Trochę fotek moich konstrukcji...

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

tak dokładnie o tym mówiłem
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.
Vault_Dweller pisze:OK, ale skad te stemple dorwac?
Prosze wybaczyć milczenie ale jak powszechnie wiadomo soft pt. Windows nie jeste ideałem - format i temu pokrewne. Ale to na marginesie. Vault, ja numeratory (nie stemple jak to określiłeś) dopadłem w dawnej pracy (Elektromontaż Warszawa), była jakaś inwentaryzacja no i numeratorki wpadły mi w rączki za 1 zł pln za komplet. Wziełem dwa - o wysokości liter 5 mm i 10 mm. Wydatek nie duży, a zawsze coś. W przypadku materiałów "miękkich" - miedź, srebro, aluminium i tym pokrwene sprawa ma sie łatwo i gładko - nie trzeba nawalać kowalskim młotkiem, ale w stali.....................to już inna historia. Jakbyś dobrze sie zakrecił, to p-podobnie znalazłbyś podobne numeratory w sklepie z art. metalowymi, bądź narzędziowym. Ewentualnie jeżeli byłbyś w 100 - licy to proponuje okolice stacji "metro swiętokrzyska", warszawiacy wiedząc o które rozchodzi sie - masa sklepów z art. metalowymi, metalami, narzedziami, słowem raj na ziemi :). P-podobnie jakby tam dobrze zagadać to jak nie mają to pewnie byliby w stanie załatwić. W skrajnym przypadku moge własnych numeratorków użyczyć ;).
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

OK, dzięki za podpowiedź. Ale są też "literowe", czy tylko "cyfrowe"? i czy kupioby się teraz w zwykłych sklepach z narzędziami- i czy drogo to?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.
W moich zestawach numeratorów, zarówno "5" i "10" są litery (cały alfabet łaciński) i cyfry od 0 do 9, dodatkowo znaki "+" i "-". Sądze że cena to indywidualne "widzi mi sie" sprzedawcy, ale sądze że max 22 zł to może kosztować.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

OK, to się porozglądam za nimi. O ile się takie coś obecnie jeszcze stosuje :) Mam nadzieję znaleźć jeszcze coś ciekawego w Fonice- ale nie wiem, czy mi się uda dogrzebać do ich starych zapasów :)
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Z tego co pisał kiedyś ZoltAn to ze starych zapasów nic nie zostało - wszystko wywalono i spalono :-(
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tak, to prawda... PODZWONNE... nie tylko dla FONIKI

Post autor: ZoltAn »

adamst_ pisze:Z tego co pisał kiedyś ZoltAn to ze starych zapasów nic nie zostało - wszystko wywalono i spalono :-(
Próbowałem kiedyś uzyskać ze śp. Foniki jakieś prospekty gramofonów. Zadzwoniłem do centrali, przedstawiłem sprawę: długo nie wiedziano z kim mnie połączyć...

W końcu skierowano mnie do Działu Handlowego.

Bardzo Miła Pani, która przyjęła mój telefon stwierdziła, że z tej szacownej firmy nie zostało już NIC!!!

Ale, że postara mi się jakoś pomóc i żebym podał adres domowy to wyśle to co jej się uda zdobyć...
Ucięliśmy sobie dłuższą pogawędkę.

Faktycznie - po jakichś dwóch tygodniach przyszedł list polecony z kilkoma dosłownie ulotkami paru zaledwie gramofonów... To było WSZYSTKO!!!

Zniszczono (spalono w kotłowni!!!) CAŁĄ ARCHIWALNĄ dokumentację konstrukcyjno-technologiczną gromadzoną od początku istnienia zakładu!!!

Czegoś takiego nie zrobiła nawet bolszewicka dzicz przejmująca w ostatnich dniach wojny zakłady pracy na wyzwalanych poniemieckich terenach!!!
Owszem - zrabowali - ale po to, żeby wywieźć do ZSRR i tam wdrożyć dalszą produkcję opracowań niemieckich.

Porozpędzano także "wpizdu" całą obsadę narzędziowni, wydziału mechaniczego, elektroniki i montowni oraz biura konstrukcyjno-technologiczne.

Zaś w ostatniej czynnej hali garstka niewiast pakowała jakieś "plastyki" (nie wiem czy wtryskiwane w Fonice, czy przez "koopulantów") do Daewoo Nexii...

Było to jakieś pięć lat wstecz, może i więcej...

Te parę prospektów pani owa wygrzebała ze sterty papierzysk walających się w jednej z opustoszałych hal...

Tak więc chyba trudno mieć nadzieję na pozyskanie pozostałości narzędziowych - zapewne zostały rozsprzedane za bezdurno i rozkradzione - jak wszystko co stanowiło dorobek - wytworzony rękami naszych dziadów i rodziców - (nieważne, że "komunistycznego" - ale NASZEGO) "tego kraju" :? :? :?

Podzwonne:
ELTRA,
KASPRZAK,
UNIMOR,
DIORA,
MAGMOR,
RÓŻA LUXEMBOURG,
FONICA,
LUBARTÓW,
TORAL,
PIE,
ZEG Tychy,
CEMI,
OMIG,
MIFLEX,
CERAD,
PREXER,
OPTA,

MERY: BŁONIE, ERA, ELPO, KFAP, POLNA, ELWA, ELZAB, PAFAL, PNEFAL, POLTIK, POWOGAZ, METRON, ELCAL
- było jeszcze parę firm w tym zjednoczeniu, których nazw nie pamiętam... :cry:
ELTERMA...

Szwagier mój był do lat osiemdziesiątych "dyr. nacz." METRONEXU ... :wink:

Wyliczam firmy nie tylko "elektroniczne", ale takze produkujące ogólnie pojętą elektromechanike i mechanikę precyzyjną. Nierzadko ultraprecyzyjną!!!
...

Podzwonne...

A TONSIL???

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Alek

Post autor: Alek »

Miflex i Telpod jeszcze żyją. A raczej ledwo dychają.
Co do PIE-też jeszcze dychają.
Dycha jeszcze lamina w Piasecznie...
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Alek pisze:Miflex i Telpod jeszcze żyją. A raczej ledwo dychają.
Co do PIE-też jeszcze dychają.
Dycha jeszcze lamina w Piasecznie...
Podobnie PAFAL w Świdnicy, z ZEM-u już nic nie zostało, a Diora Świdnica "przekwalifikowała się" i robi meble (czyt. stoliki pod telewizory).
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

I obudowy do kolumn też... IMHO proponuję podzielić temat i przenieść część postów do wątku np. "Co się stało z polskim przemysłem elektronicznym?" :)
000andrzej
2 posty
2 posty

Re: Trochę fotek moich konstrukcji...

Post autor: 000andrzej »

Vault_Dweller pisze:Parę zdjęć robionego przeze mnie wzmacniacza. Nie jest może pierwszej urody :) ...
Sądząc po Twoich postach również na innym forum, to trochę liznąłeś wiadomości na temat lamp. Może troche pasowało by liznąć wiadomości na temat bezpieczeństwa? Na zdjęciach widzę pod spodem gołe luty niebezpiecznie blisko obudowy. Co będzie jak nie daj Boże zetknie się z obudową? Po drugie trafa na wierzchu, nawet nie zakryłeś końcówek.
Mam też pytanie nie związane z bezpieczeństwem - stosujesz stare elementy (np. kond. papierowe) - jak one trzymają parametry?

Mam nadzieję, że jak pisałeś ten post to chciałeś różnych komentarzy. Ja mam charakter raczej w rodzaju "adwokat diabła", więc nie obrażaj się. Tak generalnie to bardzo Cię podziwiam za wiedzę i znajomość tematu. Jak na swój wiek to już wiele potrafisz. Jak pomyślisz też o bezpieczeństwie innych (bo Ty wiesz czego nie dotykać), to na pewno jeszcze w życiu dużo osiągniesz.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Hehehe robiłem z elekmentów jakich miałem wiele :) Obudowa ma być uziemiona, a przewody zasilania sieciowego raczej nie zewrą się z nią. Obecnie (bo zdjęcie robione było tydzień temu, a teraz co nieco się zmieniło) wszystkie przewody końcówki mocy mają izolację podwójną (koszulka olejowa). A trafo głośnikowe obuduję, tylko jeszcze nie mam "puszki" osłonnej (zrobię ją najpewniej z laminatu).
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Dzisiaj we wzmacniaczu się co nieco ruszy. Od kolegi dostałem moduły z oscyloskopu bodajże OS150 i było w nich pełno łączówek i podstawek lampowych. Uruchomiłem wczoraj stopień wstępny, dzisiaj czas na połączenie tego na porządnie.