Sonata i UKF

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Sonata i UKF

Post autor: tszczesn »

Ehhh, facet który projektował to radio nie powinien dostac nic bardziej skomplikowanego od łopaty...

Ma ktoś informacje o wersjach głowicy UKF jaka tam była stosowana? Mam schemat Sonaty, ale głowica jest trochę inna niż na schemacie, w dość istsotnych dla mnie szczegółach, głównie w okolicy heterodyny, a muszę ją przestroić na górny UKF. Moja wersja głowicy nie ma odczepu na cewce heterodyny, a trymer jest po siatkowej stronie tej cewki. Może ktoś wie na jakie wartości należy zmienić kondensatory w heterodynie i obwodach wejściowych, aby uzyskać mniej-więcej środek górnego UKFu? Konstrukcja mechaniczna radia jest taka, że nie chciałbym wyjmowac głowicy drugi raz...

Przy okazji - ma ktoś może patent jak założyć linkę na koło głowicy? Bez zdjęcia przedniego panelu jest to zadanie dla chirurga, a zdjęcie panelu to rozbiórka połowy radia (i zdjęcie linki od AMu...). I jak w tym szajsie _bezpiecznie_ zdjąć skalę? Jest ona po obu bokach dociśnięta metalowymi płaskownikami, których końce są owinięte dookoła przedniego panelu, próba odgięcia końców płaskowników powoduje niebiezpieczne trzeszczenia skali.

BTW - potrzeba cewek anteny ferrytowej oraz heterodyny fal długich i średnich, bo oryginalne myszy zamieniły w kłebowisko ścinków.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Czy to chodzi o taka głowicę? Zdjęcia trochę kiepskie (zięć trochę się spieszył z wyjazdem na urlop, który w ostatniej chwili mu przerwałem). Skala powinna dać zdjąć się bez problemów, trzeba delikatnie odgiąć zawinięcie
i dalej płaskoszczypami wyprostować ten pasek, powinien dać się wysunąć bez problemu. Ten rodzaj głowic występował we wczesnej produkcji tych odbiorników zestrojonych zarówno w standarcie OIRT jak i CCIR. Montowane były również w odbiornikach Calipso, Rumba. Mam Calipso z taką głowicą
(CCIR), na tylniej ściance jest uwaga, że odbiór UKF jest możliwy tylko w okręgu W-wy, Katowic i Opola, ale dostać się do niej to faktycznie makabra.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

k24 pisze:Czy to chodzi o taka głowicę?
Nie - głowica jest zamontowana bokiem, ECC85 wystaje poziomo z prawej strony. Postaram się za chwilę zrobić fotkę. Z przestrojeniem sobie poradziłem, kondensator e heterodynie zamieniłem z 22pF + coś na 6.8pF i odbieram dolną część górnego UKFu, kondensatory w obwodach wejściowych zmniejszyłem o połowę i radio jest czułe, więcej w tej głowicy nie będę grzebał. Gorsze jest to (poza brakiem Dł i Śr), że to jeden wielki niekontakt i kupa śmierdzącego syfu po pobycie w nim myszy.

k24 pisze:Skala powinna dać zdjąć się bez problemów, trzeba delikatnie odgiąć zawinięcie i dalej płaskoszczypami wyprostować ten pasek, powinien dać się wysunąć bez problemu.
No właśnie trochę się tak boję - szkło skali ostrzegawczo trzeszczy, ale najwyraźniej będzie trzeba, bo bez solidnego mycia radio nie zadziała...
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Sonata i UKF

Post autor: frycz »

tszczesn pisze: BTW - potrzeba cewek anteny ferrytowej oraz heterodyny fal długich i średnich, bo oryginalne myszy zamieniły w kłebowisko ścinków.
Jeśli wyglądają tak jak na Foto to mogę Ci podrzucić bo mam środek od Calipso własnie. Weźmiesz co Ci potrzeba, resztę oddasz..

frycz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Sonata i UKF

frycz pisze: Jeśli wyglądają tak jak na Foto to mogę Ci podrzucić bo mam środek od Calipso własnie. Weźmiesz co Ci potrzeba, resztę oddasz..
Dzięki, ale to co innego - w Sonacie cewki są cztery, dwie krótkofalowe i po jednej dla fal średnich i długich, reszta jest na antenie ferrytowej.