Philips 4-39B, napęd skali.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Philips 4-39B, napęd skali.
Może ktoś poratować choćby prostym rysunkiem napędu skali w ww. odbiorniku? Może być też od modeli 627B, 628B, 629B.
-
- 250...374 postów
Philips 4-39B,napęd skali
W moim egzemplarzu tak to wygląda. Nic nie wskazuje na jakieś przeróbki, ani by linka nie była oryginalna. Ma zakończenia zaciskane aluminiowymi rurkami. No i działa doskonale. Gdybyś potrzebował, to służę tajnymi! materiałami Philipsa, niestety w języku Niderlandów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzięki, to mi wiele rozjaśnia. Mam jeszcze jedno pytanie. Na drugim zdjęciu widać jeden koniec linki zaczepiony przez sprężynkę do haczyka na kole kondensatora. Gdzie jest zaczepiony drugi koniec linki? Na zdjęciu nie widzę, aby był przywiązany do tego samego haczyka, a innych tam już nie ma. Czy to tylko na zdjęciu nie widać?
-
- 1250...1874 posty
No właśnie patrzę i nie widzę już tej linki pod sprężynką, choć tam musi być ona przywiązana, bo jeśli nie, to pozostałyby śruby przytwierdzające koło do osi kondensatora, a to by była prowizorka.
A poza tym, w ładnym stanie jest ten egzemplarz. Mój został przerobiony na zasilanie sieciowe, poza tym kondensator elektrolityczny dostał na dole kilka dziurek i wydalił swoją zawartość, niszcząc dość dużą powierzchnię chassis, również pod spodem
Przydałyby mi się jeszcze zdjęcia transformatora głośnikowego (u mnie go brak) i duże wyraźne zdjęcie spodu chassis.
A poza tym, w ładnym stanie jest ten egzemplarz. Mój został przerobiony na zasilanie sieciowe, poza tym kondensator elektrolityczny dostał na dole kilka dziurek i wydalił swoją zawartość, niszcząc dość dużą powierzchnię chassis, również pod spodem

Ostatnio zmieniony śr, 15 sierpnia 2007, 11:00 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 1250...1874 posty
-
- 250...374 postów
Jest właśnie tak, że jedna sprężynka naciąga oba końce linki.Niestety bez demontażu nie da się zrobić lepszego zdjęcia. Dołączam fotkę trafa głośnikowego z mojego egzemplarza. Spód zrobię jeszcze dziś, ale później, bo wybieram się właśnie z synem na wyścigi samolotu ze ślizgaczem i bolidem F1. Jeśli wrócę żywy zrobię fotkę tego spodu.
-
- moderator
Re: Philips 4-39B,napęd skali
I bardzo dobrze wygląda. Oba końce linki są zamontowane do jednej sprężynki. Zdjęcie pod chassis mogę zrobic jak wrócę z pracy do domu.Czujnik pisze:W moim egzemplarzu tak to wygląda. Nic nie wskazuje na jakieś przeróbki, ani by linka nie była oryginalna. Ma zakończenia zaciskane aluminiowymi rurkami. No i działa doskonale. Gdybyś potrzebował, to służę tajnymi! materiałami Philipsa, niestety w języku Niderlandów.
A wie ktoś może jak wyglądały gałki z Korony 69B? Chassis to samo, ale gałki i skrzynka trochę inne.
A co to za tajne materiały? Masz na myśli serwisówki z http://www.radiotechniek.nl , na które wygodnie się wchodzi poprzez http://www.datastress.com/~mario/radio/philipsindex.php? ?Czujnik pisze:Gdybyś potrzebował, to służę tajnymi! materiałami Philipsa, niestety w języku Niderlandów.
Już założyłem i działa bardzo dobrze.Czujnik pisze:Jest właśnie tak, że jedna sprężynka naciąga oba końce linki.Niestety bez demontażu nie da się zrobić lepszego zdjęcia.
Dzięki. Na razie będę musiał podstawić to co mam - transformator głośnikowy od Philipsa 456A. Będzie dość duże niedopasowanie, choć na razie nie ma mowy o jakimkolwiek dopasowaniu czy też niedopasowaniu, bo nie mam KL4Czujnik pisze: Dołączam fotkę trafa głośnikowego z mojego egzemplarza.

Nie ma problemu, aż tak bardzo się nie pali.Czujnik pisze: Spód zrobię jeszcze dziś, ale później, bo wybieram się właśnie z synem na wyścigi samolotu ze ślizgaczem i bolidem F1. Jeśli wrócę żywy zrobię fotkę tego spodu.
A zrób, zrób, im więcej zdjęć, tym lepiejtszczesn pisze: Zdjęcie pod chassis mogę zrobic jak wrócę z pracy do domu.

tszczesn pisze: A wie ktoś może jak wyglądały gałki z Korony 69B? Chassis to samo, ale gałki i skrzynka trochę inne.
Pojęcia nie mam, ale trochę poszperałem : http://langaitis.zenonas-old.radios.fot ... 56400.html
Na ulotce Korony 69B gałki są jednak inne, z białymi obwódkami. Podobne miał Philips 629B, ale chyba nieco większe.
Natomiast jeśli chodzi o gałki od 4-39B to przeklinałem je cały dzień. Śruby są wkręcane bezpośrednio w nagwintowany bakelit. Wszystko to się tak zapiekło, że jednej gałki za cholerę nie mogłem zdjąć. Nie pomagały żadne środki chemiczne, spiłowałem dokładnie kilka wkrętaków, aby jak najlepiej dopasować się do tej śrubki. We wszystkich ukręciła się końcówka, a śruba ani drgnęła. Pech polegał też na tym, że ta gałka wypadła akurat na osi od strojenia, napędu skali nie było, a dodatkowo wszystko od środków penetrujących tak się nasmarowało, że owa oś z tą gałką kręciła się jak na łożyskach, co w parze z potrzebną dużą siłą i dopasowanymi ostrymi wkrętakami jest dość niebezpieczne. Ostatecznie gałkę zdjąłem bez ruszania tej śruby - zablokowałem oś chwytając ją narzędziem do zdejmowania izolacji z kabli (jest odpowiednio płaskie) i wtedy udało się zdjąć gałkę. Śruba nadal jest nie do ruszenia.
-
- 250...374 postów
Ja naprawdę nie mam łatwego dostępu do swoich zasobów. Niekiedy to trwa i jest denerwujące, fakt, ale zawsze w końcu dotrę. Na razie zdjęcie spodu mojego bateryjnego Philipsa 4-39b. Czy wystarczy? Dokąd go nie włożyłem do skrzynki mogę jeszcze porobić jakieś fotki.
To na pewno są serwisówki. ja mam płytę CD. Na podany link nigdy nie zaglądalem, bo o nim nie wiedziałem.
To na pewno są serwisówki. ja mam płytę CD. Na podany link nigdy nie zaglądalem, bo o nim nie wiedziałem.
Powinno wystarczyć. Ewentualnie mógłbyś jeszcze zrobić dokładne fotki potencjometru regulacji barwy i głośności (u mnie są nieoryginalne). Jak widzę, Twój model ma suchy kondensator elektrolityczny 4uF ("anodowy"). U mnie jest typu mokrego, nakrętkowy "na chassis", 16uF/450V.Czujnik pisze: Na razie zdjęcie spodu mojego bateryjnego Philipsa 4-39b. Czy wystarczy? Dokąd go nie włożyłem do skrzynki mogę jeszcze porobić jakieś fotki.
To świetna strona, jest tam bardzo dużo serwisówek i to nie tylko Philipsa. Trzeba się zarejestrować, ale rejestracja jest darmowa.Czujnik pisze: Na podany link nigdy nie zaglądalem, bo o nim nie wiedziałem.
-
- 250...374 postów
Tam są typowe potencjometry Philipsa, jeden z wyłącznikiem na wierzchu. Bez rozbiórki radia nie potrafię zrobić sensownej fotografii żadnego z nich.
Co do gałeczek do Korony 69B, to czy aby nie były takie jak na załączniku?
Te akurat są z Philipsa 629B, niestety marne zdjęcie, ale zawsze.
-
- moderator
Nie wiem - moja Korona nie ma ich w ogóle i nie wiem czego szukać.Czujnik pisze:Tam są typowe potencjometry Philipsa, jeden z wyłącznikiem na wierzchu. Bez rozbiórki radia nie potrafię zrobić sensownej fotografii żadnego z nich.