Czułość odbiornika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Czułość odbiornika
Witam mam problem a mianowicie czułość odbiornika Elektrit Fidelio na falach średnich i krótkich jest dużo mniejsza niż na długich. Wszystkie cewki obwodów wejściowych są dobre. Co może być przyczyną pozdrawiam Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
-
- moderator
Re: Czułość odbiornika
Rozstrojenie obwodów wejściowych lub heterodyny, uszkodzenie przełącznika. Ale jesteś pewien, że na długich czułość jest dobra?Kawa T pisze:Witam mam problem a mianowicie czułość odbiornika Elektrit Fidelio na falach średnich i krótkich jest dużo mniejsza niż na długich. Wszystkie cewki obwodów wejściowych są dobre. Co może być przyczyną pozdrawiam Tadeusz
-
- 500...624 posty
temat postu
Witaj tak bo na długich odbieram dobrze Warszawę i reszte natomiast na średnich i krótkich można powiedzieć, że nic. Padł mi mój generator ale chwilami pracuje i przy sygnale ok 250mV na wjściu dopiero coś słychać. Pozdrawiam Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
-
- 1250...1874 posty
-
- 500...624 posty
temat postu
Witam nie obejście obwodów wejściowych nic nie poprawia. Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
-
- moderator
Re: temat postu
Średnie spróbuj wieczorem i w nocy. Generalnie zakres fal krótkich jest najprotszy - jak tylko lampa oscylatora jest dobra to krótkie dobrze działają (oczywiście z poprawnie zestrojoną p.cz.), bo selektywność obwodów wejściowych jest marna i nawet silne rozstrojenie im niespecjalnie przeszkadza.Kawa T pisze:Witaj tak bo na długich odbieram dobrze Warszawę i reszte natomiast na średnich i krótkich można powiedzieć, że nic. Padł mi mój generator ale chwilami pracuje i przy sygnale ok 250mV na wjściu dopiero coś słychać. Pozdrawiam Tadeusz
Spróbuj na początek zestroić p.cz. - możliwe, że sygnał I Programu jest na tyle silny, że rozstrojone p.cz. go dobrze przenosi.
-
- 500...624 posty
temat postu
Witam próbowałęm w nocy średnie nawet zagrały możę nie było to idealnie ale było nawet dosyć głóśno oczywiście jak trzymałem w ręce antene natomiast krótkie nawet nie dychneły. Muszę poszukać może faktycznie coś na przełączniku pozdrawiam Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
-
- 50...74 posty
-
- moderator
Re: temat postu
Na krótkich heterodyna jest na ogół najwrażliwa - nawet niewielki niekontakt na przełączniku, czy upływ jakiegoś kondensatora może ją zgasić, wtedy zakres będzie głuchy.Kawa T pisze:Witam próbowałęm w nocy średnie nawet zagrały możę nie było to idealnie ale było nawet dosyć głóśno oczywiście jak trzymałem w ręce antene natomiast krótkie nawet nie dychneły. Muszę poszukać może faktycznie coś na przełączniku pozdrawiam
-
- 500...624 posty
temat postu
Witam jutro będę wszystko sprawdzał dzięki za sugestie pozdrawiam Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !