Ehhh, facet który projektował to radio nie powinien dostac nic bardziej skomplikowanego od łopaty...
Ma ktoś informacje o wersjach głowicy UKF jaka tam była stosowana? Mam schemat Sonaty, ale głowica jest trochę inna niż na schemacie, w dość istsotnych dla mnie szczegółach, głównie w okolicy heterodyny, a muszę ją przestroić na górny UKF. Moja wersja głowicy nie ma odczepu na cewce heterodyny, a trymer jest po siatkowej stronie tej cewki. Może ktoś wie na jakie wartości należy zmienić kondensatory w heterodynie i obwodach wejściowych, aby uzyskać mniej-więcej środek górnego UKFu? Konstrukcja mechaniczna radia jest taka, że nie chciałbym wyjmowac głowicy drugi raz...
Przy okazji - ma ktoś może patent jak założyć linkę na koło głowicy? Bez zdjęcia przedniego panelu jest to zadanie dla chirurga, a zdjęcie panelu to rozbiórka połowy radia (i zdjęcie linki od AMu...). I jak w tym szajsie _bezpiecznie_ zdjąć skalę? Jest ona po obu bokach dociśnięta metalowymi płaskownikami, których końce są owinięte dookoła przedniego panelu, próba odgięcia końców płaskowników powoduje niebiezpieczne trzeszczenia skali.
BTW - potrzeba cewek anteny ferrytowej oraz heterodyny fal długich i średnich, bo oryginalne myszy zamieniły w kłebowisko ścinków.
Sonata i UKF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
Czy to chodzi o taka głowicę? Zdjęcia trochę kiepskie (zięć trochę się spieszył z wyjazdem na urlop, który w ostatniej chwili mu przerwałem). Skala powinna dać zdjąć się bez problemów, trzeba delikatnie odgiąć zawinięcie
i dalej płaskoszczypami wyprostować ten pasek, powinien dać się wysunąć bez problemu. Ten rodzaj głowic występował we wczesnej produkcji tych odbiorników zestrojonych zarówno w standarcie OIRT jak i CCIR. Montowane były również w odbiornikach Calipso, Rumba. Mam Calipso z taką głowicą
(CCIR), na tylniej ściance jest uwaga, że odbiór UKF jest możliwy tylko w okręgu W-wy, Katowic i Opola, ale dostać się do niej to faktycznie makabra.
i dalej płaskoszczypami wyprostować ten pasek, powinien dać się wysunąć bez problemu. Ten rodzaj głowic występował we wczesnej produkcji tych odbiorników zestrojonych zarówno w standarcie OIRT jak i CCIR. Montowane były również w odbiornikach Calipso, Rumba. Mam Calipso z taką głowicą
(CCIR), na tylniej ściance jest uwaga, że odbiór UKF jest możliwy tylko w okręgu W-wy, Katowic i Opola, ale dostać się do niej to faktycznie makabra.
-
- moderator
Nie - głowica jest zamontowana bokiem, ECC85 wystaje poziomo z prawej strony. Postaram się za chwilę zrobić fotkę. Z przestrojeniem sobie poradziłem, kondensator e heterodynie zamieniłem z 22pF + coś na 6.8pF i odbieram dolną część górnego UKFu, kondensatory w obwodach wejściowych zmniejszyłem o połowę i radio jest czułe, więcej w tej głowicy nie będę grzebał. Gorsze jest to (poza brakiem Dł i Śr), że to jeden wielki niekontakt i kupa śmierdzącego syfu po pobycie w nim myszy.k24 pisze:Czy to chodzi o taka głowicę?
No właśnie trochę się tak boję - szkło skali ostrzegawczo trzeszczy, ale najwyraźniej będzie trzeba, bo bez solidnego mycia radio nie zadziała...k24 pisze:Skala powinna dać zdjąć się bez problemów, trzeba delikatnie odgiąć zawinięcie i dalej płaskoszczypami wyprostować ten pasek, powinien dać się wysunąć bez problemu.
-
- 625...1249 postów
Re: Sonata i UKF
Jeśli wyglądają tak jak na Foto to mogę Ci podrzucić bo mam środek od Calipso własnie. Weźmiesz co Ci potrzeba, resztę oddasz..tszczesn pisze: BTW - potrzeba cewek anteny ferrytowej oraz heterodyny fal długich i średnich, bo oryginalne myszy zamieniły w kłebowisko ścinków.
frycz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Sonata i UKF
Dzięki, ale to co innego - w Sonacie cewki są cztery, dwie krótkofalowe i po jednej dla fal średnich i długich, reszta jest na antenie ferrytowej.frycz pisze: Jeśli wyglądają tak jak na Foto to mogę Ci podrzucić bo mam środek od Calipso własnie. Weźmiesz co Ci potrzeba, resztę oddasz..