TG-2,5-2-666

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: elektro-nowy »

Painlust, spokojnie! :) Wprawdzie różnice są drobne ale jednak z obliczeń wynika 2800/113=24 oraz 2800/78=35 a nie kolejno: 24.8 i 35.9. Weź poprawkę na to że ja dopiero zaczynam się interesować elektroniką i mogę czegoś nie wiedzieć. Czy te cyfry po przecinku wynikają ze stosowania jakiegoś współczynnika o którym nie wiem? W praktyce pewnie nie mają te ułamki żadnego znaczenia ale chciałbym wiedzieć skąd się wzięły. :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

elektro-nowy pisze:Painlust, spokojnie! :) Wprawdzie różnice są drobne ale jednak z obliczeń wynika 2800/113=24 oraz 2800/78=35 a nie kolejno: 24.8 i 35.9. Weź poprawkę na to że ja dopiero zaczynam się interesować elektroniką i mogę czegoś nie wiedzieć. Czy te cyfry po przecinku wynikają ze stosowania jakiegoś współczynnika o którym nie wiem? W praktyce pewnie nie mają te ułamki żadnego znaczenia ale chciałbym wiedzieć skąd się wzięły. :)
nie wiem jaka matematyke stosujesz, ale u mnie te dzielenia daja własnie moje wyniki.
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: elektro-nowy »

Ale wtopka!!! Przepraszam, ty masz rację! Zastosowałem, matematykę pythonowską, tj. zamiast policzyć na kalkulatorze (nie chciało mi się go odpalać) wpisałem w konsoli Pythona print 2800/113 itd. i mi te okrągłe wartości wyszły! Pojęcia nie mam czemu Python tak sam z siebie zaokrągla wyniki ale usprawiedliwia mnie to że mam o nim na razie takie samo pojęcie jak o elekronice. :)
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Może kropka przed albo po / pomoże?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

elektro-nowy pisze:Ale wtopka!!! Przepraszam, ty masz rację! Zastosowałem, matematykę pythonowską, tj. zamiast policzyć na kalkulatorze (nie chciało mi się go odpalać) wpisałem w konsoli Pythona print 2800/113 itd. i mi te okrągłe wartości wyszły! Pojęcia nie mam czemu Python tak sam z siebie zaokrągla wyniki ale usprawiedliwia mnie to że mam o nim na razie takie samo pojęcie jak o elekronice. :)
w większości języków programowania typem wyniku dzielenia dwóch liczb całkowitych jest liczba całkowita. Trzeba któryś z parametrów zrzutować na floata, czy co tam python ma.
Brencik

Post autor: Brencik »

Tak się właśnie zastanawiam nad wykorzystaniem (we wzmacniaczu SE na ECL86) uzwojenia "słuchawkowego" (odczepy 7-8) w trafku TG2,5-1-666 które zastosowałem.
Czy należy je pozostawić nieobciążona czy zamknąc może jakimś rezystorkiem czy może innym dwójnikiem bardziej złozonym?
Czy może wykorzystać je do poprowadzenia sprzęzenia zwrotnego? (pierwotnie myślalem o sprzężeniu podawanym na katodę triody w ECL86 poprowadzonym przez rezystor z samego juz wyjścia normalnego uzwojenia głośnikowego tego trafa).
Jak będzie optymalniej?
Jeszcze pytanie dodatkowe. Zamierzam wykorzystywać odczepy 4 i 8om. W związku z tym z którego odczepu poprowadzić sprzężenie zwrotne? Gdy zapodam je z odczpu 8omowego a podlacze kolumnę pod 4om to będzie troszkę to dziwne.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Proponuję podłączyć pod uzwojenie słuchawkowe potencjometr 1k log. Dostaniesz regulowane wyjście liniowe, i to z separacją galwaniczną. Sprzężenie zwrotne lepiej zrobić na uzwojeniu głośnikowym, bo chodzi o to żeby jak najdokładniej wyrównać niedoskonałości właśnie toru głośnikowego.
Brencik

Witam! Tak też myslałem.
Jednak nurtuje mnie wciąż kwestia jak podpiąć sprzężenie zwrotne?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Na uzwojeniu 8R sprzężenie będzie po prostu większe. Zawsze można to skompensować wartością rezystora w sprzężeniu. Poza tym chyba nie ma wielkiej różnicy.
Brencik

No tak. Ale np. wykorzystując do podłączenia kolumny głośnikowej wyjście 4om a sprzężenie biorąc z odczepu 8-omowego sytuacja jest troszkę dziwna. Napięcie w uzwojeniu się jakieś indukuje jednak prąd obciążenia będzie płynął tylko przez część uzwojenia. Odwrotnie już wygląda to lepiej (głosnik na 8om a sprzężenie na 4). Co wy na to dordzy forumowicze?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

To, co dzieje się w jednym uzwojeniu jest transformowane na pozostałe. Istnieją przecież układy ze sprzężeniem w katodach lamp mocy z wykorzystaniem dodatkowego uzwojenia transformatora.
Brencik

Fakt faktem. Chodziło mi o to że w pewnych warunkach część uzwojenia nie będzie praktycznie obciążona (patrz załącznik). Chyba pobiorę sygnał sprzężenia zwrotnego z odczepu 4omowego, mimo najpewniej częstszego wykorzystywania kolumn 8-omowych.
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.