Wzmacniaczyk 2*4 W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Wzmacniaczyk 2*4 W
Oto mój sprzęcik
na lampach TV pcl86

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Fajny 
Podejrzewam, że to jeden z pierwszych, albo pierwszy.
Baw się dalej, a odkryjesz kilka rzeczy:
-Sprężynkowe zaciski do głośników to przekleństwo. Kto to w ogóle wymyślił?
-To samo dotyczy przewodu zasilającego na stałe przymocowanego do obudowy. O taki wystający ogon można się co najwyżej potknąć podczas przenoszenia, a odpowiednie gniazdko kosztuje grosze.
-Lampy wystające solo z wysokiej obudowy są mało praktyczne. Można wystawić również duże kondensatory, albo jakiś transformator i zmniejszyć w ten sposób skrzynkę. Rozmieszczenie elementów to rzecz, do której trzeba dojść wieloma próbami. Każdy wypracowuje jakiś optymalny dla siebie sposób.
Regulacja barwy wydaje mi się dość zagadkowa, skoro w każdym kanale jest tylko PCL86. Zakładam, że w środku nie ma tranzysorów.
Pewnie tak samo jak inni chętnie spojrzałbym na schemat, ewentualnie wyniki choćby najprostszych pomiarów. Tam pewnie będzie więcej do narzekania

Podejrzewam, że to jeden z pierwszych, albo pierwszy.
Baw się dalej, a odkryjesz kilka rzeczy:
-Sprężynkowe zaciski do głośników to przekleństwo. Kto to w ogóle wymyślił?
-To samo dotyczy przewodu zasilającego na stałe przymocowanego do obudowy. O taki wystający ogon można się co najwyżej potknąć podczas przenoszenia, a odpowiednie gniazdko kosztuje grosze.
-Lampy wystające solo z wysokiej obudowy są mało praktyczne. Można wystawić również duże kondensatory, albo jakiś transformator i zmniejszyć w ten sposób skrzynkę. Rozmieszczenie elementów to rzecz, do której trzeba dojść wieloma próbami. Każdy wypracowuje jakiś optymalny dla siebie sposób.
Regulacja barwy wydaje mi się dość zagadkowa, skoro w każdym kanale jest tylko PCL86. Zakładam, że w środku nie ma tranzysorów.
Pewnie tak samo jak inni chętnie spojrzałbym na schemat, ewentualnie wyniki choćby najprostszych pomiarów. Tam pewnie będzie więcej do narzekania

-
- 375...499 postów
No, super klocuszek 
Upakowany do granic możliwości, przynajmniej tak wygląda
Też jestem ciekaw wrażeń z budowy i uruchamiania, no i oczywiście finalnego schematu. Jeśli regulacja barwy jest nie-lampowa - to też dobrze, nie wszyscy tu są ortodoksami z awersją do krzemu 
Faktycznie, te zaciski to horror jest, już lepsze były takie z blaszką z otworem i kapturkiem z otworem, który blokował kabel "ścinająco". Niestety naprawdę dobre patenty, np. złocone gniazda WBT są koszmarnie drogie, nawet kopie są kosztowne
Pozdrawiam i czekamy na rozwinięcie tematu
Staszek

Upakowany do granic możliwości, przynajmniej tak wygląda

Faktycznie, te zaciski to horror jest, już lepsze były takie z blaszką z otworem i kapturkiem z otworem, który blokował kabel "ścinająco". Niestety naprawdę dobre patenty, np. złocone gniazda WBT są koszmarnie drogie, nawet kopie są kosztowne

Pozdrawiam i czekamy na rozwinięcie tematu

Staszek
-
- 625...1249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
...zaciski laboratoryjne?fugasi pisze:A ty Piotrze co stosujesz? Banany? Czy może takie... hmmm... jak to właściwie się nazywa... kable głośnikowe są zakończone widełkami a zamiast gniazd są takie nakrętki?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 75...99 postów
Kurde niestety w domu nie mam neta tak więc dopiero odpisuje . Regulacja barwy dźwięku zrealizowana jest o układ z bambino ale trochę zmodyfikowany schemat zamieszcze kiedy indziej . Wrażenia odsłuchowe są ok. basy nawet nawet na moich 300 W JBL-ach ale troche ze względu może na trafa głośnikowe z tv soprany mogły by być trochę leprze .Dzisiaj już muszę kończyć bo już banda sepow nade mna wisi.
-
- 75...99 postów
A oto właśnie schemat z którego skorzystałem z tą regulacją barwy dźwięku, poniżej schemat układu na którym jest zrobiony wzmak z góry przepraszam za jakość schematu i za te bazgroły. Kabel jest jaki jest mieszkam w takim miejscu ze ciężko o takie gniazda itp. po to musiał bym jechać jakieś 40km tak więc zrobiłem z tego co miałem pod ręką. Było na początku kilka nieprzyjemnych sytuacji np. piszczenie przy podkręcaniu głośności i brum. Piszczenie wynikało też z zastosowania złej jakości potencjometrów ponieważ po wymianie ich na nowe wszystko było ok. A co do brumu to trochę trzeba było przewody wysokonapięciowe i prądowe poodsówać od przewodów siatek sterujących na końcu dodałem jeszcze dławik i kondensator filtrujący.Całość gra w miarę przyzwoicie jak na swoje możliwości oczywiście było by lepiej jak by trafo głośnikowe wymienić na jakieś lepsze. Zastanawiam się teraz czy by nie zrobić tego w układzie PP mam jescze 2 lampki
. Przepraszam za taki bład ale to z pośpiechu
ale już poprawiłem

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 20 sierpnia 2007, 10:23 przez rosomak19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
No, jeśli weźmiesz Twój przerobiony dolny schemat, to na pewno nie zadziała. Wiesz czemu? 

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!