Oscyloskop C1-77
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Oscyloskop C1-77
Witam! Kupiłem oscyloskop taki jak w temacie, jednak bez kabla zasilającego. A z tego co widzę, jest to nietypowy (dla mnie - nigdy się z takim nie spotkałem) kabel. Gniazdo wygląda tak jak w załączniku, na pewno ktoś rozpozna... ;-) Cyfrówkę akurat pożyczyłem, nie mam jak zrobić orginalnej fotki, ale wygląda to właśnie tak - cztery bolce, w nagwintowanym "okręgu".
Gdzie można kupić taki kabel, a może ktoś ma takowy na zbyciu?
Pozdr.
Gdzie można kupić taki kabel, a może ktoś ma takowy na zbyciu?
Pozdr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Oscyloskop C1-77
Wygląda jak radzieckie wojskowe złącza SzR - maja takowe wtyki i gniazda na Wolumenie, w nairozmaitszych wejściach. Bardzo solidne, słonia mozna powiesić. Wiesz tylko co na której nodze jest?petersz pisze:Witam! Kupiłem oscyloskop taki jak w temacie, jednak bez kabla zasilającego. A z tego co widzę, jest to nietypowy (dla mnie - nigdy się z takim nie spotkałem) kabel. Gniazdo wygląda tak jak w załączniku, na pewno ktoś rozpozna... ;-) Cyfrówkę akurat pożyczyłem, nie mam jak zrobić orginalnej fotki, ale wygląda to właśnie tak - cztery bolce, w nagwintowanym "okręgu".
-
- 250...374 postów
-
- 500...624 posty
Jest to miniaturowe złącze typu 2RM. Produkowane są przez firmę:
http://www.kontakt-simon.com.pl/index.php?
http://www.kontakt-simon.com.pl/index.php?
Ostatnio zmieniony pt, 10 sierpnia 2007, 07:19 przez darczar, łącznie zmieniany 2 razy.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 125...249 postów
Takich złącz podobnych do twojego jest wiele typów np. SzR, 2RM, Wsz, Psz. Stosowane są głównie w wojsku i lotnictwie. Produkowano je w odmianach z różną ilością bolców. Tutaj jest zdjęcie czterobolcowej wtyczki SzR http://www.allegro.pl/item202770452_zes ... d_szr.html
Niżej są zdjęcia czternastobolcowego gniazda typu WSz
Niżej są zdjęcia czternastobolcowego gniazda typu WSz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Tak szukam, szukam - i nigdzie nie ma kabli sieciowych z takim wtykiem. Jak zwykle ruscy muszą wymyślić coś bardzo użytecznego w różnych sytuacjach... Może to i dobre gniazdo, ale byłoby jeszcze lepiej, gdyby dało się zdobyć doń przewód sieciowy. Nawet nie wiem, który bolec do czego jest...
Pozdr.
P.S.
Jakby ktoś dysponował garścią informacji na temat tego oscyloskopu - chętnie przeczytam.
Pozdr.
P.S.
Jakby ktoś dysponował garścią informacji na temat tego oscyloskopu - chętnie przeczytam.
-
- 500...624 posty
-
- 3125...6249 postów
-
- 500...624 posty
-
- 250...374 postów
A gdzie pownienem przypiąć uziemienie? Czy nie trzeba? Kompletnie nie orientuję się w technice oscyloskopowej... ;-)
Chyba też dolutuję od tyłu jakiś kabel, tylko zastanawiam się, jak to cholerstwo rozkręcić... I żeby nic nie popsuć :)
Pozdr.
P.S.
Chyba też dolutuję od tyłu jakiś kabel, tylko zastanawiam się, jak to cholerstwo rozkręcić... I żeby nic nie popsuć :)
Pozdr.
P.S.
No niestety, mam tylko 19", 17-stki niestety nie... :)Bardzo bym prosił o taki... Może ktoś ma niepotrzebny, do wyrzucenia?
-
- 500...624 posty
-
- 250...374 postów
Witam! Kupiłem w elektronicznym podobny wtyk. Oczywiście bez przeróbek nie dało rady, ale wystarczyło trochę podpiłować plasticzek, wygiąć blaszki stykowe i... już :). Oscyloskop odpalił, co mnie bardzo cieszy, zaś przy odpowiednim ustawieniu gałek uzyskałem prostą, wyraźną linię... Więc chyba OK. Teraz czas kupić jakąś sondę/sondy i nauczyć się obsługiwać ustrojstwo - nie mam pojęcia do czego służy większość potencjometrów i przełączniczków... ;-)
Pozdr.
Pozdr.
-
- 1250...1874 posty
-
- 250...374 postów
Niestety, jak pisałem w pierwszym poście, cyfrówkę pożyczyłem, ale jak ją odzyskam oczywiście zrobię fotkę. Dzięki za chęć pomocy.
Niemniej jednak jestem trochę wkurzony, bo dziś nic na lampie się nie wyświetla (żadnej poświaty, nic), po włączeniu zasilania działa jedynie podświetlanie skali. Nie świeci się również dioda na panelu przednim przy włączniku zasilania (CETb) - a wiem, że jakoś się świeciła, po paru chwilach. Użądzenie lekko piszczy, zaś z tyłu lampy czuć lekką strugę ciepłego powietrza. Kręcenie gałkami na wszystkie sposoby również nic nie daje... Ma ktoś pomysł?
Pozdr.
Niemniej jednak jestem trochę wkurzony, bo dziś nic na lampie się nie wyświetla (żadnej poświaty, nic), po włączeniu zasilania działa jedynie podświetlanie skali. Nie świeci się również dioda na panelu przednim przy włączniku zasilania (CETb) - a wiem, że jakoś się świeciła, po paru chwilach. Użądzenie lekko piszczy, zaś z tyłu lampy czuć lekką strugę ciepłego powietrza. Kręcenie gałkami na wszystkie sposoby również nic nie daje... Ma ktoś pomysł?
Pozdr.