Szmaragd 902 - brak obrazu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ale szefie, moment:
jeśli przyjąć katodę za 0 to masz wówczas:
S1 minus 40V
S2 plus 30V
S3+S5 minus 15V
Wygląda mi, że masz za mało na S2. Może być także zatkana S1. Zewrzyj ją z katodą i sprawdź, czy p[ojawi się siatka obrazowa (wątpliwe ze względu na mały potencjał S2). Tak więc ja bym popatrzył skąd jest uzyskiwane napięcie S2.
jeśli przyjąć katodę za 0 to masz wówczas:
S1 minus 40V
S2 plus 30V
S3+S5 minus 15V
Wygląda mi, że masz za mało na S2. Może być także zatkana S1. Zewrzyj ją z katodą i sprawdź, czy p[ojawi się siatka obrazowa (wątpliwe ze względu na mały potencjał S2). Tak więc ja bym popatrzył skąd jest uzyskiwane napięcie S2.
-
- 6250...9374 posty
-
- 6250...9374 posty
-
- 6250...9374 posty
Panowie już jestem blisko!!! Wymieniłem potencjometr od kontrastu (okazało sie że było urwane wyprowadzenie środkowe potencjometru, trzymało się na lakierze) i jest coś na ekranie w postaci poziomej linii ale dopiero gdy zamieszałem pułapką jonową!! Nie ma w takim razie odchylania pionowego. Wymienię jeszcze kond. papierowe przy trafie pionu, może one coś psują.
Aż nie mogę uwierzyć że pojawił sie jakiś obraz
Radzicie coś?
Pozdrawiam serdecznie, Marcin
Aż nie mogę uwierzyć że pojawił sie jakiś obraz

Radzicie coś?
Pozdrawiam serdecznie, Marcin

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Zmierzyłem napięcia na PCL82 (ona odpowiada za pion) i wygląda to następująco:
1 (St)- -8V
2 (Kp, S3, E)- 27V
3 (S1)- 0V
6 (Ap)- 258V
7 (S2)- 283V
8 (Kt)- 0V
9 (At)- 50V
Najbardziej niepokoją mnie napięcia na anodzie triody bo to tylko 50V i na S1 pentody (0V)...
Sprawdzałem też oscyloskopem generator i są przebiegi jednak nie przypominały mi one przebiegów ze schematu, niemniej jednak generator jakoś pracuje choć pewnie niepoprawnie.
Potencjometr sprawdzałem, był brudny, psiknąłem kontaktem i już jest dobry.
1 (St)- -8V
2 (Kp, S3, E)- 27V
3 (S1)- 0V
6 (Ap)- 258V
7 (S2)- 283V
8 (Kt)- 0V
9 (At)- 50V
Najbardziej niepokoją mnie napięcia na anodzie triody bo to tylko 50V i na S1 pentody (0V)...
Sprawdzałem też oscyloskopem generator i są przebiegi jednak nie przypominały mi one przebiegów ze schematu, niemniej jednak generator jakoś pracuje choć pewnie niepoprawnie.
Potencjometr sprawdzałem, był brudny, psiknąłem kontaktem i już jest dobry.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
-
- 6250...9374 posty
Panowie już mam "obraz" na całym kineskopie (okazało się że jakiś ktoś przede mną nie dolutował jednego kondensatora w obwodzie PCL82) ale obraz skacze i nie da się go ujarzmić
. Obraz również jest ciemny i rozjaśnić go nie mogę. Podmieniałem lapy PL36, PY81 na PY88 oraz PCF82 i jest to samo. Ponadto OTV nie chce mi odebrać żadnej konkretnej stacji TV (choćby TVP1 lub TVP2).
Ale już coś widać na całym ekranie
Zrobiłem pomiary na kineskopie i:
K- zero
S1- od -20V do -228V reg. jasnością
S2- 139V
S3+5- od -10V do -17V.
Jest również napięcie na 13 nóżce trafa linii i wynosi 800V z groszem.
Podejrzewam uszkodzenia w separatorze ale nie wiem, nie jestem specem...
Już jesteśmy tak blisko Panowie!

Ale już coś widać na całym ekranie

Zrobiłem pomiary na kineskopie i:
K- zero
S1- od -20V do -228V reg. jasnością
S2- 139V
S3+5- od -10V do -17V.
Jest również napięcie na 13 nóżce trafa linii i wynosi 800V z groszem.
Podejrzewam uszkodzenia w separatorze ale nie wiem, nie jestem specem...
Już jesteśmy tak blisko Panowie!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Obraz ma prawo być ciemny. Po pierwsze, możliwe, że napięcie siatki drugiej jest jednak zbyt małe. Warto sprawdzić elementy C92, P14 i R143.
Jeśli na nóżce 13 transformatora linii jest około 800V to tyle samo musi być na jednej z końcówek R143. R143 z P14 tworzy dzielnik. W przybliżeniu na drugim końcu tego rezystora powinno być około 500-600V (mierząc wzgledem masy!). Tyle samo powinno być i na siatce drugiej kineskopu.
Nie podobają mi się także granice zmiany napięć siatki pierwszej. Ciemno może być dlatego, że masz co najmniej minus 20V na siatce, a to już nie odpowiada pełnej jaskrawości. Sprawdź C133, R113, R115, P8 i R114. P8 powinien mieć około 250k- na schemacie jest ewidentny błąd.
Ważne też jest optymalne ustawienie pułapki jonowej. Przy nawet lekko niewłaściwym jej położeniu obraz staje się ciemniejszy. Pułapkę należy ustawić na maksymalną jaskrawość i równomierność świecenia całego ekranu.
Dobrze by było mieć generator kraty (np przyrząd K932), by móc stwierdzić, czy telewizor nie odbiera, bo jest problem z p.cz, głowicą lud detektorem czy też w twoim rejonie żadna stacja nie nadaje w kanałach 1-12. Częściowo o dobroci p.cz i głowicy (oraz toru fonii) można się przekonać po odbiorze na niektórych kanałach fonii stacji radiowych.
Skakanie obrazu może być powodowane złym ustawieniem częstotliwości ramki, może też być naturalnym objawem podczas braku odbioru stacji.
Jeśli na nóżce 13 transformatora linii jest około 800V to tyle samo musi być na jednej z końcówek R143. R143 z P14 tworzy dzielnik. W przybliżeniu na drugim końcu tego rezystora powinno być około 500-600V (mierząc wzgledem masy!). Tyle samo powinno być i na siatce drugiej kineskopu.
Nie podobają mi się także granice zmiany napięć siatki pierwszej. Ciemno może być dlatego, że masz co najmniej minus 20V na siatce, a to już nie odpowiada pełnej jaskrawości. Sprawdź C133, R113, R115, P8 i R114. P8 powinien mieć około 250k- na schemacie jest ewidentny błąd.
Ważne też jest optymalne ustawienie pułapki jonowej. Przy nawet lekko niewłaściwym jej położeniu obraz staje się ciemniejszy. Pułapkę należy ustawić na maksymalną jaskrawość i równomierność świecenia całego ekranu.
Dobrze by było mieć generator kraty (np przyrząd K932), by móc stwierdzić, czy telewizor nie odbiera, bo jest problem z p.cz, głowicą lud detektorem czy też w twoim rejonie żadna stacja nie nadaje w kanałach 1-12. Częściowo o dobroci p.cz i głowicy (oraz toru fonii) można się przekonać po odbiorze na niektórych kanałach fonii stacji radiowych.
Skakanie obrazu może być powodowane złym ustawieniem częstotliwości ramki, może też być naturalnym objawem podczas braku odbioru stacji.
-
- 6250...9374 posty
Witam! Po wymianie PCF82 w głowicy złapałem program 1,2 i Katowice. Ale jak już pisałem obraz jest ciemny, sprawdzę elementy o których piszesz!
Ponadto nie ma fonii, coś szumi i to cicho ale nie dźwięku stacji. To jeszcze sprawdzę bo może jakiś kabel jest źle podlutowany.
Zauważyłem też że lampa PCL82 (ta od pionu) mruga na niebiesko zgodnie z częstotliwością przeskakiwania obrazu, poprostu generator nie pracuje prawidłowo. Podejrzewam że po wymianie lampy powinno być już OK ale niestety nie mam takowej
Synchro w poziomie działa bardzo dobrze, da się regulować.
Warto dodać że wymieniłem lampę PL36 bo po paru minutach znikał mi obraz i dioda WN przestawała się żarzyć. Po wymianie obraz już nie znika ale jest wąski
Da się to jednak znieść.
Sprawdzę to co mi napisałeś, może w końcu zadziała jak należy.
Dzięki za pomoc, widać że znasz się na rzeczy!!!
Ponadto nie ma fonii, coś szumi i to cicho ale nie dźwięku stacji. To jeszcze sprawdzę bo może jakiś kabel jest źle podlutowany.
Zauważyłem też że lampa PCL82 (ta od pionu) mruga na niebiesko zgodnie z częstotliwością przeskakiwania obrazu, poprostu generator nie pracuje prawidłowo. Podejrzewam że po wymianie lampy powinno być już OK ale niestety nie mam takowej

Warto dodać że wymieniłem lampę PL36 bo po paru minutach znikał mi obraz i dioda WN przestawała się żarzyć. Po wymianie obraz już nie znika ale jest wąski

Sprawdzę to co mi napisałeś, może w końcu zadziała jak należy.
Dzięki za pomoc, widać że znasz się na rzeczy!!!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Tak więc sprawdziłem wymienione przez Ciebie elementy i jeśli były podejrzane to wymieniłem i nadal ciemność. R143 jest w porządku, potencjometr wymieniłem już na samym początku bo był połamany, R113 wymieniłem, R115 dobry, C133 wymieniłem, R114 wymieniłem i potencjometr również jest OK bo wymieniałem go też. Wymieniłem też starego C92 i wciąż obraz jest ciemny. Zaczynam podejrzewać że kinol ma już słabą emisję choć mnie również te napięcia na S1 i S2 dają wiele do rzeczenia. Nie wiem już co jest, chyba zostawię to jak jest bo już tydzień nad nim siedzę. 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU