EL34 SE - kolejne modyfikacje
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
-
- moderator
Część uzwojenia oddziałująca na drugą siatkę (tak samo jak przy zastosowaniu klasycznego QUADa) jest sumą odczepu (od zasilania do drugiej siatki) i uzwojenia katodowego. Ra wyznacza się tak samo, jak dla zwykłego UL o odpowiednim procencie.MKramer pisze:Jak w takim układzie wygląda sprawa umiejscowienia odczepu UL - czy dalej jest to 43%?
Jakie jest optymalne Ra?
Jak wspominałem, ten układ jest szczególnie przydatny przy użyciu seryjnych transformatorów bez odczepu.
Wtedy zastępczy procent UL jest mały, rzędu 5-10% można go zaniedbać posługując się przy optymalizacji Ra wynikami dla klasycznego układu bez sprzężenia.
Oddziaływanie na pierwszą siatkę jest znacznie silniejsze, lecz nie powoduje zmian optymalnego Ra.
ps. UL 43% jest optymalnym procentem dla układu przeciwsobnego.
Przy SE zniekształcenia rozkładają się trochę inaczej, a podstawową korzyścią stosowania UL jest redukcja rezystancji wyjściowej, która jest zadowalająca przy znacznie mniejszych wartościach rzędu 20%.
-
- 250...374 postów
-
- moderator
Sugerowałem TG01 (2k3).MKramer pisze:Mimo że ma Twoim schemacie jest zastosowany UL, sugerujesz że można go pominąć i podłączyć EL34 np. w układzie pentodowym - staka poprzez rezystor 2k do Ua.
W moim układzie stosuję transformatory dające Ra=1k parę EL34 w każdym kanale, czyli 2k dla jednej lampy
Rezystor 2k w drugiej siatce to zdecydowanie za dużo. 100-470R spokojnie wystarczy.
-
- 250...374 postów
-
- moderator
MKramer pisze:Dlaczego zastosowałeś dwustopniowy przedwzmacniacz, skoro dla wysterowania EL34 w zupełności wystarczy jednostopniowy układ na ECC83?
Piotr pisze:[...] faza uzwojenia wtórnego jest określona, więc aby zastosować również globalne USZ układ objęty pętlą musi odwracać fazę (musi zawierać nieparzystą liczbę stopni odwracających).
-
- 250...374 postów
-
- moderator
Najlepiej tak jak w przypadku każdego innego transformatora wyjściowego - podłączasz odpowiednie napięcie testowe (może być 50Hz) do jednego z uzwojeń, łączysz oba uzwojenia szeregowo i sprawdzasz w jakim kierunku połączenia napięcia się dodają, a w jakim odejmują.MKramer pisze:Jak należy dobrać sposób podłączenia uzwojenia wtórnego?
W tym przypadku uzwojenia mają być połączone tak, aby napięcie się dodawało. Wtedy punkt połączenia jest miejscem włączenia lampy, a pozostałe końce to zasilanie i masa.
-
- 125...249 postów
Moje EL34 SE już działa
- a jego schemat (roboczy) załączam. Przepraszam za jakość, ale układ jest bardzo prosty i nie zawiera żadnych "wynalazków". Nie wiem, czy można prościej...
Działa "od kopa" i "bez pudła" - wystarczy tylko ustawić prąd EL34 (oczywiście może być autobias).
W pierwszym stopniu 6N2P EW (mam już ostatnie sztuki - moje żrodełko znikło
) - z prądem rzędu 2 mA.
EL34 ElectroHarmonix w układzie triody - punkt pracy zgodnie z zaleceniami Telefunkena dla układu triodowego:
Ua-370 V, Ik=70 mA Ptot= 26 W (w anodzie i siatce 2 włącznie).
Moc wyjściowa na rezystancji 8 Ohm/1 kHz - około 5 W mocy skutecznej przy zniekształceniach niezauważalnych na oscyloskopie dwukanałowym przy porównywaniu przebiegu wejścia i wyjścia.
Zasilacz jest osobnym modułem. Zarzenia prądem "stałym" (tętnienia rzędu 15%), prostownik pełnookresowy bez stabilizacji (tylko kondensator elektrolityczny 10000 uF).
Chyba dzięki wydzieleniu zasilacza na osobne chassis wyszło ponad 80 dB możliwej dynamiki (to cieszy!).
Dalsze prace - załączyć sprzężenie zwrotne, sprawdzić i ew. skorygować charakterystykę czestotliwościową i zrobić drugi kanał (mechanika gotowa - wystarczy polutować).
Działa "od kopa" i "bez pudła" - wystarczy tylko ustawić prąd EL34 (oczywiście może być autobias).
W pierwszym stopniu 6N2P EW (mam już ostatnie sztuki - moje żrodełko znikło

EL34 ElectroHarmonix w układzie triody - punkt pracy zgodnie z zaleceniami Telefunkena dla układu triodowego:
Ua-370 V, Ik=70 mA Ptot= 26 W (w anodzie i siatce 2 włącznie).
Moc wyjściowa na rezystancji 8 Ohm/1 kHz - około 5 W mocy skutecznej przy zniekształceniach niezauważalnych na oscyloskopie dwukanałowym przy porównywaniu przebiegu wejścia i wyjścia.
Zasilacz jest osobnym modułem. Zarzenia prądem "stałym" (tętnienia rzędu 15%), prostownik pełnookresowy bez stabilizacji (tylko kondensator elektrolityczny 10000 uF).
Chyba dzięki wydzieleniu zasilacza na osobne chassis wyszło ponad 80 dB możliwej dynamiki (to cieszy!).
Dalsze prace - załączyć sprzężenie zwrotne, sprawdzić i ew. skorygować charakterystykę czestotliwościową i zrobić drugi kanał (mechanika gotowa - wystarczy polutować).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
racja
Masz 100% rację - katalogowa wartość dopuszczalna to 100 V! Dzięki za zwrócenie uwagi, w ferworze walki nie zwróciłem na to uwagi - gapa ze mnie...Teslacoil pisze:Ryzykownym wydaje się być napięcie katoda - grzejnik "górnej" triody.
Spróbuję obniżyć napięcie na tym układzie szeregowym - zobaczę jak się zachowa.
dzięki za ostrzeżenie (układ działa, ale nie wiadomo, jak długo tak będzie...).
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
-
- 625...1249 postów

Ja też "przegiąłem" i to gorzej, bo świadomie

http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... sc&start=0
Jednak sprzęt od przeszło roku działa bez zarzutu.
Dlatego napisałem "ryzykownym", a nie niedopuszczalnym, teoretycznie niesłusznie oczywiście.
Pozdrawiam.