmacnia
Ale jeśli można dać mniejszą pojemność to tym lepiej.