Witam wszystkich!
Zwracam się z następującym problemem: Czy ktoś wie jak polutować następującą przejściówkę: z wtyczki dina słuchawkowego na gniazdo mini Jack 3,5 . Jeśli ktoś umie to zrobić, to bardzo proszę o napisanie, możliwie jak najprościej, ponieważ nie znam się zbytnio na elektronice. Jeśli to możliwe bardzo prosiłbym także o rysunek. Z góry dzięki.
Lutowanie dinów słuchawkowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Marcus
Twój rysunek byłby poprawny, gdyby chodziło o przejście z jacka na DIN sygnałowy, ale ma złą numerację końcówek: jest 1-2-3-4-5 patrząc od lewej, a powinno być 1-4-2-5-3... Natomiast Adolf pyta o gniazdo słuchawkowe DIN, które ma zupełnie inny rozstaw końcówek:
O O
.]O[
O O
gdzie nawiasy ][ oznaczają kontakty rozwierne gniazda.

O O
.]O[
O O
gdzie nawiasy ][ oznaczają kontakty rozwierne gniazda.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Też polecam koledze Adolfowi zakup gotowej przejściówki, pewnie nie kosztuje więcej jak 3PLN. Akurat mi się zdarzyło parę ładnych lat temu lutować przejściówkę, ale tylko dlatego, że w sklepie były tylko stereo, a ja potrzebowałem przejścia z din mono na jack stereo, żeby podłączyć słuchawki do OTV Hermes. W sumie nie pamiętam czy jeszcze gdzieś mam tą przejściówkę...
Edit. Wrzucam rysunek z wyprowadzeniami gniazda DIN wg. schematu Amatora. Niestety oryginał nie nadawał sie do skanowania.
Edit. Wrzucam rysunek z wyprowadzeniami gniazda DIN wg. schematu Amatora. Niestety oryginał nie nadawał sie do skanowania.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.