Jako że kończe już mój ostatni gitarowy wzmacniacz, wymyśliłem sobie nowe zadanie mam zamiar poskładać ten wzmacniaczyk, lecz aby nie było tak prosto i oczywisto a i żeby się czegoś nowego nauczyć chcę zastosować pełnookresowy prostownik na 5C8S
Zaznaczam że jeszcze z próżniowymi prostownikami nie miałem do czynienia
Rozumiem, że połączenie tych 2 lamp musi wyglądać tak:
Zdaje sobie sprawe także że trzeba będzie przeprojektować cały zasilacz (filtr) - co trzeba pozmieniać? O czym trzeba pamiętać?
Jakie parametry musi mieć transformator sieciowy i dławik?
EDIT
Wiem że to przerost formy nad treścią, ale taki już jestem
Ostatnio zmieniony czw, 30 sierpnia 2007, 14:57 przez megabit, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie da rady, ta lampa ma wspólna katodę.
PS. robienie mostka graetza na lampach raczej nie bardzo ma sens ekonomiczny. Ta lampa jest przystosowana do pracy z dzielonym uzwojeniem anodowym. Skołuj lepiej takie trafo.
PS. Z tego Twojego rysunku wynika, że chcesz prostować 1kV AC. Zły pomysł. Właśnie to trafo ze schematu ma dzielone uzwojenie anodowe.
Ostatnio zmieniony czw, 30 sierpnia 2007, 11:37 przez jethrotull, łącznie zmieniany 1 raz.
No 2 odpadają a lampy sa na allegro - jeszcze ich nie kupiłem...
Chciałem zastosowac 2, bo została by zachowana symetria w ułożeniu lamp
W takim razie zastosuję 1 sztuke, a pytania z pierwszego posta nadal aktualne czyli:
Jak podłączyć lampę?
Jak przeprojektować cały zasilacz (filtr) - co trzeba pozmieniać? O czym trzeba pamiętać?
megabit pisze:
W takim razie zastosuję 1 sztuke, a pytania z pierwszego posta nadal aktualne czyli:
Jak podłączyć lampę?
Jak przeprojektować cały zasilacz (filtr) - co trzeba pozmieniać? O czym trzeba pamiętać?
Nie ma to żadnego sensu. 5C8S uciągnie z 5 sztuk 6N13S, po co więc takiego smoka ładować dla jednej ? Samo włókno żarzenia tej lampy prostowniczej pobiera 5A prądu.
Czy tak skonstruowany prostownik ma prawo zadziałać?
Jakie napięcie ma miec transformator (na wyjściu 150V DC)?
Jaki prąd ma mieć uzwojenie anodowe dla lamp 5C8S, 6N13S i E88CC?
Na jaki prąd ma być dławik?
Czy pojemności w filtrze wystarczy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
megabit pisze:
Jak podłączyć lampę?
Nie ma to żadnego sensu. 5C8S uciągnie z 5 sztuk 6N13S, po co więc takiego smoka ładować dla jednej ? Samo włókno żarzenia tej lampy prostowniczej pobiera 5A prądu.
Bo mi sie podoba i bedzie pasować stylistycznie do wzmacniacza
jethrotull
Ten 1 kV to niewymazane dane z sieci. Ja potrzebuje 150V po wyprostowaniu. Trafo bedzie z dzielonym, tylko potrzebuje SCHEMATU zastosowania tej lampy!
Teraz schemat masz OK, no może oprócz oznaczenia lampy prostowniczej, której nagle wzrosło napięcie żarzenia Co do zasilacza, to przy użyciu takiego pokaźnego dławika, jak napisałeś na schemacie, przydźwięk od zasilania powinien być wystarczająco niski.