Lutownica ultradżwiękowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
-
- 500...624 posty
Dzięki za wszelkie informacje.
Dipol.
Powarznie mówisz o tych pląbach?Przecierz w gabinetach dentystycznych właśnie ultradżwiękami(między innymi) wybiela się zęby - działa to chyba tak jak wanienka ultradżwiękowa.
Tszczesn.
A czy mógłbyś w miarę możliwości naszkicować schemat poprawionego urządzenia(a tak w ogóle czy ten z artykułu by się nie nadawał tylko ze zmienionymi lampami na jakieś bardziej dostępne?).
Jeszcze popzostaje kwestia z kąd wytrzasnąć magnetostryktor,albo jak gozrobić(a raczej z kąd wziąść materiał)?Czy zamiast blach niklowej nadała by się np.jakaś z transformatora lub z puszek(FE)?Jeżeli jakiś materiał byłby odpowiedni np.w starej lodówce tojestem poświęcić albo coś innego byle gojakoś zdobyc.
Pozdrawiam.
Dipol.
Powarznie mówisz o tych pląbach?Przecierz w gabinetach dentystycznych właśnie ultradżwiękami(między innymi) wybiela się zęby - działa to chyba tak jak wanienka ultradżwiękowa.
Tszczesn.
A czy mógłbyś w miarę możliwości naszkicować schemat poprawionego urządzenia(a tak w ogóle czy ten z artykułu by się nie nadawał tylko ze zmienionymi lampami na jakieś bardziej dostępne?).
Jeszcze popzostaje kwestia z kąd wytrzasnąć magnetostryktor,albo jak gozrobić(a raczej z kąd wziąść materiał)?Czy zamiast blach niklowej nadała by się np.jakaś z transformatora lub z puszek(FE)?Jeżeli jakiś materiał byłby odpowiedni np.w starej lodówce tojestem poświęcić albo coś innego byle gojakoś zdobyc.
Pozdrawiam.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Mogę, ale praktycznie sprawdzac mi się go nie będzie chciało. Dostaniesz więc układ teoretyczny wraz z opisem jak go sprawdzać i ewentualnie dobierać parametry. OK?Piroman1024 pisze:Tszczesn.
-
- 500...624 posty
tscczesn OK niema sprawy.
Tylko mam jedną prośbę czy mógłbyś zastosować w miarę dostępne lampy i żeby koniecznie były na 6.3V.I czy mógłbyś dostosować w miarę możliwości do zasilania 420V z góry dzięki.
Rozumiem juz o co chodzi z tym rezystorem 5KΩA ten mostek PS na schemacie służy tylko przy okazji do ustalania ujemnego przedpięcia siatki lamp końcowych - jego główne zadanie polega właśnie na wstępnym spolaryzowaniu przetwornika (polaryzacja prądem stałym z lampy np.6C33C odpada - za mały prąd) - z opisów jakie znalazłem w książkach wynika że ten prąd powinien być dość spory rzędu amper.A wiecie może ile powinny wynosic wartości indukcyjności tych dławików i z czego(z jakiej blachy) wykonać magnetostryktor?
Pozdrawiam.
Tylko mam jedną prośbę czy mógłbyś zastosować w miarę dostępne lampy i żeby koniecznie były na 6.3V.I czy mógłbyś dostosować w miarę możliwości do zasilania 420V z góry dzięki.
Rozumiem juz o co chodzi z tym rezystorem 5KΩA ten mostek PS na schemacie służy tylko przy okazji do ustalania ujemnego przedpięcia siatki lamp końcowych - jego główne zadanie polega właśnie na wstępnym spolaryzowaniu przetwornika (polaryzacja prądem stałym z lampy np.6C33C odpada - za mały prąd) - z opisów jakie znalazłem w książkach wynika że ten prąd powinien być dość spory rzędu amper.A wiecie może ile powinny wynosic wartości indukcyjności tych dławików i z czego(z jakiej blachy) wykonać magnetostryktor?
Pozdrawiam.
-
- 500...624 posty
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jest, ale ostatnio mam mniej czasu - nawet na forum jak widac rzadko zaglądam :(Piroman1024 pisze:Czy ewentualnie Tek-no-logical mógłbyś zamieścić te skany - byłbym bardzo zobowiązany.
Tszczesn czy jest szansa na ten schemat - jeżeli niema to też daj znać(aczkolwiek bardzo bym prosił o ile to możliwe).
-
- 25...49 postów
Nie dam rady skończyć w tym tygodniu.Piroman1024 pisze:Czy ewentualnie Tek-no-logical mógłbyś zamieścić te skany - byłbym bardzo zobowiązany.
Tszczesn czy jest szansa na ten schemat - jeżeli niema to też daj znać(aczkolwiek bardzo bym prosił o ile to możliwe).
Pierwsze 36 stron, zostało jeszcze 17 - pewnie przyszły tydzień
dopisane po poście poniżej:
w niektórych wypadkach (np.winrar) trzeba zmienić rozszerzenie plików na .tar.bz2
- Załączniki
-
- przetw.magneto.4.tar
- trochę teorii - przetworniki magnetostrykcyjne str 28-36
- (161.42 KiB) Pobrany 178 razy
-
- przetw.magneto.3.tar
- trochę teorii - przetworniki magnetostrykcyjne str 19-27
- (155.29 KiB) Pobrany 174 razy
-
- przetw.magneto.2.tar
- trochę teorii - przetworniki magnetostrykcyjne str 10-18
- (214.2 KiB) Pobrany 175 razy
-
- przetw.magneto.1.tar
- trochę teorii - przetworniki magnetostrykcyjne str 1-9
- (239.45 KiB) Pobrany 237 razy
Ostatnio zmieniony pt, 15 października 2004, 06:46 przez tek-no-logical, łącznie zmieniany 1 raz.
tek-no-logical
-
- 500...624 posty
-
- 25...49 postów
Przepraszam - trzeba zmienić rozszerzenie na tar.bz2Piroman1024 pisze:Dzięki już mam te pliki na dysku tylko że niewiem jak je rozpakować.Jak rozpakowywuje je winrarem to tworzy on plik nazwa.tar.out i niewiem co mam z tym zrobić - czy potrzebuje jakiegoś najnowszego winrara?
( serwer triody nie przyjmuje plików bz2 więc zmieniłem na tar - mc pod linuxem bez problemu otwiera, po zmianie rozszerzenia winrar też powinien )
Dodane brakujące strony poniżej.
- Załączniki
-
- przetworniki.c.d.2.tar
- (tar.bz2)
- (183.44 KiB) Pobrany 168 razy
-
- przetworniki.c.d.1.tar
- (tar.bz2)
- (188.09 KiB) Pobrany 166 razy
Ostatnio zmieniony czw, 21 października 2004, 19:38 przez tek-no-logical, łącznie zmieniany 1 raz.
tek-no-logical
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
Kurcze widze że sam do siebie pisze.
1)Przeanalizowałem dokumenty dostarczone przez tek-no-logical i wyszło mi że oprócz czystego niklu dobrym i w miarę dostępnym materiałem byłby permalloy - wydaje mi się że jest to jakiś materiał na rdzenie transformatorów - tylko niewiem jakich(to znaczy czy np.w TSxx/yy)?Czy może w rubinowski transformator jest z takich blaszek?
Jeżeli ktoś wie może z kąd taką blachę skołować to bardzo bym prosił o wszelkie informacje.
2)Tszczesn dalej czekam...
Z góry dzięki.
1)Przeanalizowałem dokumenty dostarczone przez tek-no-logical i wyszło mi że oprócz czystego niklu dobrym i w miarę dostępnym materiałem byłby permalloy - wydaje mi się że jest to jakiś materiał na rdzenie transformatorów - tylko niewiem jakich(to znaczy czy np.w TSxx/yy)?Czy może w rubinowski transformator jest z takich blaszek?
Jeżeli ktoś wie może z kąd taką blachę skołować to bardzo bym prosił o wszelkie informacje.
2)Tszczesn dalej czekam...
Z góry dzięki.
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Nie, zwykle używa się go na troszkę większych częstotliwościach. Nie wiem na ile nada się na taki przetwornik, bo permalloye, z którymi miałem do czynienia były dosyć miękkie. Słyszałem też, że do takich przetworników nadaje się stop monel.Piroman1024 pisze: 1)Przeanalizowałem dokumenty dostarczone przez tek-no-logical i wyszło mi że oprócz czystego niklu dobrym i w miarę dostępnym materiałem byłby permalloy - wydaje mi się że jest to jakiś materiał na rdzenie transformatorów - tylko niewiem jakich(to znaczy czy np.w TSxx/yy)?
Pozdrawiam,
Jasiu