13P1S

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

13P1S

Post autor: sp5hbt »

Nabyłem kilka lamp 13П1С i nie żaluję. Pracują przy napięciu znamionowym 26V, Pa=6W Sa=7mA/V. Co prawda moc wyjściowa niewielka ale zabawka fajna.
Ciekawostka, do żarzenia potrzeba prawie 10W. Czy to lampa z tzw ładunkiem przestrzennym?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mietek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: 13P1S

Post autor: tszczesn »

sp5hbt pisze:Nabyłem kilka lamp 13П1С i nie żaluję. Pracują przy napięciu znamionowym 26V, Pa=6W Sa=7mA/V. Co prawda moc wyjściowa niewielka ale zabawka fajna.
Ciekawostka, do żarzenia potrzeba prawie 10W. Czy to lampa z tzw ładunkiem przestrzennym?
Wg. mojego katalogu - zwykła tetroda strumieniowa.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Hmm, mnie też skusiły te lampki.

To co, może jakiś słuchawkowiec OTL na tym, albo co?... Co się nam będą lampy marnować... ;)

Pzdr.
Staszek
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Lampa 13P1S pracowała w stopniu wyjsciowym odbiornika radiostacji lotniczej RSI6. Odbiornik był zasilany napięciem 26V (zasilanie pokładowe samolotu) Wzmacniacz wyjściowy m. cz. w tym odbiorniku pracował w układzie przeciwsobnym na dwóch takich lampach. Jeśli potrzeba zamieszczę skan schematu.
Konstanty
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Konstanty pisze:...Wzmacniacz wyjściowy m. cz. w tym odbiorniku pracował w układzie przeciwsobnym na dwóch takich lampach. Jeśli potrzeba zamieszczę skan schematu.
Konstanty
Poproszę, jeśli to nie kłopot :)

Pozdrawiam
Staszek
Grzybek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzybek »

Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

O, dzięki. Konstanty już kiedyś go umieścił.

Ale tam jest napisane 13P1M, a nie 13P1S :? ...
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: darczar »

te lampy różnią się jedynie obudową. Ta z "M" jest metalowa, a ta z "S" jest
szklana.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
OTLamp

Post autor: OTLamp »

darczar pisze:te lampy różnią się jedynie obudową. Ta z "M" jest metalowa, a ta z "S" jest
szklana.
A nie "miniaturowa" czyli o trochę mniejszych wymiarach? Mam 6F6M i 6F5M i są troszkę mniejsze, mają lekko gruszkowe bańki i niskie cokoły. Metalowe nie miały żadnej litery na końcu.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

OTLamp, skoro tu już zawitałeś - co sądzisz o jakimś słuchawkowym OTLku z tych lampek?... :)

Ja jestem jeszcze za cienki w uszach lampowo, żeby ocenić przydatność, let alone zaprojektować takowy...

Pozdrawiam
Staszek
Grzybek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzybek »

OTLamp pisze:
Metalowe nie miały żadnej litery na końcu.
Mam pytanie, czy w lampach radzieckich stosowano dwa systemy oznaczeń ? Ja spotkałem się w literaturze zarówno z opisem że brak ostatniej litery oznacza bańkę szklaną, jak i z opisem jaki podał kolega Darczar, czyli ostatnia litera "M" oznacza bańkę metalową (mietał) a ostatnia litera "S" bańkę szklaną (stiekło)
OTLamp

Nigdy nie widziałem żadnej radzieckiej lampy metalowej z M na końcu, za to szklanych co najmniej kilkanaście.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Grzybek pisze: Mam pytanie, czy w lampach radzieckich stosowano dwa systemy oznaczeń ? Ja spotkałem się w literaturze zarówno z opisem że brak ostatniej litery oznacza bańkę szklaną, jak i z opisem jaki podał kolega Darczar, czyli ostatnia litera "M" oznacza bańkę metalową (mietał) a ostatnia litera "S" bańkę szklaną (stiekło)
Rosjanie co jakiś czas modyfikowali swoje systemy oznaczeń, ale wszystkie widziane do tej pory przeze mnie ruskie oktale z M na końcu miały bańkę szklaną, mniejszą od normalnej (np. 5Ц4М, 6Н8М). C oczywiście oznacza szklaną bańkę (dużą)
OTLamp

MalKontent pisze:OTLamp, skoro tu już zawitałeś - co sądzisz o jakimś słuchawkowym OTLku z tych lampek?... :)
Myślę, że może się udać, ta lampa jest w stanie dostarczyć kilkadziesiąt mA prądu szczytowego przy bardzo niskim napięciu na siatce drugiej, co daje szanse na niskie napięcie zasilania nawet przy połączeniu jej w triodę.
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze:
Grzybek pisze: Mam pytanie, czy w lampach radzieckich stosowano dwa systemy oznaczeń ? Ja spotkałem się w literaturze zarówno z opisem że brak ostatniej litery oznacza bańkę szklaną, jak i z opisem jaki podał kolega Darczar, czyli ostatnia litera "M" oznacza bańkę metalową (mietał) a ostatnia litera "S" bańkę szklaną (stiekło)
Rosjanie co jakiś czas modyfikowali swoje systemy oznaczeń, ale wszystkie widziane do tej pory przeze mnie ruskie oktale z M na końcu miały bańkę szklaną, mniejszą od normalnej (np. 5Ц4М, 6Н8М). C oczywiście oznacza szklaną bańkę (dużą)
Potwierdzam przedmówcę

Metalowa bańka nie miała litery na końcu - proszę bardzo 6Ż8, 6K7 ..... Litera S oznaczała bańkę szklaną o standardowych rozmiarach, litera M oznaczała wersję o zmniejszonych wymiarach 2K2M.

Zważcie ze 2K2K ma nawet zmniejszoną średnice cokołu (przt zachowaniu rozstawu wyprowadzeń)