Transformator / zasilacz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Transformator / zasilacz
Witam!!
Mam pytanie odnośnie wyprowadzeń w transformatorze sieciowym , który obecnie posiadam. Czy wyprowadzenia od strony uzwojenia wtórnego są do wyboru tzn. albo 250 albo 300 albo 350?? Czy jest to transformator wielosekcyjny?? Moim zdaniem jest to tylko kwestia wyboru napięcia ponieważ jest tylko jedno 0 dla trzech odczepów ale wołałbym się upewnić dlatego też pytam!!
Druga sprawa, to jak zmierzyć najprościej parametry wyjściowe (głównie chodzi o prąd)??
Pozdrawiam
Piotr
Mam pytanie odnośnie wyprowadzeń w transformatorze sieciowym , który obecnie posiadam. Czy wyprowadzenia od strony uzwojenia wtórnego są do wyboru tzn. albo 250 albo 300 albo 350?? Czy jest to transformator wielosekcyjny?? Moim zdaniem jest to tylko kwestia wyboru napięcia ponieważ jest tylko jedno 0 dla trzech odczepów ale wołałbym się upewnić dlatego też pytam!!
Druga sprawa, to jak zmierzyć najprościej parametry wyjściowe (głównie chodzi o prąd)??
Pozdrawiam
Piotr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Re: Transformator / zasilacz
Wygląda na to że jest tak jak piszesz, ale tak długo jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Trudno coś powiedzieć an odległośćNaked_Raygun pisze: Mam pytanie odnośnie wyprowadzeń w transformatorze sieciowym , który obecnie posiadam. Czy wyprowadzenia od strony uzwojenia wtórnego są do wyboru tzn. albo 250 albo 300 albo 350??

Ma trzy różne uzwojenia, tak na pierwszy rzut okaNaked_Raygun pisze: Czy jest to transformator wielosekcyjny??

Naked_Raygun pisze: Druga sprawa, to jak zmierzyć najprościej parametry wyjściowe (głównie chodzi o prąd)??
Prosto się nie da. Możesz zobaczyć jaka jest średnica drutu?
Pozdrawiam,
Kacper
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
Witam.
Również można zmierzyć przekrój środkowej kolumny rdzenia i na tej podstawie określić moc transformatora ( z tablic lub wzoru).Mając moc , łatwo przejść do maksymalnego natężenia prądu jakie można pobierać z uzwojenia wtórnego przy danym napięciu.
Oczywiście będzie to obarczone pewnym błędem, bo nie znamy parametrów magnetycznych rdzenia i przyjętej gęstości prądu w uzwojeniach.
Jeszcze jedna uwaga.Zmierzone napięcia wtórne bez obciążenia powinny być większe od opisanych na trafo.Przy obciążaniu transformatora napięcia będą spadać do wartości nominalnej i przy tym napięciach będą to wartości prądów która Cię interesuje. Dla jasności sprawy zaznaczam ,że należy obciążyc tr. na wszystkich uzwojeniach (wtórnych).
Również można zmierzyć przekrój środkowej kolumny rdzenia i na tej podstawie określić moc transformatora ( z tablic lub wzoru).Mając moc , łatwo przejść do maksymalnego natężenia prądu jakie można pobierać z uzwojenia wtórnego przy danym napięciu.
Oczywiście będzie to obarczone pewnym błędem, bo nie znamy parametrów magnetycznych rdzenia i przyjętej gęstości prądu w uzwojeniach.
Jeszcze jedna uwaga.Zmierzone napięcia wtórne bez obciążenia powinny być większe od opisanych na trafo.Przy obciążaniu transformatora napięcia będą spadać do wartości nominalnej i przy tym napięciach będą to wartości prądów która Cię interesuje. Dla jasności sprawy zaznaczam ,że należy obciążyc tr. na wszystkich uzwojeniach (wtórnych).
Lech S.
-
- 100...124 posty
Tylko jak to sprawdzić?? Wystarczy podpiąć trafo do sieci (bez obciążenia) i zmierzyć np. dwoma miernikami czy w danym momencie jest na obydwu odczepach napięcie?? Przy podłączeniu do jedngo zera?? Wczoraj próbowałem cóś takiego zrobić ale wolę nie pisać jakie były tego skutki...KaKa pisze: Wygląda na to że jest tak jak piszesz, ale tak długo jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Trudno coś powiedzieć an odległość![]()

Postaram się dzisiaj zmierzyć średnicę drutu i środkowej kolumny rdzenia (o ile będzie normalny dostęp, tak aby nie rozbierać całego transformatora, bo swoje lata ma i szkoda byłoby aby cóś się uszkodziło) i jutro napiszę, ponieważ z internetu korzystam póki co z doskoku w pracy.KaKa pisze:Prosto się nie da. Możesz zobaczyć jaka jest średnica drutu?
Dzięki wielkie za pomoc
Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Polecam podpinać przez bezpiecznik. Tak w razie jak by co. Osobiście mam dosyć daleko z warsztaciku na strychNaked_Raygun pisze:Tylko jak to sprawdzić?? Wystarczy podpiąć trafo do sieci (bez obciążenia) i zmierzyć np. dwoma miernikami czy w danym momencie jest na obydwu odczepach napięcie?? Przy podłączeniu do jedngo zera?? Wczoraj próbowałem cóś takiego zrobić ale wolę nie pisać jakie były tego skutki...KaKa pisze: Wygląda na to że jest tak jak piszesz, ale tak długo jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Trudno coś powiedzieć an odległość![]()
Tak wogóle to czy można podpiąć kabel sieciowy bezpośrednio do drutów dochodzących do odczepów na pierwotnym??

A co do mierzenia to jest na to bardzo prosty sposób. Jeden miernik, jedna sonda do zera, a druga do odczepów. Jedziesz po kolei i patrzysz na odczyt. Powinien się zmieniać zgodnie napisami na trafie.
Aha, co rozumiesz pod pojęciem "zero"?
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 100...124 posty
Witam,
zero?? Zero to zero, czy się mylę??
Tak jak na zdjęciu - zero na wtórnym.
Średnica drutu - prawie, że na oko bo niestety nie znalazłem suwmiarki (dzisiaj pożyczę od ojca to będzie dokładniej
).
Pierwotne: 0,9 -1mm
Wtórne: 0,4 - 0,5mm, z tym że do odczepów 250 i 300 dochodzą po dwa druty, 6,3v - 3mm
Środkowa kolumna rdzenia - niestety nie udało mi się dobrać do wnętrza transformatora.
Zakładając że środek kształtki ma taki sam rozmiar co górne i dolne skrzydło, wtedy wymiary kolumny wyglądają następująco:
5,6cm x 1,9cm x 7,8cm
Czy jest to właściwe?? Nie wiem...
zero?? Zero to zero, czy się mylę??

Średnica drutu - prawie, że na oko bo niestety nie znalazłem suwmiarki (dzisiaj pożyczę od ojca to będzie dokładniej

Pierwotne: 0,9 -1mm
Wtórne: 0,4 - 0,5mm, z tym że do odczepów 250 i 300 dochodzą po dwa druty, 6,3v - 3mm
Środkowa kolumna rdzenia - niestety nie udało mi się dobrać do wnętrza transformatora.
Zakładając że środek kształtki ma taki sam rozmiar co górne i dolne skrzydło, wtedy wymiary kolumny wyglądają następująco:
5,6cm x 1,9cm x 7,8cm
Czy jest to właściwe?? Nie wiem...
-
- 1875...2499 postów
Zero to zero, ale gdzie je podpinasz?Naked_Raygun pisze:Witam,
zero?? Zero to zero, czy się mylę??Tak jak na zdjęciu - zero na wtórnym.
Czekam(y) z niecierpliwością na dokładne pomiaryNaked_Raygun pisze:Średnica drutu - prawie, że na oko bo niestety nie znalazłem suwmiarki (dzisiaj pożyczę od ojca to będzie dokładniej).
Na razie sie zgada. Tak na okoNaked_Raygun pisze:Pierwotne: 0,9 -1mm

Podaje się pole przekroju kolumny środkowej, które oznacza się je przez Qfe gdzie fe to indeks dolny.Naked_Raygun pisze:Środkowa kolumna rdzenia - niestety nie udało mi się dobrać do wnętrza transformatora.
5,6cm x 1,9cm x 7,8cm
Zależnie od kształtki z jakiej jest wykonane trafo można do tego dojść różnymi drogami.
Dla kształtek EI mierzysz grubość pakietu (oznaczmy ją przez Y) oraz szerokość pakietu (oznaczmy to przez X). Dalej liczysz Y*1/3X=Qfe.
Te 1/3 bierze się z tego że w kształtkach E kolumna środkowa stanowi dokładnie 1/3 całej szerokości.
Zadania na jutro
-wylicz Qfe
-zmierz dokładnie średnice drutu
Pozdrawiam,
Kacper
PS. Czy ktoś wie jak się wstawia indeksy dolne? Korzystam z Mozilli 5.0
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 500...624 posty
-
- 100...124 posty
Witam,
Niestety nie miałem wczoraj dostępu do netu.
Średnica drutu (Dokładna)
Pierwotne: 0,8mm
Wtórne: 0,55 mm, z tym że do odczepów 250 i 300 dochodzą po dwa druty, 6,3v - 2,9mm
Zero na wtórnym podłączam do "COM" w mierniku a na pierwotnym do niebieskiego kabelka w sieciówce
Co mam rozumieć przez grubość i szerokość pakietu albo inaczej, co w tym wypadku jest pakietem??
Nie będę mógł prawdopodobnie odpisać przez dwa tygodnie ponieważ jadę dzisiaj na urlop ale byłbym bardzo wdzięczny za pozostawienie odpowiedzi.
Jak wrócę to poobliczam wszystko.
Pozdrawiam
Piotr
Niestety nie miałem wczoraj dostępu do netu.
Średnica drutu (Dokładna)
Pierwotne: 0,8mm
Wtórne: 0,55 mm, z tym że do odczepów 250 i 300 dochodzą po dwa druty, 6,3v - 2,9mm
Zero na wtórnym podłączam do "COM" w mierniku a na pierwotnym do niebieskiego kabelka w sieciówce

Co mam rozumieć przez grubość i szerokość pakietu albo inaczej, co w tym wypadku jest pakietem??
Nie będę mógł prawdopodobnie odpisać przez dwa tygodnie ponieważ jadę dzisiaj na urlop ale byłbym bardzo wdzięczny za pozostawienie odpowiedzi.
Jak wrócę to poobliczam wszystko.
Pozdrawiam
Piotr
-
- 100...124 posty
-
- 100...124 posty
Ok, wiem jaki jeste wzór na moc ale za bardzo nie wiem jak obliczyć moc na każdym uzwojeniu wtórnym nie znając prądu na poszczególnych uzwojeniach. Moc uzwojenia pierwotnego wynosi 607,12W, moc po stronie wtórnej powinna wynosić 868,18W (no chyba, że coś pokręciłem po drodze).
Wychodzi takie ładne równanie:
Pw=P1+P2+P3+P4
868,18= 350*I1 + 300*I2 + 250*I3 + 6,3*I4
Może coś źle pojmuję?[/img]
Wychodzi takie ładne równanie:
Pw=P1+P2+P3+P4
868,18= 350*I1 + 300*I2 + 250*I3 + 6,3*I4
Może coś źle pojmuję?[/img]
-
- 9375...12499 postów
-
- 100...124 posty