wzmacniacz słuchawkowy projektu Piotra

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mkali
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: mkali »

mieliscie racje, to ja zapomnialem o drugich polowkach.

powiedzcie mi jeszcze gdzie zamowic takie trafa? wyslalem maila do PWPH Lachowski(toroidy.pl), dzwonilem do firmy Talcomp-Production, gdzies przeczytalem, ze ktos od nich mial trafa, ale kiedy spytalem o transformator to uslyszalem od pani, ze nie maja czegos takiego(?).
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Ja zawsze sam nawijam, więc trudno mi polecić jakąś firmę.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
mkali
250...374 postów
250...374 postów

to moze nawiniesz i mi?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Pogadaj z Piotrem, kiedyś nawijał ładne precla ;) albo zobacz na http://www.ogonowski.eu
ElGit Let there be rock...
mkali
250...374 postów
250...374 postów

no, napisalem do ogonowskiego o cene. z Piotrem rozmawialem kiedys na temat trafa, ale jakos rozmowa sie urwala. jeszcze jakies pomysly dotyczace producentow traf?
pierwszy

Post autor: pierwszy »

mkali
250...374 postów
250...374 postów

KaKa nie robi niestety toroidow...
pierwszy

Post autor: pierwszy »

A na innych nie bedzie dzialac? :wink:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

mkali pisze:dzwonilem do firmy Talcomp-Production, gdzies przeczytalem, ze ktos od nich mial trafa, ale kiedy spytalem o transformator to uslyszalem od pani, ze nie maja czegos takiego(?).
Usłyszałeś od pani? :shock:
http://katalog.pf.pl/Kraków/Talcomp-Pro ... 5-m19.html
Grześka z kobietą ciężko pomylić, nawet przez telefon, a numer niewątpliwie do niego.
Niemniej w sprawach transformatorów i układów audio można kontaktować się bezpośrednio ze mną.

Co do transformatora:
Na schemacie zaznaczyłem Ia1=5mA, Ia2=100mA. W sumie daje to 105mA, czyli 150mA przed prostownikiem. Sugeruję zapas, czyli 175-200mA.
Na żarzenie wystarczy 3A5. Można dla spokoju dać 4A.
W sumie daje to moc mniejszą, niż 75W.

Jeżeli pisałeś do mnie w sprawie tych transformatorów, to coś musiało mi wylecieć ze skrzynki :oops:
Przypominam sobie tylko rozmowę na temat transformatora do Princetona...
Dostaję dość dużo wiadomości, a jak wiadomo PW na forum czasem dobrze działają, ale nie zawsze.
Jeżeli nie odpowiadam na jakąś wiadomość, chociaż powinienem, to bardzo proszę o powtórzenie zapytania.
mkali
250...374 postów
250...374 postów

ja znalazlem jakis numer na telefon stacjonarny a pani ktora odebrala nie wiedziala co to jest transformator. ale przedstawila prawidlowa nazwe firmy. moze sa takie 2 w krakowie na Fałęckiej :-)

w takim razie prosze Cie o podanie mi ceny takiego transformatora i na kiedy moglbys go wykonac na PW.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Zigrin pisze: Rozumiem że są to wersje o podwyższonej trwałości, ale dlaczego np. Tesla nawet "zwykłe" ECC88,85,82 oznaczała w/w symbolem dwóch skrzyżowanych szabli? Dowiedziałem się, że właśnie tak były oznaczane wersje lamp wojskowych. Możliwe, że to tylko jakaś bujda.
Nigdy nie widziałem takie oznaczenia, ale jestes pewien, że było ono nadawne przez Teslę a nie przez wojsko bezpośrednio u siebie?
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Tak, były to lampy Tesli. Jak na przykładach Ufoglonojada. Widziałem też te oznaczenia na wersjach nieulepszonych(konkretnie ECC82) dodam że nie wszystkie E**CC produkcji Tesli występują z takimi szabelkami. Nie jestem pewien kto nadawał te oznaczenia, ale wykonane były taką samą farbą jak reszta napisów, więc podejrzenia mogą paść na Tesle. Może to sugerować jakąś specjalna produkcje(albo selekcjonowanie :?: ) lamp na rzecz wojska.
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Jakoś nigdy nie trafiłem na coś takiego w naturze. Czy selekcjonowano i oznaczano lampy bezpośrednio u Tesli czy w wosjku to nie wiem jak to określić - ale jakoś mi nie pasuje, aby robiła to sama Tesla.