13P1S
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
13P1S
Nabyłem kilka lamp 13П1С i nie żaluję. Pracują przy napięciu znamionowym 26V, Pa=6W Sa=7mA/V. Co prawda moc wyjściowa niewielka ale zabawka fajna.
Ciekawostka, do żarzenia potrzeba prawie 10W. Czy to lampa z tzw ładunkiem przestrzennym?
Ciekawostka, do żarzenia potrzeba prawie 10W. Czy to lampa z tzw ładunkiem przestrzennym?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mietek
-
- moderator
Re: 13P1S
Wg. mojego katalogu - zwykła tetroda strumieniowa.sp5hbt pisze:Nabyłem kilka lamp 13П1С i nie żaluję. Pracują przy napięciu znamionowym 26V, Pa=6W Sa=7mA/V. Co prawda moc wyjściowa niewielka ale zabawka fajna.
-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów
Lampa 13P1S pracowała w stopniu wyjsciowym odbiornika radiostacji lotniczej RSI6. Odbiornik był zasilany napięciem 26V (zasilanie pokładowe samolotu) Wzmacniacz wyjściowy m. cz. w tym odbiorniku pracował w układzie przeciwsobnym na dwóch takich lampach. Jeśli potrzeba zamieszczę skan schematu.
Konstanty
Konstanty
-
- 375...499 postów
-
- 125...249 postów
Schemat RSI-6 jest na forum tutaj http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 3&start=30
-
- 375...499 postów
-
- 500...624 posty
-
- 375...499 postów
-
- 125...249 postów
Mam pytanie, czy w lampach radzieckich stosowano dwa systemy oznaczeń ? Ja spotkałem się w literaturze zarówno z opisem że brak ostatniej litery oznacza bańkę szklaną, jak i z opisem jaki podał kolega Darczar, czyli ostatnia litera "M" oznacza bańkę metalową (mietał) a ostatnia litera "S" bańkę szklaną (stiekło)OTLamp pisze:
Metalowe nie miały żadnej litery na końcu.
-
- moderator
Rosjanie co jakiś czas modyfikowali swoje systemy oznaczeń, ale wszystkie widziane do tej pory przeze mnie ruskie oktale z M na końcu miały bańkę szklaną, mniejszą od normalnej (np. 5Ц4М, 6Н8М). C oczywiście oznacza szklaną bańkę (dużą)Grzybek pisze: Mam pytanie, czy w lampach radzieckich stosowano dwa systemy oznaczeń ? Ja spotkałem się w literaturze zarówno z opisem że brak ostatniej litery oznacza bańkę szklaną, jak i z opisem jaki podał kolega Darczar, czyli ostatnia litera "M" oznacza bańkę metalową (mietał) a ostatnia litera "S" bańkę szklaną (stiekło)
Myślę, że może się udać, ta lampa jest w stanie dostarczyć kilkadziesiąt mA prądu szczytowego przy bardzo niskim napięciu na siatce drugiej, co daje szanse na niskie napięcie zasilania nawet przy połączeniu jej w triodę.MalKontent pisze:OTLamp, skoro tu już zawitałeś - co sądzisz o jakimś słuchawkowym OTLku z tych lampek?...![]()
Potwierdzam przedmówcętszczesn pisze:Rosjanie co jakiś czas modyfikowali swoje systemy oznaczeń, ale wszystkie widziane do tej pory przeze mnie ruskie oktale z M na końcu miały bańkę szklaną, mniejszą od normalnej (np. 5Ц4М, 6Н8М). C oczywiście oznacza szklaną bańkę (dużą)Grzybek pisze: Mam pytanie, czy w lampach radzieckich stosowano dwa systemy oznaczeń ? Ja spotkałem się w literaturze zarówno z opisem że brak ostatniej litery oznacza bańkę szklaną, jak i z opisem jaki podał kolega Darczar, czyli ostatnia litera "M" oznacza bańkę metalową (mietał) a ostatnia litera "S" bańkę szklaną (stiekło)
Metalowa bańka nie miała litery na końcu - proszę bardzo 6Ż8, 6K7 ..... Litera S oznaczała bańkę szklaną o standardowych rozmiarach, litera M oznaczała wersję o zmniejszonych wymiarach 2K2M.
Zważcie ze 2K2K ma nawet zmniejszoną średnice cokołu (przt zachowaniu rozstawu wyprowadzeń)