Czułość odbiornika

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Czułość odbiornika

Post autor: Kawa T »

Witam mam problem a mianowicie czułość odbiornika Elektrit Fidelio na falach średnich i krótkich jest dużo mniejsza niż na długich. Wszystkie cewki obwodów wejściowych są dobre. Co może być przyczyną pozdrawiam Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Czułość odbiornika

Post autor: tszczesn »

Kawa T pisze:Witam mam problem a mianowicie czułość odbiornika Elektrit Fidelio na falach średnich i krótkich jest dużo mniejsza niż na długich. Wszystkie cewki obwodów wejściowych są dobre. Co może być przyczyną pozdrawiam Tadeusz
Rozstrojenie obwodów wejściowych lub heterodyny, uszkodzenie przełącznika. Ale jesteś pewien, że na długich czułość jest dobra?
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

temat postu

Witaj tak bo na długich odbieram dobrze Warszawę i reszte natomiast na średnich i krótkich można powiedzieć, że nic. Padł mi mój generator ale chwilami pracuje i przy sygnale ok 250mV na wjściu dopiero coś słychać. Pozdrawiam Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

A jak z częstotliwościami heterodyny? Czy obejście obwodów wejściowych poprawia sytuację?
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

temat postu

Witam nie obejście obwodów wejściowych nic nie poprawia. Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: temat postu

Kawa T pisze:Witaj tak bo na długich odbieram dobrze Warszawę i reszte natomiast na średnich i krótkich można powiedzieć, że nic. Padł mi mój generator ale chwilami pracuje i przy sygnale ok 250mV na wjściu dopiero coś słychać. Pozdrawiam Tadeusz
Średnie spróbuj wieczorem i w nocy. Generalnie zakres fal krótkich jest najprotszy - jak tylko lampa oscylatora jest dobra to krótkie dobrze działają (oczywiście z poprawnie zestrojoną p.cz.), bo selektywność obwodów wejściowych jest marna i nawet silne rozstrojenie im niespecjalnie przeszkadza.

Spróbuj na początek zestroić p.cz. - możliwe, że sygnał I Programu jest na tyle silny, że rozstrojone p.cz. go dobrze przenosi.
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

temat postu

Witam próbowałęm w nocy średnie nawet zagrały możę nie było to idealnie ale było nawet dosyć głóśno oczywiście jak trzymałem w ręce antene natomiast krótkie nawet nie dychneły. Muszę poszukać może faktycznie coś na przełączniku pozdrawiam Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
Jarek Kordalewski
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Jarek Kordalewski »

A czy heterodyna wzbudza się na krókich? Zacznij od tego. Tak jak już ktoś wcześniej pisał, na krótkich MUSI działać, jeśli tylko p.cz. jest w miarę zestrojona.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: temat postu

Kawa T pisze:Witam próbowałęm w nocy średnie nawet zagrały możę nie było to idealnie ale było nawet dosyć głóśno oczywiście jak trzymałem w ręce antene natomiast krótkie nawet nie dychneły. Muszę poszukać może faktycznie coś na przełączniku pozdrawiam
Na krótkich heterodyna jest na ogół najwrażliwa - nawet niewielki niekontakt na przełączniku, czy upływ jakiegoś kondensatora może ją zgasić, wtedy zakres będzie głuchy.
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

temat postu

Witam jutro będę wszystko sprawdzał dzięki za sugestie pozdrawiam Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !