Naprawa radia Syrena

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Naprawa radia Syrena

Post autor: Airnox »

Witam! Mam do naprawy radio syrena. Radio na poczatku wogole nie dzialalo, bo byl bardzo luzny potencjometr od sily glosu i pourywaly sie przewody. Dolutowalem, radio ruszylo ale nie odbiera wogole stacji mimo dolaczonych prowizorycznych anten (byle przewody). Badajac taki ''modul'' z cewkami zauwazylem iz jedna nie ma przejscia ani nie wykazuje oznak ''zycia'' na omomierzu. Czy uszkodzone cewki mozna zastapic sprawnymi z radia Rondo? Uszkodzona cewka wyglada na idealna i sprawna... Wejscie gramofonowe jest sprawne. Ponadto zamiast oryginalnego oczka EM4 zalozone jest EM11 i to ruszajace sie przy cokole... Czy syreny byly z oczkami EM11?

Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

. Czy syreny byly z oczkami EM11?
Owszem były, sam mam taką. Cewki z Ronda prawdopodobnie będą pasować, ale właściwie to nie wiem którą z cewek masz uszkodzoną. Jeśli to jedna z obwodów wejściowych lub heterodyny to nie powinien działać tylko jeden zakres (np. fale długie) a inne powinny chodzić. Chyba że masz przerwaną cewkę od p.cz. ale to raczej rzadki przypadek, bo umieszczone są one w aluminiowych kubkach. Najlepiej pokaż na fotce która to cewka.

Pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Syreny z EM11 :shock: ? I ta EM11 jest tam polskiej produkcji :?:
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie wiem czy polska, bo moja ma starte napisy. Na tylnej ściance pisze niby EM4 ale uchwyt na lampę wydaje się być oryginalny.
OTLamp

gachu13 pisze:Nie wiem czy polska, bo moja ma starte napisy. Na tylnej ściance pisze niby EM4 ale uchwyt na lampę wydaje się być oryginalny.
Eee, to pewnie przeróbka.

A kto tam pisze na tej tylnej ściance :wink:
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Jutro zrobie fote tej cewki. U mnie EM11 jest made by Tesla ;) Co do zakresow to zaden nie dziala, krecenie galka nic nie daje jakkolwiek by sie ustawilo (pomijam ustawienie ''gramofon''). Cewka ta uszkodzona umieszczona jest na takiej blaszce aluminiowej (jesli TS jest po lewej stronie to ten caly ''modul'' jest w prawym gornym rogu chassis (patrzac z gory)). Sama czesc to z prawego gornego rogu podwojna cewka w ktorej uszkodzone jest ta najbardziej na wierzchu. Czy oczko powinno dzialac na zakresie ''gramofon'' czy nie? bo tak nie bardzo dziala a z tego co mierzylem anodowe nie dochodzi, na 'wejsciu' kubka jest a dalej sie gubi...

Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No to tak:
Po Twoim opisie wydaje mi się że chodzi Ci o cewki, które zaznaczyłem na zdjęciu (patrz załącznik). Jeśli tak to jest to cewka obwodu wejściowego, więc inne zakresy powinny działać. Spróbuj włączyć radio i na każdym z zakresów "przejechać" całą skalę z kawałkiem drutu (koło 1 metra długości) podłączonym do siatki 1 heptody lampy ECH21 - obejdziesz obwody wejściowe i jeśli tylko p.cz. nie jest jakoś tragicznie rozstrojona coś powinieneś złapać. Najlepiej weź się za to wieczorem albo w nocy.

Ze schematu (http://www.oldradio.pl/schematy/sch00006.jpg) wynika że oko powinno się świecić cały czas i u mnie chyba tak jest, ale jak to przeróbka to nie ma żadnej reguły.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

No dokladnie te cewki, na zdjeciu moja jest po lewej stronie w gornym rogu tej plytki. Jutro sprobuje z tym drutem.

Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Radio dalej mnie nie slucha i nie dziala... Podpialem przewod jako antene i dalej nie odbiera. Podejrzewam ze ktoras z lamp jest kaput i ze jest to ECH21. Obie EF22 daja o sobie znac gdy dotkne srubokretem siatek. Koncowka takze sprawna (probowane na wejsciu gramofonowym). Dotarlem takze do tego ze oczko wogole anodowego nie dostaje.Ponadto gdy radio jest wlaczone to czasem cos tak w glosniku pyknie, puknie i to wszystko. W glosniku wogole nie slychac reakcji na krecenie kondem strojeniowym (czemu to sie tak wlasciwie agregat nazywa?).

Pozdrowienia
Airnox
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Airnox pisze:czemu to sie tak wlasciwie agregat nazywa?
Bo jest złożony z kilku (dwóch) kondensatorów.
Płynie prąd anodowy przez tą podejrzaną lampę? Nie ma zwarcia w kondensatorze strojeniowym?
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Nie mierzylem pradu anodowego. Jutro mam nadzieje pomierzyc wszystkie prady i napiecia. Jakie jeszcze proby proponujecie zeby przeprowadzic?

Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Pomierzylem prad anodowy EM11 i ECH21... W ECH21 brak pradu, napiecie jest, z kolei w EM11 jest i napiecie i prad wartosci ok. 0.37mA. Mimo wszystko nie swieci... Czyli lampka ECH21 do wymiany, EM11 chyba tez, dobrze mysle?

Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wygląda na to że tak. Pooglądaj to oczko - jeśli ta świecąca powierzchnia (pokryta luminoforem) jest juz mocno zciemniała (na nowym oczku jest praktycznie biała) to już nic nie zrobisz. Jeśli jednak nie wygląda tak źle to możesz spróbować uratować oko, przeżarzając katodę przez kilka minut o jakieś 150-170% (chyba tak Alek zalecał). To działa!

Pozdrawiam
OTLamp

Airnox pisze:W ECH21 brak pradu, ... Czyli lampka ECH21 do wymiany,
Airnox
Pamiętaj, że katoda ECH21 jest wyprowadzona na trzpieniu z kluczem, jeżeli więc nie ma tam (w podstawce) kontaktu (a często nie ma), to prądu anodowego też nie ma.
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Masz napięcia na ECH21? Może nie masz napięcia na S 2-4 (nóżka 5).Sprawdź też na 3 anoda triody, 2 anoda heksody i 4 siatka triody - powinien tam być minus jeśli oscylator pracuje.Podaj sygnał 465 kHz na S1 ECH21 i sprawdź czy stroją filtry pcz.Ewentualnie rozbierz kubki filtrów i wymień 4x200 pF.