Nadajnik AM

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Nadajnik AM

Post autor: Zigrin »

Witam!
Niedawno zaczołem "bawić się" lampami w technice radiowej. Do rzeczy chciałbym zbudować jaki prosty nadajnik AM(najlepiej na średnie/długie fale). Nie znalazłem nic konkretnego na forum więc zakładam ten temat. Miałby on mieć zasięg do ok. 1km nie więcej. Możecie polecić mi jakieś proste rozwiązania układowe na łatwo dostępnych lampach?(domyślam się że w grę wchodzą jakieś heptody i podobne lampy z większą ilości elektrod) Wiem że sprawa AM jest dużo prostsza niż FM. Prosiłbym również o jakieś orientacyjne wymiary anteny.
Pozdrawiam
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: darczar »

Fajne nadajniczki są tu:
http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf/amtx.htm
Jeśli zaś chodzi o wymiary anteny nadawczej na długie lub średnie...
to zapewne widziałeś zdjęcia masztu w Gąbinie... :D
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Grzybek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzybek »

Lepiej jest zbudować nadajnik na fale krótkie, jak się posiada licencje krótkofalarską( trzeba zdać egzamin) to można rozmawiać z krótkofalowcami na całym świecie, brac udział w zawodach.
Opisów nadajników i odbiorników jest bardzo dużo w starszej literaturze krótkofalarskiej. Tutaj http://hamradio.pl/sq9jdo/ jest bardzo fajna strona o krótkofalarstwie (także zagadnienia na egzamin)
P. S. Podobny temat jest na forum http://www.trioda.com/php/forumtriody/v ... php?t=7606
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Na początek wykonam chyba nadajnik na jednej lampce(ze strony podanej przez Darczar'a). Tam jest napisane, że jako anteny można użyć kawałka kabla o długości 3m. Tylko ze zasięg takiego cuda nie jest za duży :? Kolejny problem to lampa....6BE6 jest trudna do zdobycia. Jaką inna łatwo dostępną lampą można ją zastąpić?
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Lampę 6BE6 można zastąpić rosyjską 6A2P.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Też nie najlepiej z dostępnością tej lampy :x nie dało by się czegoś wymodzić na "naszych" ECH** lub innych(np. telewizyjnych) Te schematy mają dość małą moc i tym samym zasięg. Chciałem zrobić coś co zapewni zasięg ok 1km lub nawet 300m. W sieci są schematy ale głowinie na połprzewodnikach.
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Zasięg zależy głównie od sprawności anteny. Oczywiście można sobie "pomagać" wzmacniaczem mocy. :D . Co do ECH to nie próbowałem, natomiast nadajnik na heptodzie 6A2P wykonałem i działał.
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

kiedys chciałem wykonać nadajnik z tego wątku
http://www.trioda.com/php/forumtriody/v ... highlight=
Niestety odsyłacz w w/w wątku nie działa:( Ale mam gdzies na dysku zapisane, Kwazor sie chyba nie obrazi jak bym Ci przesłał
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Nie jest to co prawda AM, ale jak możesz to wyślij mi ten projekt.
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic107615.html
Na dysku nie mogłem znaleźć tego juz :)
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

To co przedstawiles to nadajnik na UKF. Fajnie chodził. Kiedys jak sie dosiade to zrobie jeszcze synteze.

Tu masz schemat nadajnika na KF na popularnych lampach :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 72e68da4d9

Tez miło to chodzilo.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Co do nadajników AM: przy częstotliwościach długie/średnie nada się właściwie każda lampa na stopień mocy, nawet poczciwe ECL, albo EL84. Jeżeli nie chcemy dawać dużych mocy, to wystarczą ECC88, PCF... w klasie C najlepiej.

Jeśli chodzi o UKF: Przewaga jest duża - łatwiej zrobić taką antenę na pasmo radiofoniczne 88-108, która będzie dopasowana do nadajnika. Przy średnich / długich nasza antena jest zawsze koszmarnie krótka. Modulacja FM jest "gorsza" do zrobienia, ale w dobie warikapów prosto to zrobić (choć jest to przenikanie zgniłych półprzewodników do układu :twisted: ) Bardzo dobre efekty daje nadajnik projektu tszczesn'a (jest na forum), z cewkami wg. danych macieja333, daje ponad 2W w.cz w klasie C (wliczając harmoniczne to i 3W się uzbiera). Nadajnik na PCF (chyba darczar'a) nie był przeze mnie badany. Przy UKF warto pamiętać:

- Uważamy na harmoniczne!! Nie daj Boże harmoniczna wpadnie na TV, albo pasmo profesjonalne (służby) i możemy mieć URTiP na głowie. Albo przez lekkomyślność wywołać jakiś wypadek (zagłuszenie łączności pasma profesjonalnego - straż, pogotowie, itd.) Najlepiej na wyjściu każdego nadajnika dać filtr dolnoprzepustowy, z ogniw PI (każde w oddzielnym ekranie).

- Sprawdzamy, czy nadajnik nie "płynie" na stację komercyjną (a zwłaszcza na pewną rozgłośnię z Torunia :lol: ) ;)

- 4W z dobrą anteną w dobrym miejscu zapewnia zasięg około 30 km spokojnie (tę wiadomość mam od organisty, który w czasach młodości, czyli studiów na PK eksploatował z kolegami własnego wyrobu sieć radiową na dolny UKF. Z nadajnika na... BD135 uzyskano zasięg Kraków-Niepołomice). ;) Używania większych mocy naprawdę nie polecam (PAR vel URTiP)

- Pod żadnym pozorem nie montować nadajnika przedstawionego przez Ś.P. Z.Raabe w Elektronice Praktycznej (Nadanik FM 2W). To nie jest nadajnik, tylko siewnik szerokopasmowy.

- Na UKF muszą już być lampy mające coś doczynienia z w.cz, polecam ECC88. Jak ktoś chce mocy (uwaga - PAR!), to QQE03/12 (do 10W), a jak ktoś jest dużym ryzykantem, to ruskie GU-...

Ale AM ma swój urok. Na średnich nikt nie nadaje w Polsce, łacznie z piratami. Można być więc oryginalnym. Poza tym używanie starej poczciwej AM to dowód walki o tradycję we współczesnej epoce wciskania cyfrówy. To jest fajne jak się ma dom na wsi, i "puste pole za stodołą", co by drut powiesić. Ja niestety nie mam :( Pozatym na średnich harmoniczne są mniej groźne, bo trafią gdzieś nam na kilka MHz, tych f się mało u nas używa.

Żebym nie zebrał gromów - oczywiście jest to nielegalne**, dlatego zachęcam wszystkich do zostania krótkofalowcami (ja jak na razie nie jestem) :twisted:

** - Przy głupocie można trafić na rejestr skazanych (zawsze gdy zostaniesz ukarany, grzywna to pół biedy), i może być ciężko znaleźć pracę, bo "jesteś karany"... No chyba, że w rządzie ;)

Zigrin :arrow: Parę schematów jest u Jogiego, ale przynajmniej po parę W. Jak dasz dobrą antenę, to kilometr zasięgu uzyskasz nawet z kilkuset mW :)
Ostatnio zmieniony ndz, 19 sierpnia 2007, 21:47 przez szalony, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

seventh pisze:Bardzo dobre efekty daje nadajnik projektu tszczesn'a (jest na forum), z cewkami wg. danych macieja333, daje ponad 2W w.cz w klasie C (wliczając harmoniczne to i 3W się uzbiera).
A badałeś go? Bo to była konstrukcja teoretyczna, nie testowana przeze mnie, zaprojektowana najlepszą inżynierską metodą, tj. 'na czuja' :)
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Tak, eksperymentowałem z nim na wakacjach - w małej wsi "w dzikiej głuszy lasów Kociewskich" :) Również maciej333 go badał :)

PS. Jak nie ma reflektometru, to antenę stroimy na żarówkę (max świecenia, metoda partyzancka).

EDIT: Aha, ja mu dałem troche wyżsże napięcie zasilania, niż na schemacie. Nie pamiętam ile, bo zasilacz już przysiadał - w każdym razie warto patrzeć, czy nie zaczynają świecić od gorąca anody lampy ;)
Ostatnio zmieniony ndz, 19 sierpnia 2007, 21:55 przez szalony, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

seventh pisze:Tak, eksperymentowałem z nim na wakacjach - w małej wsi "w dzikiej głuszy lasów Kociewskich" :) Również maciej333 go badał :)
No to się cieszę, że moja intuicja jeszcze działa :)