Przedwzmacniacz lapowy.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

GrzMiL
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: GrzMiL »

Witam
Zorientowalem sie troszke i w sumie moge sobie pozwolic na taki przedwzmacniacz. I w zwiazku z tym mam pytanka.

Z tego co wyczytalem w internecie to najprosciej byloby zebym zrobil wtornik katodowy.
Jesli tak to starczy jedna lampa, ale czy w jednej lampie nie bedzie za duzej interferencji miedzykanalowej ?
Wyczytalem ze wtornik katodowy ma bardoz male znieksztalcenia.
Czy to znacyz ze w takim przypadku ma to maly wplyw na brzmienie ?

Jesli znieksztalcenia maja byc wieksze to w pdf philipsa -
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 09/e/E83CC jest sporo wariantow wzmacniacza na tej lampie (ECC83) (strona 6 i 7 odnosza sie do fig.2 i fig.3). Lampa ma jednak spore wzmocnienie Czy w lampach mozna zastosowac sprzezenie zwrotne ujemne ?

Czyli krotko mowiac. Co lepsze - wtornik katodowy czy uklaad z WK i ujemnym sprzezeniem zwrotnym, ewentualnie dzielnikiem napiecia na wyjsciu ?

Czy ten zasilacz http://web.vip.hr/pcb-design.vip/power-hy.html moge stosowac w "ciemno" - nic dodac nic ujac ?
Jesli tak to jakie powinny byc mniej wiecej wartosci dlawikow ?

Aha no i jeszcze pytanko odnosnie napiecia zarzenia. W przypadku ecc83
jest to 6.3V/12.6V zamiennie. Tzn ze jesli daje 12.6V to podlaczam tylko nozki 4 i 5. A jak podlaczam 6.3V to napiecie daje na nozki 4 i 5 a minus na srodek czyli 9 ? A moze jakos inaczje ?

Wiem ze to podstawy ale ciezko jest cos znalezsc w necie dla poczatkujacych dobrze i jasno napisanego, omawiajacego najprostsze problemy.Mam nadzieje ze ktos bedzie na tyle cierpliwy i odpowie :D ewentualnie odesle mnie do jakiejs literatury.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czyżby "uderz w stół"

Post autor: ZoltAn »

The End pisze:Panie Zoltan,myślisz sobie że na te forum zaglądają głąby?...
Że nie widac tego co piszesz i w czyją strone?
Odpuść...kiedyś możesz się przejechać na swoim wywyżaszniu się.
1/ nie wywyższam sie! :wink:
2/ tylko stuknąłem w stół... :oops:

The End pisze:A tak swoją drogą ECC88 u mnie brzmią wspaniale.
Skoro brzmią dobrze - to tylko cieszyć się z tego i pogratulować! :lol: :lol: :lol:

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

GrzMiL pisze: Aha no i jeszcze pytanko odnosnie napiecia zarzenia. W przypadku ecc83
jest to 6.3V/12.6V zamiennie. Tzn ze jesli daje 12.6V to podlaczam tylko nozki 4 i 5. A jak podlaczam 6.3V to napiecie daje na nozki 4 i 5 a minus na srodek czyli 9 ? A moze jakos inaczje ?
Jak chcesz żarzyć prądem 12.6V/300mA to żarzenie podłączasz do nóżek 4 i 5, noga 9 wisi w powietrzu. Jak chcesz żarzyć prądem 6.3V/600mA to zwierasz nogi 4 i 5, a żarzenia podłącza podmiędzy zwarte 4 i 5 a nogę 9.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Z żarzenia ...

Post autor: ZoltAn »

GrzMiL pisze: Aha no i jeszcze noga 9 wisi w powietrzu.
W ostateczności możesz ją "podeprzeć" lekkim plusem (ale w układach o niskiej czułości wejścia) z dzielnika rezystancyjnego ca 1:10 włączonego między napięcie anodowe a masę - zarazem rezygnując z symetryzacji potencjometrem uzwojenia zarzeniowego na trafie sieciowym.

W taki nietypowy sposób "odbrumiono" wzmacniacz gramofonowy w pewnej szafie grającej, chyba jakiejś Tesli, Videotonie albo RFT -Zakopane-Bystre, kawiarnia "Imperial" ( :cry: :cry: :cry: : to po durnych, ale przecudownych, beztroskich i niezapomnianych - młodych mych latach).

Która - jak się okazało - miała 2x ECC83 żarzone z 12,6V :shock: :oops:

Jeszcze do dzisiaj pamietam "kop", jaki przypadł mi w udziale przy pierwszym grzebaniu w tym kombajnie - pod napięciem ma się rozumieć (hmm, no, zresztą któżby wyłączał urządzenie z prądu podczas tak banalnej czynności...).

A gdy jeszcze barmanka, panna Krysia, miała takie cudowne migdałowe oczy i ten łagodny uśmiech...

Cooo??? "Z żarzenia"... :?: :shock: :shock: :shock:

Zresztą od panny Krysi (już zaręczonej, jak się okazało...) też :roll:

Pzdr. ZoltAn
Ostatnio zmieniony czw, 9 września 2004, 14:35 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

tszczesn pisze:Jak chcesz żarzyć prądem 12.6V/300mA to żarzenie podłączasz do nóżek 4 i 5, noga 9 wisi w powietrzu. Jak chcesz żarzyć prądem 6.3V/600mA to zwierasz nogi 4 i 5, a żarzenia podłącza podmiędzy zwarte 4 i 5 a nogę 9.
Tomku, jeśli piszesz o jednej lampie ECC83 to przy 12,6V pobiera ona 150mA a przy 6,3V pobiera 0,3A. Chyba, że miałeś na myśli pobór prądu pobierany przez dwie lampy połączone równolegle.
Pozdrawiam,
Romek.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Romekd pisze:
tszczesn pisze:Jak chcesz żarzyć prądem 12.6V/300mA to żarzenie podłączasz do nóżek 4 i 5, noga 9 wisi w powietrzu. Jak chcesz żarzyć prądem 6.3V/600mA to zwierasz nogi 4 i 5, a żarzenia podłącza podmiędzy zwarte 4 i 5 a nogę 9.
Tomku, jeśli piszesz o jednej lampie ECC83 to przy 12,6V pobiera ona 150mA a przy 6,3V pobiera 0,3A. Chyba, że miałeś na myśli pobór prądu pobierany przez dwie lampy połączone równolegle.
Nie , nie miałem, ale za wcześnie pmnożyłem przez 2 :)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Z żarzenia ...

Post autor: Vault_Dweller »

ZoltAn pisze:W taki nietypowy sposób "odbrumiono" wzmacniacz gramofonowy w pewnej szafie grającej, chyba jakiejś Tesli, Videotonie albo RFT -Zakopane-Bystre, kawiarnia "Imperial" ( :cry: :cry: :cry: : to po durnych, ale przecudownych, beztroskich i niezapomnianych - młodych mych latach).

Która - jak się okazało - miała 2x ECC83 żarzone z 12,6V :shock: :oops:

Jeszcze do dzisiaj pamietam "kop", jaki przypadł mi w udziale przy pierwszym grzebaniu w tym kombajnie - pod napięciem ma się rozumieć (hmm, no, zresztą któżby wyłączał urządzenie z prądu podczas tak banalnej czynności...).
A nie wiesz czy ta szafa jeszcze tam stoi? Może bym się tam przejechał jak będę w Zakopanem na feriach zimowych... (dobrze wiem gdzie to jest bo jeżdżę tam od 7 lat :))
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
rc03
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: rc03 »

To dziwne jak wiele osób na tym Forum zna kawiarnię w zakopianskim Imperialu.Tak sie składa,że ja też tam bywałem i chyba pamietam tą szafę.A bywałem tam bo Zakopane to moje rodzinne miasto. Pozdrawiam bywalców Imperiala i nie tylko
rc03
GrzMiL
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: GrzMiL »

Witam.
Zdecydowalem sie poprostu na wtornik katodowy na jednej lampie ECC83.
Czy moglby mi ktos podac jakies wzory do obliczenia Ra Rk i kondensatorow na wyjsciu dla napiecia Anodowego 250V i napiecia siatki -2V i -2.5V. Ewentualnie podac wartosci.

Bede wdzieczny za pomoc
Pozdrawiam
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

zerknij sobie tu: http://www.ecc.cidernet.pl/ do działu programy.
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dsrecordss »

nie wiem czy sie jesczcze przuda ale znalazlem cos
pozdrawiam
dsrecordss
P.S. Posiadam takie cacko i jestem bardzo zadowolony :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Witam
Co do tego pierwotnego przeznaczenia lamp to różnie z tym bywało, trzeba zauważyć, że w czasach kiedy wszystko było na lampach to nikt nie poszukiwał "lampowego brzmienia"....
Lampy audio miały własne kryteria (szumy, mikronowanie, wzmocnienie, etc..).
Ostatnio zaprojektowałem i kończę budowę hybrydy - wzmacniacz do gitary basowej. Preamp na lampi (czysty, bez przesteów) a końcówka 250W nominału na MOSFET'ach.
W preampie zastosowałem radziecką 6N3P-E i brzmienie rewelacyjne, choć lampka dedykowano głównie pod w.cz i układy regulacji, automatyki, etc, ostatnio nawet rozbierałem stary spektrofotometr z lat '70, oparty prawie wyłącznie na 6N3P.
Dodam, że wybór tej akurat lampy nie był przpadkowy, poprostu jej brzmienie było bardziej "bassowe" dla basisty niż ECC83.
pozdrawiam
Marcus